Piwo Bratnie - historia kilku warek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalh
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.12
    • 284

    #16
    Warka nr. 11 'Hopegaarden'

    Nr.11 'Hopegaarden'

    Skład: Taki sam jak dla warki nr. 9, żeby można było odczuć różnicę wynikającą z rodzaju drożdży - tylko mniejsza objętość:
    Ekstrakt słodowy pszeniczny (bez chmielu) z WES Wolsztyn,pół puszki -0,88 kg, Coopers 'Old Dark' (nachmielony ekstrakt słodowy jęczmienny) - około 1/4 puszki, czyli 0,45kg.
    Proporcje słodów pszen/jęczm. wynosiły 53%/47%.
    Ekstrakt 12 Blg, objętość 10l.
    Będzie to nowy gatunek - ciemny witbier.

    Drożdże:
    wyhodowane z witbier 'Hoegaarden' - po 2 dniach od rozpoczęcia hodowli wykazały oznaki życia (słaba pianka), po wstrząśnięciu zrobiło się 0,5 cm piany w sterylnej zamkniętej szklance. Po kolejnym dniu przelałem drożdże do większego pojemnika z brzeczką na starter 0,5 l - po 2 dniach uzyłem do zaszczepienia brzeczki.
    Tak do końca nie mam pewności jakie to są drożdże. W tym samym czasie nastawiłem 3 hodowle z butelek i tylko te jedne się ożywiły, więc powinny jednak być to drożdże z butelki Hoegaadren-a, a nie z powietrza. Nie wiem, czy były to drożdże używane do fermentacji, czy tylko dodane do butelki Hoegaardena na czas dojrzewania. Mają jednak wyraźnie pszeniczny charakter, więc podejrzewam że są to drożdże z fermentacji.
    Dzikie poznańskie drożdże nie byłyby przecież pszeniczne - chyba że przyleciały z Grodziska :wink: .

    17.10 22:00 - nastawienie brzeczki, trzeba czekać aż się wychłodzi
    18.10 7:00 - 22 st C, 12 Blg, dodanie drożdży
    18.10 23:00 - 1 cm piany
    19.10 8:00 - 1 cm gęstej piany, drożdże wychodzą na wierzch piany, temp 23C, zamieszałem żeby drożdże wróciły do roztworu
    11:00, 13:00 - 3cm piany
    19:00 - dużo drożdży na wierzchu piany, musiałem zamieszać
    22:30 - piana 4-5 cm w kształcie bochenka chleba, gęsta, zapach pszeniczny
    20.10 8:00 - znów drożdze wyszły nad pianę, zamieszałem, temp 23C
    23:00 - teraz to chyba wszystkie wyszły na wierzch, gruba warstwa drożdży, mieszanie
    21.10 - 2 cm piany, i to co zwykle
    22.10 - resztki piany, pachnie typowym weissbierem
    22.10 - 3Blg, rozlew

    Pozostałe czynności jak zwykle.
    Zielone piwo miało inny posmak niż nr. 9 na drożdżach szczepu 'Pawcio'.

    Efekt:
    Po 3 tygodniach smaki drożdżowo-weissowe były bardzo mocne, nie ułożone, nie dojrzałe - coś mi w tym piwie przeszkadzało. Po 3 tygodniach leżakowania było dziwne - gorsze niż nr. 9.
    Na pewno jednak wyszło z tego piwo pszeniczne, czyli nie były to raczej 'przypadkowe' drożdże.
    Po 6 tygodniach - ZMIANA! - smak zdecydowanie się zaokrąglił, jest delikatniejszy, teraz mi smakuje! :big grin:
    Nie odczuwam ogromnej różnicy pomiędzy tym piwem a piwem na drożdżach pawciowych - , ale 'Hopegaarden' ma bardziej pikantny posmak i jest lekko bardziej kwaskowy - w korzystnym wymiarze tego smaku. Wyklarowało się bardzo dobrze. Piana jest bardzo gęsta, wstawiona zapałka się nie rusza, piana pozostaje na brzegu szklanki po zrobieniu każdego łyka i jest w szklance do końca, nawet przy długim piciu, piwo lekko gazuje do końca.
    Nagazowane jest mocno - jak wszystkie moje piwa, bo tak lubię.

