Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #76
    ART napisał(a)
    1) błąd - zapomniałes o Jerzym Ty sklerozo
    2) błąd - jak poszliście grupowo na Ambera to poszedłem zanieść kierowcy kilka piwek (i wkurzyło mnie to że facet miał później pretensje że nie dostał całej zgrzewki ).
    A tam czasem nie był dwóch kierowców? Ja myślę, że wcześniejsze posty co do wręczania piw dotyczą kierowcy z którym jechaliśmy do Bytowa, bo kierowca prowadzący do Ambera nie był już naszym przyjacielem.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #77
      ART napisał(a)
      1) (...)
      2) błąd - jak poszliście grupowo na Ambera to poszedłem zanieść kierowcy kilka piwek (i wkurzyło mnie to że facet miał później pretensje że nie dostał całej zgrzewki ).
      A nie, temu kierowcy nic nie daliśmy (czytaj: Ja i Iron), gdyż On nie był najlepszym naszym przyjacielem..., wracając tak jechał by nam się piwo wylewało . My uszczęśliwiliśmy Pana, który Nas woził na drodze Wieżyca - Odbytowo, Odbytowo - Wieżyca...
      Powiem więcej: On był zdziwiony i szczęśliwy, że dostał jedną buteleczkę, a nie wściekał się, że nie dostał więcej...
      Ten dla odmiany naszym najlepszym przyjacielem był
      Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2003-09-24, 08:46.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24005

        #78
        odbiegając już zupełnie od tematu - odpisywałem Pjenknikowi. nie sądzę żeby targał ze sobą Leszka do Bytowa - wręczony kierowcy Leszek, o którym wspomina Pjenknik to zdecydowanie ostani rejs autokarem na trasie Bielkówko-Wieżyca. był tam jeden kierowca więc proszę mi tu kitów nie wciskać Panie Zygmuncie
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

          #79
          Za to ten kierowca jadacy z nami do Ambera jaką wysoka kulturą się popisywał!
          Jak przyjaźnie zaczepił tutesa : "Chodź no Pan tu!" chcąc się dowiedzieć o drogę
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #80
            No tak, temu kierowcy to się co najwyżej "Leszek" należał
            Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2003-09-24, 08:52.

            Comment

            • iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2002.08
              • 6771

              #81
              Małażonka napisał(a)
              A nie, temu kierowcy nic nie daliśmy (czytaj: Ja i Iron), gdyż On nie był najlepszym naszym przyjacielem..., wracając tak jechał by nam się piwo wylewało .
              Bo jak powszechnie wiadomo "beczkowe zawsze lepsze jest"
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

              Comment

              • clarq
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 187

                #82
                Małażonka napisał(a)
                No tak, temu kierowcy to się co najwyżej "Leszek" należał
                ale koniecznie cieply
                -------------------
                Grupie Żywiec mówie stanowcze NIE!
                Guinnessowi i innym ALE mówie stanowczo TAK!
                Smacznym piwom (także jasnym) mówie TAK.

                Comment

                • iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.08
                  • 6771

                  #83
                  clarq napisał(a)
                  ale koniecznie cieply
                  Tak naprawdę to temu kierowcy należało się coś zupełnie innego, ale dbając o obyczajność naszego forum nie wspomnę co
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.08
                    • 6771

                    #84
                    No i kolejna warka już w butelkach.
                    Tym razem był to "old dark ale" Coopersa, wbogacony przez nas w 3 gwożdziki i czekoladę.
                    Warka nastawna 12Blg, warka z 27 września, temp fermentacji 24 Celsjusze.
                    W momencie rozlewu (wczoraj) 3,5 Blg.

                    Piwo w sam raz na Boże Narodzenie.
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • crizz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.02
                      • 1256

                      #85
                      iron napisał
                      No i kolejna warka już w butelkach.
                      Tym razem był to "old dark ale" Coopersa, wbogacony przez nas w 3 gwożdziki i czekoladę.
                      Warka nastawna 12Blg, warka z 27 września, temp fermentacji 24 Celsjusze.
                      W momencie rozlewu (wczoraj) 3,5 Blg.

