Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #121
    A teraz dokładniejsze relacje z narodzin w BIGB-ie
    Część I – sobota.
    Jest już późne popołudnie. Zabieramy się za warzenie „Fack ale”. Tak naprawdę pomysł na to piwo powstał tuż po giełdzie w Świdnicy, kiedy to dostaliśmy od WES ekstrakt słodowy (jeszcze raz duże dzięki). W końcu piwo ma nosić nazwę różniącą się nieco od wareczek zacieranych (nazwy odzwierzęce), tak więc jego wykonanie omija sam proces zacieru. Piwko powstaje na postawie: ekstraktu słodowego jasnego, cukru kandyzowanego, ekstraktu słodowego ciemnego i ekstraktu lukrecji. Ekstrakt wyniósł 13 °Blg.

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #122
      Część II- niedziela
      Tym razem robotę zaczynamy z samego rana. Najpierw przeprowadzam „Diabełka tasmańskiego” z fermentora do balonów. Następnie rozpoczynamy warzenie wit bier'a na podstawie przepisu Mapajaka . Piwko wychodzi jaśniutkie – i dobrze – w końcu jego prawdopodobna nazwa to – "Gornostaj zwyczajny" . Piwko charakteryzuje się ekstraktywnością 12°Blg oraz dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek. Prawidłowego przebiegu fermentacji pilnuje jak zwykle nasz pupilek – „Perełka”
      Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-04-19, 12:06.

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.08
        • 6771

        #123
        Małażonka napisał(a)
        A teraz dokładniejsze relacje z narodzin w BIGB-ie
        Część I – sobota.
        Jest już późne popołudnie. Zabieramy się za warzenie „Fack ale”.
        A ja myślałem, że warzyliśmy "Fuck ale"
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.08
          • 6771

          #124
          Małażonka napisał(a)
          . .... Prawidłowego przebiegu fermentacji pilnuje jak zwykle nasz pupilek – „Perełka”
          A oto i nasz pupilek, zdjęty na focie w trakcie pilnowania "Koziołka skalnego" w balonach
          Attached Files
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #125
            iron napisał(a)
            A ja myślałem, że warzyliśmy "Fuck ale"
            W końcu to Ty jesteś od myślenia

            Comment

            • iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2002.08
              • 6771

              #126
              Skoro jestem od myślenia, to myślę że dziś trzeba będzie rozlać do butelek "Fuck ale'a" - wczoraj miał już tylko 2 Blg - może go tak jego własna nazwa podrajcowała, że migusiem robotę zakończył
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #127
                ...za to "Gronostaj zwyczajny" dalej pieni się w swoim fermentorku

                Comment

                • iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.08
                  • 6771

                  #128
                  I dobrze mu tak
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

                  Comment

                  • Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

                    #129
                    28 kwietnia "Gronostaj zwyczajny" wylądował w buteleczkach, a wczoraj przy znacznej pomocy Darka (dkrasnodębskiego) "Diabeł tasmański" zmienił miejsce zamieszkania z balonów do butelczynek. Jak prezes BIGB-y będzie miał czas i ochotę - zamieści fotki z tego wydarzenia

                    Comment

                    • iron
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.08
                      • 6771

                      #130
                      Małażonka napisał(a)
                      28 kwietnia "Gronostaj zwyczajny" wylądował w buteleczkach, a wczoraj przy znacznej pomocy Darka (dkrasnodębskiego) "Diabeł tasmański" zmienił miejsce zamieszkania z balonów do butelczynek. Jak prezes BIGB-y będzie miał czas i ochotę - zamieści fotki z tego wydarzenia
                      I zabierze aparat do pracy, co dziś nie nastąpiło

                      A poza rozlewem, urządziliśmy sobie z Darkiem mały festiwal konsumpcji piw domowych, zakończony spożyciem witnickiego i strzelcowego porterka
                      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                      Rock, Honor, Ojczyzna

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #131
                        Dziś w nocy jeden z diabełków opuścił szklaną klatkę i wybrał wolność na kuchennej podłodze zapewniając nam tym samym rozrywkę z samego rana

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #132
                          W ostatnią sobotę popełniliśmy kolejne piwko – kolejne podejście do pszeniczniaka. Skład był następujący:
                          60% słodu pszenicznego (duże podziękowania dla Browaru „Siódemka” )
                          37 % słodu pilzneńskiego
                          3% słodu karmelowego jasnego
                          chmiel goryczkowy i aromatyczny
                          drożdże (duże podziękowania dla Browaru „Siódemka” )
                          Najgorzej było ze śrutowaniem słodu pszenicznego – nie było to wcale takie proste, choć i temu daliśmy radę. Potem już było z górki. W rezultacie po siedmiu godzinach otrzymaliśmy brzeczkę o ekstraktywności 12°Blg, którą zaszczepiliśmy wcześniej namnożonymi drożdżykami. Potem poszliśmy na koncert dkrasnodebskiego i ciąg dalszy u Niego w domu. Z rana gdy pojawiłam się w domu – drożdże wykonywały już swoją powinność pieniąc się niemiłosiernie – co z resztą pozostało im do dzisiejszego poranka .
                          Miejmy nadzieję, że tym razem wyjdzie nam pszeniczniaczek jak się patrzy
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-05-11, 12:40.

                          Comment

                          • Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

                            #133
                            W sobotę, tuż przed wyjazdem do Poznania powstał kolejny pszeniczniaczek – tym razem ciemny. Do jego wykonania użyliśmy: słodu pilzneńskiego i pszenicznego (te w przewadze) oraz niewielkich ilości: słodu monachijskiego, karmelowego jasnego i ciemnego oraz palonego jęczmienia. Drożdże te same, które wyprodukowały nam już jasnego pszeniczniaka. Po paru godzinach w fermentorze się gotowało tak, że z lekkimi obawami opuściliśmy domek w niedzielę. Na szczęście działo się bardzo efektownie, ale pod pokrywką i pokój po powrocie zastaliśmy suchy. Wczoraj sprawdziliśmy ekstraktywność – z początkowych 14°Blg spadło do 6°Blg. Pierwsze próby smakowe wskazują, że zamierzony efekt powinien zostać osiągnięty: typowy smak pszeniczniaka z wyraźnymi nutami charakterystycznego dla stouta palonego jęczmienia. Jesteśmy pełni nadziei….

                            Comment

                            • iron
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.08
                              • 6771

                              #134
                              A oto i obiecane fotki z poskramiania Diabła tasmańskiego, czyli butelkowania porterka

                              Szkoda by było dywanu - rzut pionowy
                              Attached Files
                              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                              Rock, Honor, Ojczyzna

                              Comment

                              • iron
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.08
                                • 6771

                                #135
                                Robota z rurką na dwie ręce
                                Attached Files
                                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                                Rock, Honor, Ojczyzna

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Prusak
                                  Browar Craft, Międzyrzeckie Real Ale
                                  Prusak
                                  Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
                                  Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
                                  ...
                                  2022-09-29, 13:57
                                • bastion
                                  Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                                  bastion
                                  Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                                  2021-11-17, 20:33
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...