Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #106
    Pierwsze próby Góralka skalnego i Niedźwiedzia brunatnego zostały przeprowadzone. I ... po pierwszym kwaśnym Lambiku, to piwko jest smaczne. Tak, wiem - to subiektywna ocena, jednak stout gryczany wykonany metodą zacierania jest parokrotnie smaczniejszy niż jego prototyp z gotowca, mimo, iż od rozlania do butelek minął dopiero tydzień. Podobnie z Góralkiem - bogaty w smaku, taki troszkę belgijski... Warto poświęcić połowę dnia na zacieranie i warzenie - jeśli potem można osiągnąć taki rezultat .
    Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-03-09, 11:05.

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.08
      • 6771

      #107
      Cienkusz imbirowy (jeszcze bez nazwy) już od niedzieli w butelkach, trzeba będzie wkrótce przetransportować go do leżakowni.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #108
        Widzę, że z Marusią warzymy łeb w łeb .
        U Nas w fermentorze wylądował koźlaczek (54% słodu pilzneńskiego, 36% słodu monachijskiego, 5% słodu karmelowego jasnego, 5% słodu karmelowego ciemnego)zaszczepiony drożdżami górnej fermentacji. Ciemny się zrobił... Ekstraktywność; 17° Blg, po wygotowaniu wyszło nam 16,00 litrów. Burzy się jak głupi - aby dobrze mu to wróżyło. Prawdopodobna nazwa: "Koziołek skalny"

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #109
          Małażonka napisał(a)
          Widzę, że z Marusią warzymy łeb w łeb .
          No, niestety, tego, co wczoraj nastawiłam nie można raczej nazwać "warką" - przepis oryginalny podkreślał, że produktu absolutnie nie nalezy gotować. Ale tuż tuż warka zacierana będzie, jeszcze zdążę przed upałami
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #110
            Małażonka napisał(a)
            ...
            U Nas w fermentorze wylądował koźlaczek (54% słodu pilzneńskiego, 36% słodu monachijskiego, 5% słodu karmelowego jasnego, 5% słodu karmelowego ciemnego)zaszczepiony drożdżami górnej fermentacji. Ciemny się zrobił... Ekstraktywność; 17° Blg, po wygotowaniu wyszło nam 16,00 litrów. ...
            Możesz podać proporcje słodu do wody oraz jak chmieliliście?
            W następny weekend będę robił drugie podejście do zacierania, muszę się na coś zdecydować. Może właśnie także koźlaczek?

            Zdobyłem dzisiaj przedwojenny młynek do zboża, idealny do śrutowania (Muszę się gdzieś pochwalić, super wygląda. Sam mosiądz.)
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #111
              No to po kolei: 5,6 kg słodów wsypałam do 14 l podgrzanej wody. Pierwsza przerwa - czterdzieści minut, druga trzydzieści. Chmieliłam 35 gramami granulowanego chmielu goryczkowego (dodanego po dziesięciu minutach gotowania) i 25 gramami granulowanego chmielu aromatycznego (dodanego w pięćdziesiątej minucie gotowania). Potem całość gotowałam jeszcze piętnaście minut.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-03-31, 07:37.

              Comment

              • iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.08
                • 6771

                #112
                No to z kronikarskiego obowiązku
                W niedzielę (w imieniny miesiąca) zatarła się (głównie przy udziale Asi gdyż mła po porannej piłce, pierwszej od zlotu, mało ruchliwy byłem) kolejna warka.
                Tym razem wybór padł na india pale ale.
                Powstało toto ze słodu pilzneńskiego i karmelowego jasnego, z drożdżami Danstar Windsor, doprawione chmielem goryczkowym i aromatycznym (szczegóły poda mam nadzieję Małażonka, którą nota bene w uznaniu zasług na niwie, itd etc mianuję Panią Prezesową, pozostawiając jednocześnie na stanowisku Głównego Browarnika, pobory bez zmian ).
                Wyszło tego 19 litrów o gęstości 13,5 Ballingów i już w niedzielę zaczęło tęgo rajcować.
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  #113
                  Szczegółowy udział słodów:
                  - słód pilznański: 78%
                  - słód karmelowy jasny: 22%
                  Do tego w pięć minut po zagotowaniu 15 g chmielu goryczkowego (granulat 15% alfa-kwasów) i dziesięć minut przed końcem gotowania 15g granulatu chmielu aromatycznego (niestety nieznana zawartość alfa-kwasów). Tak czy inaczej wydawało się dobrze nachmielone. Pracę drożdże rozpoczęły już w niedzielny wieczór, pieniły się cały poniedziałek, dziś nieco się uspokoiły.