                      Piwo w sam raz na Boże Narodzenie.
                      Szczegóły poproszę - krok po kroku! Ta czekolada mnie szczególnie intryguje.

                      Comment

                      • iron
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.08
                        • 6771

                        #86
                        O szczegóły jako prezes odsyłam do Głównego Browarnika Małejżonki
                        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                        Rock, Honor, Ojczyzna

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #87
                          Główny browarnik Małżonka stawia się do raportu :

                          Miało to być inne, świąteczne piwko. Ponieważ zdecydowaliśmy się na ciemne ale, pasowała nam do tego kawa ewentualnie czekolada. Ponieważ kawa była już grana, wybór padł na czekoladę. Długo zastanawialiśmy się (zresztą nie sami) czy dodać czekolady, czy może lepiej kakao. Jednak gorzka czekolada ma swój specyficzny smaczek, a kakao nie. Zakupiłam zatem dwie tabliczki gorzkiej czekolady, połowę jednej zjedliśmy, a pozostałe 1,5 zostało starte, rozpuszczone w wodzie, do czego został dodany słód, nieco cukru, brew-kit i trzy goździki. Gotowaliśmy to razem około 50 minut, po czym schłodziliśmy i wszystko rozcieńczone wodą trafiło do fermentora. Zaraz potem zamieszkały tam, wcześniej poddane rehydratacji, drożdże. I teraz zaczęła się polka. Po jakiś 12 godzinach zaczęła pojawiać się pierzynka, ale osiągnęła jakiś 1-1,5 cm i nie chciała być większa. Piwo szumiało, w fermentorze aż się gotowało, a piana jak mała była, tak była. Po dwóch dniach od rozpoczęcia warki, zrozumieliśmy co się stało i dlaczego nasze piwko tak dziwnie pracowało. Czekolada bowiem posiada tłuszcz, a ten, jak wiadomo, nie sprzyja tworzeniu się piany. W efekcie przy 3,5Blg zdecydowaliśmy się na butelkowanie. Nie potrafię dziś powiedzieć, czy dodanie czekolady było błędem, gdyż poza mizernymi barankami, nasze piwko zachowywało się poprawnie. Przy nalewaniu go do butelek, lekko się pieniło (podobnie jak wcześniejsze piwa) i w zasadzie nic niepokojącego się z nim nie działo. Zobaczymy w grudniu. Wtedy na pewno przekażę wnioski…

                          Comment

                          • Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

                            #88
                            Chciałam jeszcze dodać, że mam wyjątkowo dobrego prezesa, gdyż nie tylko monitoruje pracę w browarze, ale często sam bierze w niej udział. Ostatnio SAMODZIELNIE etykietował buteleczki...

                            Comment

                            • Małażonka
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 4602

                              #89
                              I ostatnia warka z serii gotowców zamieszkała w fermentorze. Tym razem jest to pszeniczniaczek wzbogacony drożdżami od Pawcia1 i cukrem trzcinowym według przepisu Crizza. Wartość nastawna brzeczki wyniosła 13,0 Blg... Dziś rano zaczęła powstawać pierzynka, mam nadzieję, że po naszym powrocie do domu pszeniczniaczek będzie już słusznie fermentował. Złośliwie jeszcze dodam, że nazwa tego piwka to: „die Naturschätze"

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                #90
                                Pszeniczniaczek zamieszkał wczoraj w buteleczkach... Troszkę nas martwi, że taki jakby nadzbyt klarowny się wydaje, ale zapach i smak młodego piwa pozwala mieć nadzieję. Pozostało nam teraz tylko czekać na efekty...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Prusak
                                  Browar Craft, Międzyrzeckie Real Ale
                                  Prusak
                                  Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
                                  Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
                                  ...
                                  2022-09-29, 13:57
                                • bastion
                                  Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                                  bastion
                                  Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                                  2021-11-17, 20:33
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...