Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #196
    Wczoraj w BIGB-ie powstał niedokładny klon Marusinego "Maliniaka Klasztornego". Miał co prawda powstawać przez dwa dni, ale jako że szybko się uwinęliśmy - już dziś o 00:30 drożdżyki wpadły do fermentorka na obiadek.

    Nasz skład:
    4,00 kg słodu pilzneńskiego;
    0,35 kg słodu monachijskiego;
    0,15 kg słodu karmelowego jasnego;
    0,05 kg słodu Carared

    63°C – 45 minut
    72°C – 15 minut
    78°C – zakończenie

    Chmielenie: 15 g chmielu goryczkowego (na początku gotowania), 25 gram chmielu aromatycznego (w 45-tej minucie), 200 ml syropu malinowego (w 50-tej minucie). Całkowity czas gotowania: 60 minut.

    Efekt: 18 litrów brzeczki o ekstraktywności 16,5°Blg, użyliśmy drożdży Belgian Abbey II.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #197
      Cieszę się, że Wam posmakowało to piwko A propos "niedokładnych klonów", to również mój maliniak był niedokładnym klonem piwa z "Siódemki"
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #198
        Być może wskutek tych niedokładnych klonowań udało się BIGBie dokładnie sklonować piwo "Siódemki"...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #199
          Raczej nie, z tego co słyszałam "Siódemka" korzystała z innego szczepu drożdży

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #200
            Tak, Siódemka korzystała z High Gravity, a ja też z tych samych, z odzysku z Siódemki Dziś dokonamy degustacji porównawczej naszych maliniaków
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #201
              Właśnie do domu wjechała woda na jutrzejszą wareczkę

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #202
                Małażonka napisał(a)
                Właśnie do domu wjechała woda na jutrzejszą wareczkę
                Aż tak pada?

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  #203


                  Zgodnie z umową z owej wody ( ) powstała dziś w BIGB-ie kolejna wareczka (zmodyfikowany przepis na Chimaya):
                  3,5 kg słodu pilzneńskiego
                  0,75 kg słodu monachijskiego
                  0,3 kg słodu karmelowego jasnego
                  0,1 kg słogu carared
                  50 g cukru kandyzowanego
                  30 g chmielu goryczkowego
                  15 g chmielu aromatycznego
                  woda
                  i drożdże Belgian Abbey II

                  Wykonanie:
                  64 C - 45 minut
                  72 C - 30 minut
                  80 C - zakończenie

                  W rezultacie otrzymaliśmy 16 litrów 15,5 Blg brzeczki.Piętnaście minut temu drożdżyki wylądowały w fermentorku i miejmy nadzieję, że mimo Świąt będą pracowite

                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.08
                    • 6771

                    #204
                    Pojawiła się ładna, kilkucentymetrowa, gęsta piana w kolorze kremowym. Pięknie pachnie
                    Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2004-12-27, 12:32.
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #205
                      Małażonka napisał(a)

                      (...)
                      50 g cukru kandyzowanego
                      (...)
                      )
                      50g czy 500g?

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #206
                        Tylko 50 g - tyle mieliśmy, a nie wiedząc co z tym zrobić wpakowaliśmy do gara i sprawa załatwiona

                        Comment

                        • iron
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.08
                          • 6771

                          #207
                          Etykieta "Lipy z miodem"
                          Attached Files
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

                          Comment

                          • iron
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.08
                            • 6771

                            #208
                            Kontretykieta "Lipy z miodem"
                            Attached Files
                            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                            Rock, Honor, Ojczyzna

                            Comment

                            • iron
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.08
                              • 6771

                              #209
                              A tak wyglądają etykiety na butelkach...
                              Attached Files
                              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                              Rock, Honor, Ojczyzna

                              Comment

                              • iron
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.08
                                • 6771

                                #210
                                ...z bliska.
                                Attached Files
                                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                                Rock, Honor, Ojczyzna

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Prusak
                                  Browar Craft, Międzyrzeckie Real Ale
                                  Prusak
                                  Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
                                  Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
                                  ...
                                  2022-09-29, 13:57
                                • bastion
                                  Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                                  bastion
                                  Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                                  2021-11-17, 20:33
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...