Prezesunio przy pracy
Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
-
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Małażonka napisał(a)
W sobotę, tuż przed wyjazdem do Poznania powstał kolejny pszeniczniaczek – tym razem ciemny. Do jego wykonania użyliśmy: słodu pilzneńskiego i pszenicznego (te w przewadze) oraz niewielkich ilości: słodu monachijskiego, karmelowego jasnego i ciemnego oraz palonego jęczmienia. Drożdże te same, które wyprodukowały nam już jasnego pszeniczniaka. Po paru godzinach w fermentorze się gotowało tak, że z lekkimi obawami opuściliśmy domek w niedzielę. Na szczęście działo się bardzo efektownie, ale pod pokrywką i pokój po powrocie zastaliśmy suchy. Wczoraj sprawdziliśmy ekstraktywność – z początkowych 14°Blg spadło do 6°Blg. Pierwsze próby smakowe wskazują, że zamierzony efekt powinien zostać osiągnięty: typowy smak pszeniczniaka z wyraźnymi nutami charakterystycznego dla stouta palonego jęczmienia. Jesteśmy pełni nadziei….bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Fajne to zdjęcie Małejżonki przez szybkę I rurka - czarna od portera - odrazu widać, co się rozlewa
Comment
-
-
W sobotę, 22. 05. 2004 roku – zaczęliśmy reaktywować Oryksa, miejmy nadzieję, że próba ta będzie udana.
I tak do jego reaktywacji użyliśmy: 40% słodu pszenicznego, 30% słodu monachijskiego, 26% słodu pilzneńskiego i po 2% słodu karmelowego jasnego i ciemnego. W rezultacie otrzymaliśmy 20,0 litrów brzeczki o ekstraktywności 16°Blg. Drożdże miały okazję do popisu (najpierw „wypracowały” jasnego 12°Blg pszeniczniaczka, następnie 14°Blg ciemniaczka, a teraz czekała ich szesnasteczka). Spisały się, a jak. Wieczorem zaczęły już pracować jak głupie, by nocą pobrudzić pokrywkę i nad ranem powoli zacząć opadać. Opadają zresztą cały czas…Zapach piwko ma ładny – miejmy nadzieję, że smak też będzie niczego sobie. W końcu należy się to Oryksowi
Comment
-
-
I tuż przed wyjazdem do Chorzowa:
1. Wykonaliśmy nieudaną próbę zabutelkowania Gronostaja zwyczajnego w szacie letniej (tzn. siedział cicho w buteleczkach ok. siedmiu godzin, potem jednak stwierdził, że wolałby wolność – pięć buteleczek eksplodowało). Pan karze, sługa musi – wylądował zatem z powrotem w balonie
2. Wykonaliśmy „Kota domowego”, czyli piwo marcowe. Do jego wykonania posłużyły nam słody: pilzneński, monachijski i niewielka ilość słodu karmelowego jasnego. Mocno całość nachmieliliśmy. W rezultacie otrzymaliśmy brzeczkę o ekstraktywności 14,5°Blg, która wylądowała w fermentorze. Tam już się nią zajęły drożdżyki...
Comment
-
-
Strata tych pięciu butelek tym większa, że Gronostaj zwyczajny w szacie letniej, to nic innego jak rewelacyjnie się zapowiadający ciemny pszeniczniaczek z palonym jęczmieniem
Będzie go o 2,5 litra mniejbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Ja w kwestii formalnej:
Czy BIGB zamierza robić przerwę letnią, czy przewidzieliście jakieś chłodne rozwiązania dla brzeczek?
Comment
-
Comment