    Wnioski:
    1. Po raz pierwszy widziałem jak drożdze górnej fermentacji zbierają się wyraźnie na wierzchu fermentującej brzeczki - do tej pory tez się zbierały na górze, ale nie w takiej ilości.
    2. Starter mógłby być mocniejszy - fermentacja wolno startowała.
    3. Eksperyment z odzyskiem drożdży się udał. Mam jeszcze wątpliwość, czy to nie był jakiś szczep zdziczałych drożdży pawciowych, który sobie latał po kuchni.
    4. Po raz kolejny się przekonuję że pszeniczniak powinien dłużej leżakować przed pierwszą degustacją, min. 6 tygodni.
    5. Lepiej robić warki 20 litrów, bo roboty z 10 l. jest tyle samo, a piwa dwa razy mniej - no chyba że jest to tylko eksperyment.

    Comment

    • michalh
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.12
      • 284

      #17
      Warka 14: Klasztorne św. Rocha - Dubbel

      Nr.14 'Klasztorne św. Rocha - Dubbel'

      Zmiana metody na 'ekstrakty + trochę słodu dla smaku i koloru'.
      Ma to być piwo typu belgijskiego klasztornego - 'Dubbel', skład ustaliłem po analizie amerykańskich receptur. Używamy też specjalnych drożdży płynnych 'Trappist Ale' firmy White Labs.
      Składniki: Słód karmelowy jasny 500g, karmelowy ciemny 100g, monachijski 200g,
      ekstrakt słodowy jęczmienny WES 3,75 kg, pszeniczny WES 0,9 kg, cukier kandyzowany 0,5 kg, drożdże White Labs WLP500, chmiel goryczkowy 30g, aromatyczny 20g.

      Drożdże: 4,99 funtów, przesyłka 1,22 funta, czyli w sumie 43 PLN (czasem można trochę poszaleć). Oczywiście to zdecydowanie zbyt drogo jak na jedną warkę, więc fiolka będzie podzielona na 6 porcji, z czego połowę bierze Crizz.

      Starter:Przy robieniu startera z 1/6 fiolki odczucia zapachowe były bardzo ciekawe - drożdże produkowały zapachy owocowo-korzenno-miodowe, dające poczucie gęstości, kojarzące się mocno z piwami klasztornymi . Drożdże nie wykazywały oznak życia w temperaturze 19C - po 13 godzianach nie zaczęły pracować. Podniosłem temp. do 23-25C i fermentacja ruszyła po następnych 4 godzinach. Po następnych 30 godzinach starter 0,75l był gotowy, prawie zupełnie przefermentowany.

      Słód umieszczony w woreczku z pończochy, w 4l wody, proces zbliżony do zacierania: 40min w 65 st.C, 30min w 72 st.C, gotowanie 30 min. bez chmielu, dodanie puszki ekstr. jęczm. 1,25kg, dodanie 30g chmielu goryczkowego, dodanie kolejno 2 puszek 1,25 kg oraz ekstraktu jęczmiennego 0,9 kg, cukru 0,5 kg. Dla wnikliwych: oczywiście jednen garnek 5l nie wystarczył, po dodaniu chmielu rozlaliśmy brzeczke do 2 garnków 5l.
      Chmiel aromatyczny 5 minut przez zakończeniem gotowania.

      Całość zmieszana z lodowatą wodą - w sumie 21,5 litra o mocy 16,5 Blg. Mialo byc nieco więcej ekstraktu, ale te 16,5 też będzie OK.
      No i najważniejsze w tej warce: drożdże. Po zdezynfekowaniu palnikiem brzegów słoja ze starterem - wlanie startera do brzeczki i START. Drożdże dodaliśmy w temp. 24,5 st C, po doświadczeniach przy produkcji startera, że te drożdże lepiej startują w temp. nieco wyższej. Fermentor potrzymam owinięty kocem przez 1 dzień, żeby start drożdży był lepszy, a potem chciałbym obniżyć temp do 21 st C. Drożdże w/g opisu powyżej 24 st C dają smak bardziej owocowy (fruity), a pomiędzy 18-24 dają smak ostrzejszy (spicy).

      Po 9 godzinach było kilka milimetrów piany na całej powierzchni fermentującej brzeczki, czyli zaczęło się... , jestem strasznie ciekawy co wyniknie z tej warki, jeżeli się uda, to będzie pyszny klasztorny dubbelek . Ryzyko niepowodzenia spore, bo po raz pierwszy stosowaliśmy słody, chmielenie i płynne drożdże - zbyt dużo zmian na raz.
      Ciąg dalszy nastąpi.. (?)

