Druga warka- plany i pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yossarian
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 51

    Druga warka- plany i pytania

    Pierwsza warka w postaci lagera juz zabutelkowana. Więc rzeczt zabićczas planuje druga.
    Ostatnio czytałem posty o pszenicznym wiec mój wybór padł właśnie na ten rodzaj piwka , a dokłąadnie "Muntons Wheat" z borowamatora. Jak myślicie dobry pomysł a moze jakos inaczej zrobić niz z gotowca? A jak juz to moze jakis porady ))
    Czekam czekam 0 z niecierpliwoscią
    Howgh !!!!!!!!!!!
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    #2
    Odp: Druga warka- plany i pytania

    Yossarian napisał(a)
    Pierwsza warka w postaci lagera juz zabutelkowana. Więc rzeczt zabićczas planuje druga.
    Ostatnio czytałem posty o pszenicznym wiec mój wybór padł właśnie na ten rodzaj piwka , a dokłąadnie "Muntons Wheat" z borowamatora. Jak myślicie dobry pomysł a moze jakos inaczej zrobić niz z gotowca? A jak juz to moze jakis porady ))
    Czekam czekam 0 z niecierpliwoscią
    hej!

    Na Twoim miejscu teraz spróbowałbym warzyć z czystego ekstraktu słodowego i chmielu. Stopień trudności nie jest dużo większy, niż w przypadku gotowca. Możesz eksperymentować, przy okazji zdobędziesz więcej doświadczenia. A to napewno się przyda, jeśli będziesz chciał warzyć piwo z procesem zacierania.
    Z drugiej strony, ciekawy jestem jak smakuje pszeniczniak z gotowca, więc wybór należy do Ciebie


    ps: offtopic zupełnie - czy Twój nick pochodzi z $ 22 ?
    www.piwo.org

    Comment

    • Yossarian
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.07
      • 51

      #3
      Nom własnie ja tez jestem ciekaw . Wogłe to warzenie rozbudzilo moją cikawosć co do innych piw dotychczas piłem tylko lagera. Teraz mnie wzieło na próbowanie czegos innego. Łąze po sklepach i szukam czegośczego wczesniej nie piłem
      To dzisiaj juz zaliczyłem portera żywca, Kilikeny Ginnesa, i jakogoś legera japońskiego z kukurydzą . Kurde jaki ja byłem dotychczas ograniczony. Tyskie i Tyskie .
      Odkrywam teraz odmiene stany świadomosci . Jutro jade do piw świata nakupie po jednym wszystkiego co maja
      Howgh !!!!!!!!!!!

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Odp: Odp: Druga warka- plany i pytania

        elroy napisał(a)
        hej!

        Z drugiej strony, ciekawy jestem jak smakuje pszeniczniak z gotowca, więc wybór należy do Ciebie


        ps: offtopic zupełnie - czy Twój nick pochodzi z $ 22 ?

        Z gotowca nie uzyskamy typowego smaku pszeniczniaczka, chyba że użyjemy specjalnych drożdży zamiast uniwersalnych, dołączonych do gotowca.

        Comment

        • Yossarian
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 51

          #5
          Elroy: Rację masz to właśnie z 22 paragrafu . A co nie podoba Cie się ?
          Howgh !!!!!!!!!!!

          Comment

          • Yossarian
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.07
            • 51

            #6
            To w gowcu przeniczniaka są dożdże uniwersalne czy specjalne???

            I jak się wstawia cytaty bo jakos nie potrafię tego rozgryśc!!

            No i pozatym dzien dobry wszystkim !!!!
            Howgh !!!!!!!!!!!

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Yossarian napisał(a)
              To w gowcu przeniczniaka są dożdże uniwersalne czy specjalne???

              I jak się wstawia cytaty bo jakos nie potrafię tego rozgryśc!!

              No i pozatym dzien dobry wszystkim !!!!
              1) uniwersalne górnej fermentacji - nie wyjdzie z nich pszeniczniak.
              Specjalne trzeba nabyć osobno.

              2) pod postem jest przycisk "CYTUJ"

              Comment

              • Yossarian
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.07
                • 51

                #8
                mapajak napisał(a)
                1) uniwersalne górnej fermentacji - nie wyjdzie z nich pszeniczniak.
                Specjalne trzeba nabyć osobno.

                2) pod postem jest przycisk "CYTUJ"
                Hie hie dzieki )) juz wiem jakie to proste.

                A takie drożdze hm to gdzie moge nabyć?? Sorki jesli dubluje pytanie ale co mi tam moze mnie nie wywalą
                Howgh !!!!!!!!!!!

