Zamierza, ale ponieważ jeszcze temperatura jest dosyć, dosyć (choć ostatnie dni nieco ciepławe), a słodów lekko dużo - przewidziane są jeszcze trzy warki w tym sezonie. Potem na 100% zakończenie sezonu (zamierzamy się wyrobić przed Żywcem )
Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
No a wtedy sezon warzelniczy zamknie się jakże piękną liczbą 21 warek (ach to oczko)bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
W ostatnią sobotę (5 czerwca) popełniliśmy kolejną warkę - Bizona pospolitego, czyli Doppelbocka. Tym razem do jego konstrukcji użyliśmy słodów w następujacych proporcjach: 53% pilzneński; 43 % monachijski; 4 % karmelowy ciemny.
Uzyskaliśmy 20 litrów brzeczki nastawnej w sile 19,5 Ballingów.
Drożdże dobrze podhecowane Kotem domowym szybko zaczęły imprezę w nowym lokalu tak, że z samego niedzielnego ranka piana sięgała pokrywy fermentora
W naszym domowym zwierzyńcu panuje lekkie przegęszczenie - w fermentorach i balonach są aż cztery sztuki - Bizon pospolity, Gronostaj pospolity (ten co to chciał nawiać z butelek), Oryks arabski no i Kot domowy.
Dziada z babą jeszcze brakuje ,ale tylko do 16:15 - wtedy wrócimy z pracy i braków już nie będzieOstatnia zmiana dokonana przez iron; 2004-06-07, 12:27.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Po już kilku próbach Waszych piw, stwierdzam, że najlepiej wychodzą Wam piwa ciemne. Nie wiem skąd bierzecie wodę ale warszawska woda właśnie od zawsze słynęła jako znakomita do warzenia porterów. Podejrzewam, że dlatego ciemne piwa są Waszymi najbardziej udanymi warkami.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
W czwartek, 10. VI, powstało kolejne piwko. W prostocie siła! Użyliśmy 100% słodu pilzneńskiego, chmiel goryczkowy i aromatyczny, imbir oraz drożdże do piw pszenicznych. Kiedyś już taką próbę wykonaliśmy na 2,0 litrach brzeczki i efekty były imponujące – zatem teraz rośnie nam 22,0 litorwa MYSZ POLNA, o ekstraktywności brzeczki nastawnej 13,5 ºBlg.
PS. Gronostaj zwyczajny w szacie letniej znowu zamieszkał w butelkach – tym razem podoba mu się tam podobaOstatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-06-13, 11:18.
Comment
-
-
Comment
-
-
W środę, tuż przed wyjazdem do Żywca – powstał ROSOMAK (50% słodu pilzneńskiego, 33% słodu monachijskiego, 8% słodu pszenicznego, 6% słodu karmelowego jasnego, 2,5% słodu karmelowego ciemnego, 05% słodu barwiącego, chmiel goryczkowy, aromatyczny, imbir i drożdże pszeniczne – te, które wcześniej „wyprodukowały” MYSZ POLNĄ). Z rana samotny Iron (ja grzecznie siedziałam w pracy) miał nieco roboty – 9 kilo słodu w dwudziestu kilku litrach wody spowodowało niewielkie bąble na dłoniach Maćka. Potem filtracja, gotowanie – poparzenie nogi Irona, wystudzenie brzeczki i dodanie drożdży. Z rana ROSOMAK zdecydował się pospacerować po kuchni i chęć tą utrzymał, mimo naszego wyjazdu do Żywca. Po powrocie miałam co robić – zadbał on o to. Wczoraj wykazał ekstraktywność 10°Blg i zrobił się nieco grzeczniejszy – i chwała mu za to!
Comment
-
-
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2004-06-23, 15:22.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2004-06-23, 15:42.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
Comment