      Comment

      • jester_
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.10
        • 88

        #18
        Odp: Warka 14: Klasztorne św. Rocha - Dubbel

        michalh napisał(a)

        ...
        Drożdże: 4,99 funtów, przesyłka 1,22 funta, czyli w sumie 43 PLN (czasem można trochę poszaleć). Oczywiście to zdecydowanie zbyt drogo jak na jedną warkę, więc fiolka będzie podzielona na 6 porcji, z czego połowę bierze Crizz.
        ...
        Mogę zapytać (jeśli to nie tajemnica) o szczegóły zamówienia i dostawy tych drożdży? Sądząc po walucie, dostawa była z Wlk. Brytanii, a siedzibę White Labs ma w USA (jakaś filia, czy niezależny sklep?). I nie było problemów z formalnościami celno-granicznymi?
        Bo jeśli nie ma z tym kłopotów, może też bym się kiedyś skusił na zamówienie surowców z tzw. Zachodu.

        Pozdrawiam, i życzę udanego dubbelka

        Comment

        • michalh
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.12
          • 284

          #19
          Odp: Odp: Warka 14: Klasztorne św. Rocha - Dubbel

          jester_ napisał(a)
          Mogę zapytać (jeśli to nie tajemnica) o szczegóły zamówienia i dostawy tych drożdży?
          Nie jest to żadna tajemnica, sklep w Anglii

          Płatność kartą kredytową lub debetową z wypukłymi cyferkami - to jest najłatwiejsze. Obsługa szybka i miła, choć przed świętami mają spotro roboty, ale widac że im zależy na interesie.
          O drożdżach więcej na www.whitelabs.com,
          można je też kupic w sklepach intern. w Stanach, sa tańsze, ale przesyłka jest droższa, więc nie warto.

          Jest o tym temat w dziale 'Gdzie dostać' pt 'Drożdże firmy White Labs':
          [URL=http://www.browar.biz/forum/showthread.php?postid=258347#post258347]Temat o drożdżach

          Comment

          • jester_
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.10
            • 88

            #20
            Dzięki za info.
            Zastanawiałem się nad kwestią opłat celnych i formalności z tym związanych przy przesyłkach z zagranicy, ale już sprawdziłem, że przesyłki o wartości do 22 EUR dla osób fizycznych są zwolnione z cła - więc dlatego prawdopodobnie nie było problemów w Twoim przypadku.

            Comment

            • michalh
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.12
              • 284

              #21
              Warka 14 - Dubbel

              Uaktualnienie do warki nr.14 'Dubbel':

              Przez pierwsze 2 dni powo pachniało mocno chmielowo i po otwarciu pokrywy dominował ten zapach, a w pierwszym dniu na części powierzchni był ciemny osad - pewnie żywice z chmielu.
              Piana kremowa, nie większa niż 1-2 cm, po zamieszaiu oczywiście dużo wieksza.
              Zapach chmielowy powoli ustępował aromatowi pochodzącemu od drożdży - trudno go opisać, ale jest taki owocowo-miodowo-ciekawy. Drożdże suche nie dawały takiego wspaniałego aromatu, regularnie podchodze do fermentora i delektuję się tym zapachem, podpijam też trochę to piwo -czuję że po 2,5 dniach fermentacji dużo ekstraktu juz nie zostało, na oko ma jakieś 6-8 Blg, a powinno zejść do około 4 Blg. Już mi smakuje .
              Po 1 dniu schłodziłem fermentor z 25 do 22 stopni, żeby wolniej fermentowało. Wczoraj dobarwiłem nieco ekstraktem barwiącym.
              Drożdże pozostają chyba w roztworze, na powierzchni mocno się nie zbierają, co jest zgodne z ich opisem.
              Czyli na razie wszystko idzie dobrze.

              Comment

              • michalh
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.12
                • 284

                #22
                Dubbel poszedł do butelek, dudatek cukru: 2,5 grama / 0.5 litra, żeby uzyskać nagazowanie właściwe temu gatunkowi. Aromat piwa przy butelkowaniu był dla mnie wspaniały, piwo było dość gęste, treściwe, zapach kojarzył się z rodzynkami, owocami, może lekko korzenny, trudno go opisać, ale pasował bardzo dobrze do belgijskiego dubbela.
                To zapewne zasługa słodów karmelowych, ekstraktu pszenicznego i cukru kandyzowanego, ale aromaty pochodzą z pewnością od drożdży White Labs WLP500 'Trappist Ale'
                Piwo odfermentoeało do 4 Blg, czyli powinno mieć około 6,6% alk.obj.
                Drożdże sa mocno rozproszone, drobne, tworza gęstą zawiesinę - pewnie piwo będzie się wolno klarować.
                Wczoraj (2 dni po butelkowaniu) wypiłem 1 małą butelkę,
                ale teraz już będę próbował wytrzymać minimum 3 tygodnie.

