Wczoraj w BIGB-ie powstał niedokładny klon Marusinego "Maliniaka Klasztornego". Miał co prawda powstawać przez dwa dni, ale jako że szybko się uwinęliśmy - już dziś o 00:30 drożdżyki wpadły do fermentorka na obiadek.
Nasz skład:
4,00 kg słodu pilzneńskiego;
0,35 kg słodu monachijskiego;
0,15 kg słodu karmelowego jasnego;
0,05 kg słodu Carared
63°C – 45 minut
72°C – 15 minut
78°C – zakończenie
Chmielenie: 15 g chmielu goryczkowego (na początku gotowania), 25 gram chmielu aromatycznego (w 45-tej minucie), 200 ml syropu malinowego (w 50-tej minucie). Całkowity czas gotowania: 60 minut.
Efekt: 18 litrów brzeczki o ekstraktywności 16,5°Blg, użyliśmy drożdży Belgian Abbey II.
Nasz skład:
4,00 kg słodu pilzneńskiego;
0,35 kg słodu monachijskiego;
0,15 kg słodu karmelowego jasnego;
0,05 kg słodu Carared
63°C – 45 minut
72°C – 15 minut
78°C – zakończenie
Chmielenie: 15 g chmielu goryczkowego (na początku gotowania), 25 gram chmielu aromatycznego (w 45-tej minucie), 200 ml syropu malinowego (w 50-tej minucie). Całkowity czas gotowania: 60 minut.
Efekt: 18 litrów brzeczki o ekstraktywności 16,5°Blg, użyliśmy drożdży Belgian Abbey II.
Comment