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

                    #114
                    iron napisał(a)
                    (...) Wyszło tego 19 litrów o gęstości 13,5 Ballingów i już w niedzielę zaczęło tęgo rajcować.
                    Co tak skromnie Panie Prezesie - zaledwie 19 litrów
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • iron
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.08
                      • 6771

                      #115
                      Bo sam noszę wodę z ujęcia oligocenki
                      A na te 19 litrów i tak musiałem 30 litrów przytachać (pomyłka - 20 litrosów - 10 Asia przyniosła)
                      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                      Rock, Honor, Ojczyzna

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #116
                        To teraz wyszło 22,0 litry porterka o ekstraktywności 18,5°Blg. Zacieraliśmy słody: monachijski, pilzneński, karmelowy jasny, karmelowy ciemny, barwiący. Do tego dodano jeszcze ekstrakt słodowy jasny WES (prezent z giełdy świdnickiej – duże dzięki) i cukier kandyzowany. Chmiel goryczkowy i aromatyczny dopełniły dzieła. Prawdopodobna nazwa : „Diabeł tasmański”

                        Comment

                        • iron
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.08
                          • 6771

                          #117
                          No a siłą rzeczy, tuż przed robieniem porterka (a w zasadzie w trakcie przerwy) do butelek powędrowało india pale ale (prawdopodobna nazwa "Kobra indyjska")
                          A w balonach w kolejce do obciągu butelkowego czeka koźlak górnej fermentacji (prawdopodobna nazwa "Koziołek skalny")
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #118
                            iron napisał(a)
                            ...prawdopodobna nazwa "Kobra indyjska"...
                            Powinno być z dodatkiem jadu kobry. Dobre dla teściowej.

                            Comment

                            • Małażonka
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 4602

                              #119
                              Trzeba by o tym pomyśleć. To może być naprawdę ciekawy dodatek niesłodowy

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                #120
                                Ostatni tydziń zapewnił załodze BIGB-y wiele roboty (choć nie warzyliśmy bardzo gęstego porterka). Roboty jak zwykle dostarczyła nam nasza trzódka..., i tak:
                                - w Wielkanocny Poniedziałek z rana "Kobra indyjska" wylądowała w butelkach oddając tym samym fermentor "Diabłowi tasmańskiemu";
                                - tego samego dnia narodził się "Diabeł tasmański", który nie tylko zajął niszę "Kobry", ale posłużył się jej drożdżykami ;
                                - w środę miejsce zamieszkania zmienił "Koziołek skalny" - tzn. opuścił balony i zamieszkał w butelkach
                                - w czwartek "Kobra" emigrowała do leżakowni na Nowogrodzkiej (tzn. do teściów );
                                - tego samego dnia w browarze zamieszkał nowy fermentor;
                                - w sobotę wykonaliśmy "Fack ale" wzbogaconego lukrecją;
                                - w niedzielę "Diabeł tasmański" wyemigrował do balonów, jednocześnie narodził się "Gronostaj zwyczajny"...
                                - prawdopodobnie we wtorek wyrzucimy z siedziby BIGB-y "Koziołka skalnego", niech jedzie mieszkać na Nowogrodzką ;

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Prusak
                                  Browar Craft, Międzyrzeckie Real Ale
                                  Prusak
                                  Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
                                  Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
                                  ...
                                  2022-09-29, 13:57
                                • bastion
                                  Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                                  bastion
                                  Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                                  2021-11-17, 20:33
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...