                Comment

                • michalh
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.12
                  • 284

                  #23
                  Warka nr. 12

                  Nr.12 'Ojciec Chrzestny II'

                  Piwo demonstracyjne, żeby Ojcu Chrzestnemu mojego drugiego dziecka pokazać jak się to robi (dzień przed chrzcinami), skład mieszany z ekstraktami czystymi WES i chmielonymi Coopersa + jakieś inne resztki + ekstrakt barwiący WES, ani śladu cukru i innych dodatków przed fermentacją, drożdże Coopers, piwo czysto słodowe.
                  Nie opisuję szczegółów, bo są takie same jak poprzednich warek.
                  Ekstrakt około 13 Blg, odferment. do około 3,5 Blg.

                  Efekt:
                  Typowe piwko górnej fermentacji, kolorek karminowo-kasztanowy, piana w normie, dodałem do butelek nieco mniej cukru niż zwykle, żeby smak gazu nie zagłuszał aromatu słodowego. Wypiłem do tej pory tylko 2 butelki, Ojciec Chrzestny dostał tez pakiet. Genaralnie - piwo sobie dojrzewa, jest OK - takie do normalnego wypicia, ale nie jest to szczyt osiągnięć, choć składniki wysokiej jakości; raczej rutynowa warka.
                  Mam ochotę zrobić piwo klasztorne na specjalnych drożdżach, coś mocnego i weizenbocka.

                  Do 5 butelek dodałem różnych przypraw w różnych zestawach: imbir, gałkę muszkatałową, kolendrę, goździki, rodzynki iśliwki suszone, żeby mieć coś nietypowego na święta. Jeszcze ich nie otwierałem, ale powinny byc ciekawe.
                  Przypraw dodałem tyle, że na 20l byłoby to po łyżeczce (5g) każdej z przypraw, czyli na 1 butelkę około 5/40=0,125 gram. Dołożyłem też rodzynek do nagazowania zamiast cukru.

                  Comment

                  • michalh
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.12
                    • 284

                    #24
                    Warka 13. 'Tysiącletni Stout BJMIK'

                    Nr.13 'Tysiącletni Stout BJMIK'

                    Coś mocniejszego nareszcie.
                    Składniki: Coopers Stout 1,8 kg, 3 puszki ekstraktu jasnego WES 1,25kg = 3,75 kg, bez cukru, drożdże Lallemand 'Ale' specjalnie do tego piwa zakupione, użyliśmy tylko trochę drożdży na starter 0,75 l.
                    18 Blg na starcie, 4,5 Blg na końcu fermentacji - czas 7 dni., w efekcie około 7,7% obj.

                    Fermentacja wolno startowała, około 24 godzin, pewnie starter był za słaby, ale jak już ruszyła, to dalej szło wszystko OK. Drożdże te dają bardzo delikatny owocowy zapach (wąchany był starter), takie są bardziej 'Ale' niż Coopersa . Zapaszek samego piwa juz nieco inny z racji palonego słodu, ale wyczuwa się większą delikatność i więcej owocowych estrów niż na drożdżach Coopersa.
                    Czarne jak smoła.
                    Piwo było smaczne już przy butelkowaniu, po 3-4 tygodniach juz bardzo dobre, smak nie tak mocno spalony jak znane mi stouty, widac że ilość jasnego słodu neico zmodyfikowała smak, no i swoje zrobiły tez pewnie drożdże. Piwu przydałyby się conajmniej 3 miesiące leżakowania.

                    Wnioski na przyszłość:
                    1. Robić mocniejsze startery - 1 dzień dłużej podhodować drożdze.
                    2. Drożdże Lallemand wydają mi się lepsze (zapach, smak piwa) niż z kita Coopersa.
                    3. Przy dodawaniu wody uważać - zmierzyć dokładnie stężenie przy mniejszej ilości wody, żeby dobrze wycelować z Blg - miało być 19-20, a wyszło 18.
                    3. Spalenizna stouta zagłusza posmak drożdzowy, duzo wcześniej wydaje się że piwo nadaje się już do picia.
                    4. Picie piwa klasztornego (piliśmy La Trappe) przy warzeniu sprawia, że ma się ochotę uwarzyć swoje piwo klasztorne - będziemy o tym myśleć przez najbliższe tygodnie.
                    5. Nie drażnić świnki morskiej mojego Brata - obraża się i obraca do mnie tyłem.
                    6. To samo dotyczy mojej Bratowej (punkt 5).

