OT: tytuł tego tematu w zestawieniu z obecnymi zainteresowaniami autorki może po latach od jego powstania budzić pewne podejrzenia i skłaniać do poszukiwania numeru telefonu do Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami.
Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Ta wylana pszenica na pewno miała koci zapach- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziOT: tytuł tego tematu w zestawieniu z obecnymi zainteresowaniami autorki może po latach od jego powstania budzić pewne podejrzenia i skłaniać do poszukiwania numeru telefonu do Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Oj mamusiu, ale my ten temat zaniedbaliśmy
W skrócie - przez ostatni rok mało, ale jednak: trzy ale, dwa stouty - więcej grzechów nie pamiętam.
Trzeba się jednak reaktywowac, więc zaraz zabieram się do roboty. Na tapecie piwko w składzie: słód pilzneński, cara-amber, cara-red, słód pszeniczny i zakwaszający. Do tego chmiel East Kent oraz Cascade, no i drożdzyki (ale te jutro) WPL 010.
Idę śrutowac!
Comment
-
-
No, i po robocie - fermentor stoi sobie w dużym pokoju oklejony żelami chłodzącymi, a nam nie pozostaje nic innego, jak uzbroic się w cierpliwośc
A tak, w ogóle, to stwierdzam, że bardzo, ale to bardzo mi pasuje warzenie dwudniowe. Spokojnie, bez pośpiechu, z ogromną przyjemnością... Od dziś przerzucam się na ten typ pracy!
Za tydzień kolejna wareczka: tym razem szkockie ale na drożdżykach, które właśnie rozpoczęły ucztę
Comment
-
-
Dla tych lubiących szczegóły
Wczoraj zacieranie i filtracja
Dziś chmielenie, studzenie i dodanie drożdży.
Skład:
słód Plzneński - 2kg
słód Caraamber - 1 kg
słód Carared - 0,5 kg
słód Pszeniczny - 0,5 kg
słód Zakwaszający - 0,05 kg
Zacieranie infuzyjne 64 Celsjusze - 0.5 h, 72 Celsjusze - 40 minut
Wysładzane 10 litrami wody
chmiel East Kent Golding granulat 5.5% alfa - 20 gram/ 1:15 h oraz dodatkowo 5 gram na ostatnie 15 minut
chmiel Cascade granulat 5.0% alfa - 20 gram na ostatnie 15 minut
Drożdże WLP010
Ostatecznie wyszło 21 litrów czerwonej brzeczki o ektraktywności 11,5 BulgotówLast edited by Małażonka; 2008-08-03, 17:42.
Comment
-
-
A dzisiaj pijemy ostatnią buteleczkę naszej drugiej warki - Honeystout'a z 10. VIII. 2003 roku... I co by nie powiedziec, wyszlachetniała... Pojawiły się zaje...ste posmaki palone, gryka cały czas wyczuwalna, ale nie jest nachalna (choc w zapachu wyraźnie dominuje). Piwo oranżadkowe, a po pięciu latach smakuje wybornie... Szkoda, że to nie do końca nasza zasługa, ale i tak jest fajowo... I jak tu nie głosic, że warto w zaciszu domowym uwarzyc sobie dobre piwko???
Comment
-
-
Comment
-
-
Tak sobie czytam o tych waszych warzeniach i szkoda wielka, że nie można tego wszystkiego gdzieś w Warszawie spróbować. Czy są jakieś oficjalne degustacje waszych piw ??? Przyznaję, że niektóre piwa powalają kolorem i zapewne są genialne w smaku, ale przecież ekranu nie będę lizał
pozd
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedziPiwa są do degustacji w samym browarze
Szkoda, że nie ma możliwości sprzedawania własnych piw. Niektórzy potrafią zrobić cuda w kuflu, kilka razy już piłem takie własne wyroby, rewelacja !!!
pozd
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedziNo tak, ale jak tam trafić......(...)
Dziś zainwestowaliśmy w browarek. Nabyliśmy otóż drogą kupna witrynę chłodzącą do win, o taką: http://www.comparestoreprices.co.uk/...-rw13ebss1.gif, o tyle fajową, że nie tylko posiada zakres temperatur 4 - 18 C, ale można ustawic każdą temperaturę w tym zakresie (a nie jak w innych zakres temperatur wyższych lub niższych). Lataliśmy dziś z fermentorem po sklepach i mierzyliśmy, czy aby napewno wlizie. Włazi swobodnie. Już od wtorku witrynka zamieszka w naszym domku i od tego czasu nie będzie problemu z warzeniem lagerka latem. Zamierzamy niniejszym wznowic regularne prace browaru
Comment
-
-
możesz zdradzić producenta sprzętu i kosztu takowej lodówki
Samsung sprzedaje taką "winiarkę" ale cena 1200 PLN jest chyba lekko zaprowa.Last edited by GaGacek; 2008-09-01, 11:15.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
To jest właśnie Samsung, ale w pewnej sieci sklepów na S co to ma tego samego właściciela co sieć sklepów na MM cena owej winiarki to trzy 9 (czyli tyś bez zyla)
Co przy rozbiciu na 10 nieoprocentowanych rat (a jest taka promocja) daje nam stówkę co miesiąc - a to już ewentualnie łatwiej przełknąć - nieprawdaż?bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
Comment