quduaty -pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • quduaty
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 80

    quduaty -pierwsza warka

    Rozpoczęto w niedzielę - pierwszy dzień stworzenia, to i moment niezły. Ze względu na brak wiedzy - gotowiec (John Bull - Extra Strong Lager). Dodatkowo 1,25 ekstraktu słodowego jasnego z Brwoamatora (tam też kupiłem niezbedne utensylia- zdezynfekowane chloraminą - dzięki za radę odnośnie rękawiczek). Wynik - 18 litrów brzeczki (12 blg przy temperaturze 24C). Zapach zupełnie nie piwny ! Zadałem drożdży z kitu. Po 12 godzinach pojawiła się piękna pianka a i zapach się zmienił. Poczekam do jutra (wtorek ) i delikatnie zamieszam
    Last edited by quduaty; 2003-07-07, 20:28.
    Krew to życie - a piwo to jego esencja
  • quduaty
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 80

    #2
    Zajrzałem

    Nie wytrzymałem i zajrzałem! Pianki więcej i NAPRAWDĘ pachnie piwem!Coś niezwykłego
    Krew to życie - a piwo to jego esencja

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #3
      Oby tak dalej
      Trzymam kciuki.
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • quduaty
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.07
        • 80

        #4
        Hmmm... po trzech dniach blg spadło do 3, piana zniknęła...Płyn w miarę przejżysty, gorzki. Zastanawiam się, czy zlać znad osadu do drugiego fermentora, czy butelkować. Suchy ekstrakt słodow mam.
        Co robić?
        Krew to życie - a piwo to jego esencja

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #5
          Nie mam zbyt dużej wiedzy, ale mogę Ci doradzić to co mnie doradzono
          Przelej do balonu.
          Podobno tak jest lepiej
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • pjenknik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 3388

            #6
            quduaty napisał(a)
            Hmmm... po trzech dniach blg spadło do 3, piana zniknęła...Płyn w miarę przejżysty, gorzki. Zastanawiam się, czy zlać znad osadu do drugiego fermentora, czy butelkować. Suchy ekstrakt słodow mam.
            Co robić?
            A może przejrzysty? FCJP!!
            Ja zlewam do butelek i już. Nie widziałem większej różnicy między dofermentowanymi w butelkach, a w balonie.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #7
              W zasadzie masz rację, ale jak ktoś się pomyli przy pomiarze Blg i za wcześnie zabutelkuje?
              Przelanie do balonu daje piwu troche czasu na dofermentowanie.

              ps
              Właśnie warzę pszeniczne
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • quduaty
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.07
                • 80

                #8
                oops... Ż ... a przy okazji - co to jest to FCJP
                Last edited by quduaty; 2003-07-10, 20:31.
                Krew to życie - a piwo to jego esencja

                Comment

                • quduaty
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.07
                  • 80

                  #9
                  Fermentacja zakończona - wyszło mniej niż się spodziewałem - 14 litrów - ale to może dlatego, że nie przelewałem do konca. ZAbutelkowane z ekstraktem, butelki przepłukane tym... natrium... echh... no i pozostawione do wyschnięcia. Butleczki zakapslowane (kapslownica Greta po prostu rulez!).
                  W jakiej temperaturze powinno to teraz dojrzewać?


                  Teraz poczekamy przynajmniej ze dw tygodnie.
                  Teraz na tapecie jasne (z gotowca Browamatora)
                  Krew to życie - a piwo to jego esencja

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    quduaty napisał(a)
                    oops... Ż ... a przy okazji - co to jest to FCJP
                    I co nikt nie chce pomóc w rozszyfrowaniu owego tajemniczego FCJP?
                    Forum Czystości Języka Polskiego.
                    Terroryści z FCJP na tym forum ostro potrafią się dobrać do skóry
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • quduaty
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2003.07
                      • 80

                      #11
                      Heh... jako niedobity filolog powinienem wziąć to pod uwagę
                      No ale między nami piwowarami
                      Krew to życie - a piwo to jego esencja

                      Comment

                      • quduaty
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2003.07
                        • 80

                        #12
                        pierwsza próba

                        Hmmm. Właśnie otworzyłem butelkę... Brak piany, średno zgazowane ale klarowne (i niezłe w smaku przyznaję, że pije po kilku komercyjnych). Dojrzewało w tych potwornych temperaturach (bez piwniczki). Głowny prob to brak gazu - może dodałem za mało ekstraktu do butelek?
                        A może wywieźć to do piwniczki?
                        Krew to życie - a piwo to jego esencja

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23952

                          #13
                          nie minęło nawet 10 dni od zabutelkowania - cierpliwości! daj zawartości popracować.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • quduaty
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.07
                            • 80

                            #14
                            No doobrze... Ale czy to się bardziej zgazuje? Smak całkiem przyjemny. Czy powinienem to wywieźć w chodniejsze miejsce?
                            Krew to życie - a piwo to jego esencja

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23952

                              #15
                              na mój gust powinieneś swoje piwo leżakować w chłodniejszym miejscu i to jeszcze kilka tygodni - zapewne wytworzy się więcej gazu niż jest dotychczas. co prawda nie jestem jeszcze praktykiem, ale tak wnioskuję z opisywanych przez inne osoby doświadczeń.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X