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Yossarian napisał(a)
                  Hie hie dzieki )) juz wiem jakie to proste.

                  A takie drożdze hm to gdzie moge nabyć?? Sorki jesli dubluje pytanie ale co mi tam moze mnie nie wywalą
                  Są u Grossmanna - drogie, ale podobno wystarczają na kilka razy.
                  Kiedyś Pawcio "zorganizował" wspaniałe drożdże do pszenicznego dla chyba połowy forumowiczów warzących.

                  Comment

                  • Yossarian
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.07
                    • 51

                    #10
                    Wiem hie hie czytałem ten temat. Grossman jest w poznianiu nawet jest gdiześ adres tutaj, ale czy jest jakis inny kontakt oprucz adresu pocztowego? Jakas strona czy katalog do przjezenia?
                    Howgh !!!!!!!!!!!

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Yossarian napisał(a)
                      Grossman jest w poznianiu nawet jest gdiześ adres tutaj, ale czy jest jakis inny kontakt oprucz adresu pocztowego? Jakas strona czy katalog do przjezenia?
                      Katalog wysłałem Ci na e-mail.

                      Comment

                      • pjenknik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.08
                        • 3388

                        #12
                        Jesteś na pewno sympatycznym czlowiekiem, ale czy czasami czytasz co napisałeś? Zobacz jak to wyglada. Jest taka opcja sprawdź przed dodaniem. Szanuj innych to sie naprawdę źle czyta.
                        Grossman nie ma strony, telefon do niego 607655930.
                        Last edited by pjenknik; 2003-07-12, 10:36.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • Yossarian
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.07
                          • 51

                          #13
                          pjenknik napisał(a)
                          Jesteś na pewno sympatycznym czlowiekiem, ale czy czasami czytasz co napisałeś? Zobacz jak to wyglada. Jest taka opcja sprawdź przed dodaniem. Szanuj innych to sie naprawdę źle czyta.
                          Grossman nie ma strony, telefon do niego 607655930.
                          Fakt (. Przepraszam. Jestem totalnym niechlujem jesli chodzi o pisanie. Nie jestem maszynistką i robię masę błędów a kolejnym moim grzechem jest lenistwo i nie chce mi się sprawdzac. postaram się poprawić Wybaczysz ?
                          Howgh !!!!!!!!!!!

                          Comment

                          • crizz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.02
                            • 1255

                            #14
                            Odp: Druga warka- plany i pytania

                            Yossarian napisał

                            Ostatnio czytałem posty o pszenicznym wiec mój wybór padł właśnie na ten rodzaj piwka , a dokłąadnie "Muntons Wheat" z borowamatora.
                            Wracając do tematu: warzyłem (hmmm... mocno powiedziane) z tego gotowca, z dodatkiem cukru trzcinowego (eksperyment, po którym w moim poście przestali pisać zatwardziali "reinheitgebotowcy" ) i na drożdżach do pszenicznego. Dodatkowo obniżyłem objętość brzeczki, żeby utrzymać większy Blg. Poczytać możesz tutaj.

                            Piwo jest pyszne, ma piękny ciemnozłoty kolor (od brązowego cukru) i gęstą pianę. Jak na gotowca jest wyjątkowe. To na pewno zaleta drożdży.

                            Porada nr 1. Wal do Pawcia po namiary na drożdże.
                            Porada nr 2. Ugnij kark przed FCJP, jeśli nie chcesz być ignorowany. To nie są złośliwe uwagi. Oni są naprawdę bezwzględni...

                            Comment

                            • Yossarian
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2003.07
                              • 51

                              #15
                              Odp: Odp: Druga warka- plany i pytania

                              Porada nr 1. Wal do Pawcia po namiary na drożdże.
                              Porada nr 2. Ugnij kark przed FCJP, jeśli nie chcesz być ignorowany. To nie są złośliwe uwagi. Oni są naprawdę bezwzględni... [/B][/QUOTE]

                              Ok. Dzięki no przecież się staram, ostatni post juz chyba prawie bez błędny jest. A wszystkiego się nie pozbęde bo mam hm taką przypadłość i nawet zaświadczenie o tym że mogę robić błędy. Bo inaczej jak bym zdał maturę i skończył studia. I jeśli nawet kuratorium oświaty uznało moje zaświdczonko to moze i FCJP będzie bardziej liberalne dla mnie ?
                              Postaram się unikać literówek a co do ortografi to raczej przestane tutaj pisać niż jej sie naucze.Taki los
                              Howgh !!!!!!!!!!!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X