Zamierza, ale ponieważ jeszcze temperatura jest dosyć, dosyć (choć ostatnie dni nieco ciepławe), a słodów lekko dużo - przewidziane są jeszcze trzy warki w tym sezonie. Potem na 100% zakończenie sezonu (zamierzamy się wyrobić przed Żywcem )
W ostatnią sobotę (5 czerwca) popełniliśmy kolejną warkę - Bizona pospolitego, czyli Doppelbocka. Tym razem do jego konstrukcji użyliśmy słodów w następujacych proporcjach: 53% pilzneński; 43 % monachijski; 4 % karmelowy ciemny.
Uzyskaliśmy 20 litrów brzeczki nastawnej w sile 19,5 Ballingów.
Drożdże dobrze podhecowane Kotem domowym szybko zaczęły imprezę w nowym lokalu tak, że z samego niedzielnego ranka piana sięgała pokrywy fermentora
W naszym domowym zwierzyńcu panuje lekkie przegęszczenie - w fermentorach i balonach są aż cztery sztuki - Bizon pospolity, Gronostaj pospolity (ten co to chciał nawiać z butelek), Oryks arabski no i Kot domowy.
Dziada z babą jeszcze brakuje ,ale tylko do 16:15 - wtedy wrócimy z pracy i braków już nie będzie
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2004-06-07, 12:27.
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Po już kilku próbach Waszych piw, stwierdzam, że najlepiej wychodzą Wam piwa ciemne. Nie wiem skąd bierzecie wodę ale warszawska woda właśnie od zawsze słynęła jako znakomita do warzenia porterów. Podejrzewam, że dlatego ciemne piwa są Waszymi najbardziej udanymi warkami.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
W czwartek, 10. VI, powstało kolejne piwko. W prostocie siła! Użyliśmy 100% słodu pilzneńskiego, chmiel goryczkowy i aromatyczny, imbir oraz drożdże do piw pszenicznych. Kiedyś już taką próbę wykonaliśmy na 2,0 litrach brzeczki i efekty były imponujące – zatem teraz rośnie nam 22,0 litorwa MYSZ POLNA, o ekstraktywności brzeczki nastawnej 13,5 ºBlg.
PS. Gronostaj zwyczajny w szacie letniej znowu zamieszkał w butelkach – tym razem podoba mu się tam podoba
Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-06-13, 11:18.
Mikrobrowar "Siódemka" jest niezwykle szczęśliwy, mogąc z okazji rychłego spotkania w Ż. liczyć na powiększenie kolekcji dzieł BIGB - gdyż do tej pory posiadamy jedynie 3 sztuki
Attached Files
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
W środę, tuż przed wyjazdem do Żywca – powstał ROSOMAK (50% słodu pilzneńskiego, 33% słodu monachijskiego, 8% słodu pszenicznego, 6% słodu karmelowego jasnego, 2,5% słodu karmelowego ciemnego, 05% słodu barwiącego, chmiel goryczkowy, aromatyczny, imbir i drożdże pszeniczne – te, które wcześniej „wyprodukowały” MYSZ POLNĄ). Z rana samotny Iron (ja grzecznie siedziałam w pracy) miał nieco roboty – 9 kilo słodu w dwudziestu kilku litrach wody spowodowało niewielkie bąble na dłoniach Maćka. Potem filtracja, gotowanie – poparzenie nogi Irona, wystudzenie brzeczki i dodanie drożdży. Z rana ROSOMAK zdecydował się pospacerować po kuchni i chęć tą utrzymał, mimo naszego wyjazdu do Żywca. Po powrocie miałam co robić – zadbał on o to. Wczoraj wykazał ekstraktywność 10°Blg i zrobił się nieco grzeczniejszy – i chwała mu za to!
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma. ...
Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
Comment