Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    OT: tytuł tego tematu w zestawieniu z obecnymi zainteresowaniami autorki może po latach od jego powstania budzić pewne podejrzenia i skłaniać do poszukiwania numeru telefonu do Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23929

      Ta wylana pszenica na pewno miała koci zapach
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
        OT: tytuł tego tematu w zestawieniu z obecnymi zainteresowaniami autorki może po latach od jego powstania budzić pewne podejrzenia i skłaniać do poszukiwania numeru telefonu do Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami.
        Też właśnie przed chwilą miałam takie skojarzenie i chciałam się nim pochwalić, ale mnie ubiegłeś
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          No widzicie nie tylko balkonem mogę się pochwalić, ale i płotem. Browar się rozwija

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            Oj mamusiu, ale my ten temat zaniedbaliśmy
            W skrócie - przez ostatni rok mało, ale jednak: trzy ale, dwa stouty - więcej grzechów nie pamiętam.

            Trzeba się jednak reaktywowac, więc zaraz zabieram się do roboty. Na tapecie piwko w składzie: słód pilzneński, cara-amber, cara-red, słód pszeniczny i zakwaszający. Do tego chmiel East Kent oraz Cascade, no i drożdzyki (ale te jutro) WPL 010.
            Idę śrutowac!

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              No, i po robocie - fermentor stoi sobie w dużym pokoju oklejony żelami chłodzącymi, a nam nie pozostaje nic innego, jak uzbroic się w cierpliwośc

              A tak, w ogóle, to stwierdzam, że bardzo, ale to bardzo mi pasuje warzenie dwudniowe. Spokojnie, bez pośpiechu, z ogromną przyjemnością... Od dziś przerzucam się na ten typ pracy!

              Za tydzień kolejna wareczka: tym razem szkockie ale na drożdżykach, które właśnie rozpoczęły ucztę

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                Dla tych lubiących szczegóły
                Wczoraj zacieranie i filtracja
                Dziś chmielenie, studzenie i dodanie drożdży.

                Skład:
                słód Plzneński - 2kg
                słód Caraamber - 1 kg
                słód Carared - 0,5 kg
                słód Pszeniczny - 0,5 kg
                słód Zakwaszający - 0,05 kg
                Zacieranie infuzyjne 64 Celsjusze - 0.5 h, 72 Celsjusze - 40 minut
                Wysładzane 10 litrami wody

                chmiel East Kent Golding granulat 5.5% alfa - 20 gram/ 1:15 h oraz dodatkowo 5 gram na ostatnie 15 minut
                chmiel Cascade granulat 5.0% alfa - 20 gram na ostatnie 15 minut

                Drożdże WLP010

                Ostatecznie wyszło 21 litrów czerwonej brzeczki o ektraktywności 11,5 Bulgotów
                Last edited by Małażonka; 2008-08-03, 17:42.

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  A dzisiaj pijemy ostatnią buteleczkę naszej drugiej warki - Honeystout'a z 10. VIII. 2003 roku... I co by nie powiedziec, wyszlachetniała... Pojawiły się zaje...ste posmaki palone, gryka cały czas wyczuwalna, ale nie jest nachalna (choc w zapachu wyraźnie dominuje). Piwo oranżadkowe, a po pięciu latach smakuje wybornie... Szkoda, że to nie do końca nasza zasługa, ale i tak jest fajowo... I jak tu nie głosic, że warto w zaciszu domowym uwarzyc sobie dobre piwko???

                  Comment

                  • Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

                    Dziś rozlew: zielone piwo ciekawe - nuty słodowe pomieszane z chmielowymi, szczególnie chmiel Cascade nadaje wyraźny cytrusowy posmak. Ogólnie może wyjśc fajowe, ciekawe piwko... Czas pokaże.
                    Jako, że warzone 2. VIII - ma specjalną nazwę, etykietę przed chwilką stworzył Iron:
                    Attached Files

                    Comment

                    • petrus33
                      Gość
                      • 2008.01
                      • 888

                      Tak sobie czytam o tych waszych warzeniach i szkoda wielka, że nie można tego wszystkiego gdzieś w Warszawie spróbować. Czy są jakieś oficjalne degustacje waszych piw ??? Przyznaję, że niektóre piwa powalają kolorem i zapewne są genialne w smaku, ale przecież ekranu nie będę lizał
                      pozd

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        Piwa są do degustacji w samym browarze

                        Comment

                        • petrus33
                          Gość
                          • 2008.01
                          • 888

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedzi
                          Piwa są do degustacji w samym browarze
                          No tak, ale jak tam trafić......
                          Szkoda, że nie ma możliwości sprzedawania własnych piw. Niektórzy potrafią zrobić cuda w kuflu, kilka razy już piłem takie własne wyroby, rewelacja !!!
                          pozd

                          Comment

                          • Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
                            No tak, ale jak tam trafić......(...)
                            Całkiem prosto, wszak to sąsiedztwo ŚP Browarów Warszawskich

                            Dziś zainwestowaliśmy w browarek. Nabyliśmy otóż drogą kupna witrynę chłodzącą do win, o taką: http://www.comparestoreprices.co.uk/...-rw13ebss1.gif, o tyle fajową, że nie tylko posiada zakres temperatur 4 - 18 C, ale można ustawic każdą temperaturę w tym zakresie (a nie jak w innych zakres temperatur wyższych lub niższych). Lataliśmy dziś z fermentorem po sklepach i mierzyliśmy, czy aby napewno wlizie. Włazi swobodnie. Już od wtorku witrynka zamieszka w naszym domku i od tego czasu nie będzie problemu z warzeniem lagerka latem. Zamierzamy niniejszym wznowic regularne prace browaru

                            Comment

                            • GaGacek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2004.08
                              • 96

                              możesz zdradzić producenta sprzętu i kosztu takowej lodówki
                              Samsung sprzedaje taką "winiarkę" ale cena 1200 PLN jest chyba lekko zaprowa.
                              Last edited by GaGacek; 2008-09-01, 11:15.
                              [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                              Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                              Comment

                              • iron
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.08
                                • 6717

                                To jest właśnie Samsung, ale w pewnej sieci sklepów na S co to ma tego samego właściciela co sieć sklepów na MM cena owej winiarki to trzy 9 (czyli tyś bez zyla)
                                Co przy rozbiciu na 10 nieoprocentowanych rat (a jest taka promocja) daje nam stówkę co miesiąc - a to już ewentualnie łatwiej przełknąć - nieprawdaż?
                                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                                Rock, Honor, Ojczyzna

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X