Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.08
    • 6771

    #166
    Trzecia z maskot - Diabeł tasmański też się czymś opiekował
    Attached Files
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • dkrasnodebski
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 2316

      #167
      Tym z Perły to ja bym po premi poleciał za to że porterka nie upilnowały
      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

      www.radoslawstolar.pl

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #168
        Dostali już ostrzeżenie ; jeśli zaś chodzi o pilnowanie - to w kwestii formalnej:
        Perły: pierwsza pilnuje - nie jak Maciek napisał Oryksa (ten bowiem mieszka już w butelkach ), a BIZONA, druga zaś (tu Iron nie kłamał) pilnowała ROSOMAKA. Kobra pilnuje dla odmiany KOTA DOMOWEGO, a diabełek opiekuje się MYSZĄ DOMOWĄ.

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.08
          • 6771

          #169
          No i Rosomak szczęśliwie zamieszkał w balonach i chyba mu się tam podoba
          Przy zlewaniu do balonów "ważył" 8 Ballingów, a więc dość ładnie schudł
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #170
            Początki BIGB-y można już zapisać do historii. Wczoraj z Ironem wypiliśmy ostatnią buteleczkę pierwszej naszej wareczki LIGHTNINGALE (Real Ale Coopers). Trzeba jej przyznać, że była doskonale wyleżakowana - czekała na nasze zainteresowanie przez cały rok

            A teraz z innej beczki: W zeszłym tygodniu z balonów do buteleczek trafił KOT DOMOWY. Niecierpliwi właściciele już po tygodniu spróbowali zawartość. Oj, jesteśmy zadowoleni z kocurków. Niech rosną nam zdrowo!

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #171
              Licząc na to, że teraz się wreszcie ciutkę ochłodzi - zabieramy się za poprawę naszych piw pszenicznych. Drożdże tym razem mamy świetne (WLP-300 - dzięki, Lukuj), więc jesteśmy pełni nadziei...

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #172
                Ciąg dalszy urodzin w BIGB-ie
                04. VII – tajemnicza menażeria pojawiła się z znienacka w browarze, ale rozwodzić się nad nią nie będę, by nie straciła nic na swojej tajemniczości ;

                Przedwczoraj dla odmiany powstała półzacierka – zbudowana ze słodu pilzneńskiego, karmelowego jasnego, ekstraktu pszenicznego, chmielu aromatycznego i drożdży WLP300 (duże dzięki Lukuj). Uzyskaliśmy 18,0 litrów brzeczki o ekstraktywności 13,0°Blg. Z początku normalna pianka zmieniła się w beżową gęstą masę poruszającą się i pięknie pachnącą. O dalszym rozwoju naszego nowego zwierzaczka będziemy informować na bieżąco.

                Wczoraj również popełniliśmy półzacierkę – ciemnego pszeniczniaczka. Ten zbudowany został ze słodu pilzneńskiego, niewielkiego dodatku słodów karmelowych (jasnego i ciemnego), monachijskiego, barwiącego i jęczmienia palonego, ekstraktu pszenicznego, chmielu aromatycznego i doskonałych drożdży WLP300. Tym razem 18,0 litrów brzeczki charakteryzowało się ekstraktywnością 14,5°Blg. Z rana wychodząc do pracy przyuważyłam bialutką pianę pokrywającą brzeczkę

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  #173
                  W domku wyraźnie pachnie banankami - na piwkach utrzymuje się coś, co pokazał już wcześniej Carlberg w tym temacie, nadzieja na dobre piwka wyraźnie wzrosła
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-07-27, 08:30.

                  Comment

                  • Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

                    #174
                    Tuż przed naszym wyjazdem nad morze obie wareczki trafiły do balonów, zapach bananowy wyraźnie się zmniejszył na korzyść złożonego słodowo-bananowego aromatu. Przed nami dwa kolejne dni pracy - drożdżyki znów będą musiały się wziąć do roboty

                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #175
                      No, i wzięły się do roboty aż miło. Produkują teraz lekkiego pszeniczniaczka (11°Blg) i niewiele mocniejszego „stouta pszenicznicznego” (12,5°Blg) z dodatkiem palonego jęczmienia. W domku kolejny raz panuje bananowa atmosfera – i świat jest piękny!

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #176
                        Wczoraj niechcący dwudziesta czwarta warka (ciemny pszeniczniak) trafiła z balonów do butelek. Jej miejsce miała co prawda zająć warka dwudziesta trzecia (jasny pszeniczniak), ale coś mi przesłoniło oczy i nie zauważyłam różnicy kolorów . Muszę teraz wykombinować trochę pustych butelek ( ) i umieścić właściwą wareczkę we właściwym dla niej miejscu

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #177
                          Wczoraj zaprzyjaźniony Zakład Piwowarstwa Domowego "BRODAREK" wspomógł BIGB-ę przynosząc parę piw własnych i zgrzeweczkę "Kryształa".Dziękujemy! Wspólnymi siłami udało nam się przystosować owe buteleczki, a przy okazji dwie wareczki (lekki pszeniczniak i stout pszeniczny) zamieszkały w balonach.Ja jako zdolny piwowar postanowiłam zjeść areometr, co mi się nawet częściowo udało

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #178
                            Małażonka napisał(a)
                            stout pszeniczny
                            Hmm, brzmi nader intrygująco. Można recepturkę poprosić?
                            Ja jako zdolny piwowar postanowiłam zjeść areometr, co mi się nawet częściowo udało
                            Znaczy że co, te fajne kuleczki na żołądku legły i reszta już nie poszła?

                            Comment

                            • dkrasnodebski
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.05
                              • 2316

                              #179
                              Małażonka napisał(a)
                              Ja jako zdolny piwowar postanowiłam zjeść areometr, co mi się nawet częściowo udało
                              A my z Ironem musieliśmy się obejść smakiem
                              Następnym razem proponuję przed spożyciem z godzinkę podusić na wolnym ogniu z jedenastoma pomidorami
                              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                              www.radoslawstolar.pl

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                #180
                                Recepturkę wysłałam na PW. Jeśli zaś chodzi o areometr - udało mi się przegryźć jedynie szyjkę z podziałką - kuleczki wydały mi się zbyt ciężkostrawne

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Prusak
                                  Browar Craft, Międzyrzeckie Real Ale
                                  Prusak
                                  Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
                                  Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
                                  ...
                                  2022-09-29, 13:57
                                • bastion
                                  Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                                  bastion
                                  Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                                  2021-11-17, 20:33
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...