Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #91
    Skoro złośliwie to złośliwie - przy takiej nazwie musicie go leżakować w Niemczech - inaczej nie będzie współpracował, no chyba, że zostanie folksdojczem
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.08
      • 6771

      #92
      zythum napisał(a)
      Skoro złośliwie to złośliwie - przy takiej nazwie musicie go leżakować w Niemczech - inaczej nie będzie współpracował, no chyba, że zostanie folksdojczem
      Oczywiście, że tak, banderowcy są we wsi a on jako pierwszy podpisał volkslistę
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #93
        Pomyślę o tym...

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #94
          Zachęcona postem Marusi - i ja się pochwalę. Wczoraj w kadzi fermentacyjnej znalazła się nasza druga warka wykonana z procesem zacierania. I wczoraj już wygłodniałe bestie - drożdże - zaczęły wyjadać co smaczniejsze kąski, a że wściekłe były - całe piwo pokryło się pianą. Paluszków do kadzi nie pchamy - przecie takie głodne bestie - pogryźć mogą, czekamy zatem - nam w końcu strzelać nie kazano . O efektach ujarzmiania wściekłych drożdży - poinformujemy z niewielkim opóźniniem, spowodowanym niewielkimi problemami technicznymi

          PS. Co wściekłe drożdże z tego zrobią - nie wiemy, ale teoretycznie powinno wyjść piwo pilsopodobne górnej fermentacji...

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #95
            Ze szczerym smutkiem zawiadamiamy, iż pierwsze piwko z procesem zacierania - nie wyszło. Jest poprostu...kwaśne. Podobnie jak Crizz i Oryks dodaliśmy do niego ekstraktu pszenicznego WES (miał to być Weizenbock, a wyszedł taki Berliner Weissen z sokiem ). Bardzo zależało nam na tej wareczce, ale cóż...pierwsze koty za płoty!

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #96
              Ono nie jest poprostu kwaśne, one jest kwaśne po prostu

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #97
                E, może jak poleży trochę to wydobrzeje
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #98
                  Marusia napisał(a)
                  E, może jak poleży trochę to wydobrzeje
                  Wystarczy tabletka aspiryny, kilka dni w ciepełku i będzie dobrze
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.08
                    • 6771

                    #99
                    W sobotę, a więc 21 dnia lutego Roku Pańskiego 2004 powstała trzecia zacierana warka BIGB-y.
                    Jej wynikiem ma być stout z dodatkiem miodu gryczanego.
                    O szczegółach pewnie doniesie, jak się dorwie do netu, Główny Browarnik Małażonka.
                    Prezes wie tyle, że w warzeniu uczestniczyła woda oligocenka, słód pilzneński, karmelowy, palony jęczmień, drożdże, chmiel goryczkowy i aromatyczny oraz miód gryczany.
                    Wczoraj w fermentorze były śliczne 5 centymetrowe baranki.
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #100
                      Baranki padły były, ale wnętrze się jeszcze gotuje... . Prawdopodobna nazwa: niedźwiedź brunatny.

                      OGŁOSZENIE SPECJALNE:
                      W związku z niezamierzoną zmianą smaku pierwszego zacieranego wytworu BIGB-y, została zmieniona nazwa wyżej wymienionego produktu z "Oryksa grzybowskiego" (białe to rogate, czyli takie jak: weizenbock) na "Lambik żelazny" (bo kwaśne )

                      Comment

                      • oryks
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.01
                        • 297

                        #101
                        No i dobrze bo Oryks nie jest żaden "grzybowski". Ja sobie wypraszam ...

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #102
                          Są różne Oryksy: jest Oryks arabski, jest Oryks forumowy i był (rasa chwilowo wymarła, choć trwają badania nad przywróceniem rasy do życia ) ) Oryks grzybowski...

                          Comment

                          • iron
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.08
                            • 6771

                            #103
                            No i "Niedźwiedź Brunatny" już od niedzieli 29.02 w butelkach. Zdaje się że będzie miał bliźnika - "Pępek Igora" o czym w adekwatnym temacie

                            Jutro nastąpi przewiezienie do leżakowni "Nowogrodzka".
                            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                            Rock, Honor, Ojczyzna

                            Comment

                            • iron
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.08
                              • 6771

                              #104
                              Załoga BIGB-y coraz poważniej myśli o przygotowaniu się do spodziewanych wraz z wiosną i latem wysokich temperatur.
                              Dlatego coraz bardziej kusząca staje się opcja uwarzenia w następnej kolejności witbeer'a.

                              O tym czy ulegniemy tej pokusie doniosę w następnym odcinku
                              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                              Rock, Honor, Ojczyzna

                              Comment

                              • iron
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.08
                                • 6771

                                #105
                                No i w następnym odcinku zabraknie opowieści z warzenia witbeera

                                Okazało się że nie mamy wszystkich składników (konkretnie słodów)

                                No ale postanowiliśmy jednak coś wczoraj zmajstrować.
                                Wygrzebaliśmy gdzieś 1,8 kg zapomnianego przez nas ekstraktu słodowego WES. Zagotowaliśmy go w 15 litrach oligocenki, dodaliśmy 10 gram szyszek chmielu, i trochę granulatu goryczkowego, pod koniec gotowania doszedł granulat aromatyczny i około 30 gram świeżo startego imbiru.
                                Po wystudzeniu dodaliśmy drożdży Danstar Windsor (wcześniej zrobiony starter z ekstraktu słodowego - pracowały jak głupie).

                                I tak to powstanie 10,5 Balingowy cienkusz imbirowy - pewnie też dobry na upały będzie

                                Z ostatniej chwili: dziś pojawiły się śliczne baranki.
                                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                                Rock, Honor, Ojczyzna

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Prusak
                                  Browar Craft, Międzyrzeckie Real Ale
                                  Prusak
                                  Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
                                  Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
                                  ...
                                  2022-09-29, 13:57
                                • bastion
                                  Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                                  bastion
                                  Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                                  2021-11-17, 20:33
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...