                    Comment

                    • michalh
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.12
                      • 284

                      #25
                      Warka nr. 15 "Trzej Królowie"

                      Po dyskretnej mobilizacji ze strony Crizza - podaję dalszą historię naszych piw. Od warki nr. 14 specjalizujemy się w piwach typu 'belgijskiego', bo te lubię najbardziej :big grin: . Jednak połowa rady nadzorczej naszego browaru wraz z żoną ma bardziej typowe upodobania, więc robimy też normalne gatunki.

                      Warka nr. 15 "Trzej Królowie", warzone około 06.01.2004 (stąd nazwa)
                      Piwo typu 'Strong Belgian Ale'

                      Skład:
                      Słód monachijski 15EBC 450g
                      Słód karmelowy 124EBC 350g
                      Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 1,8kg
                      Cuker kandyzowany 0,5kg
                      Ekstrakt słodowy pszeniczny jasny 0,45kg
                      Chmiel goryczkowy 60g
                      Chmiel aromatyczny 30g

                      Krótki opis warzenia:
                      Ześrutowany słód umieszczony w woreczku nylonowym w garnku 5l, zacieranie o zmniejszonej efektywności około 30' w 62-64C, 30' w 72C, podgrzanie do 80C,
                      woreczek wyjęty z garnka, odsączony na sitku, przepłukany kilka razy ciepłą wodą, bardzo lekko wyciśnięty.
                      Rozpoczęcie gotowania; chmiel umieszczony w woreczku bawełnianym.
                      60' 30g chmiel goryczkowy, 50' dodanie ekstraktów, 45' 30g chmiel goryczkowy, 15' 30g chmiel aromatyczny, 10' dodanie cukru

                      Efekt: 10,5l brzeczki 21Blg
                      Drożdże Wyeast 3787, 'Trappist High Gravity'

                      Temperatura fermentacji 21C, w szczycie fermentacji 23C
                      Końcowe Blg: 4.5
                      Fermentacja wtórna w balonie szklanym: 3 tygodnie

                      Comment

                      • michalh
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.12
                        • 284

                        #26
                        Warka nr. 16 "Brat Maciej"

                        Warka nr. 16 "Brat Maciej"
                        piwo typu 'Tripel'

                        Skład:
                        Słód monachijski 15EBC 450g
                        Słód karmelowy 124EBC 450g
                        Słód karmelowy ciemny 680EBC 55g

                        Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 3,75kg
                        Cuker kandyzowany 0,5kg
                        Ekstrakt słodowy pszeniczny jasny 0,55kg
                        Chmiel goryczkowy 20g
                        Chmiel aromatyczny 15g

                        Krótki opis warzenia:
                        Ześrutowany słód umieszczony w woreczku nylonowym w garnku 5l, zacieranie o zmniejszonej efektywności około 20' w 62-63C, 45' w 72C, podgrzanie do 82C,
                        woreczek wyjęty z garnka, odsączony na sitku, przepłukany kilka razy ciepłą wodą, bardzo lekko wyciśnięty.
                        Rozpoczęcie gotowania; chmiel umieszczony w woreczku bawełnianym.
                        60' rozp. gotowania, 45' 30g chmiel goryczkowy, 30' 10g goryczkowy+ekstrakty, 15' 10g chmiel aromatyczny, 5' 5g aromatyczny+ cukier

                        Efekt: 20l brzeczki 17,5Blg
                        Drożdże White Labs WLP500 'Trappist Ale', starter 0,75 l
                        10l bez fermentacji cichej; 10l fermentacja cicha w balonie szklanym: 3 tygodnie

                        Comment

                        • michalh
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.12
                          • 284

                          #27
                          Warka nr. 17 "St. Michelinus"

                          Warka nr. 17 "St. Michelinus"
                          piwo typu 'Dubbel'

                          Skład:
                          Słód monachijski 15EBC 550g
                          Słód karmelowy 124EBC 350g
                          Słód karmelowy ciemny 680EBC 55g

                          Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 1,5kg
                          Cuker kandyzowany 0,25kg
                          Ekstrakt barwiący - 2 łyżki
                          Chmiel aromatyczny 50g

                          Krótki opis warzenia:
                          Wszystko jak w poprzednich warkach, zacieranie zmniejszonej efektywności około 30' w 62-63C, 30' w 72C, podgrzanie do 82C,
                          60' rozp. gotowania, 45' 40g chmiel aromatyczny, 15' ekstrakty, 10' 10g chmiel aromatyczny, 5' cukier

                          Efekt: 10l brzeczki 15,5Blg
                          Drożdże odzyskane z butelki Rochefort 10, starter 0,5 l
                          10l fermentacja cicha w balonie szklanym: 3 tygodnie

                          Comment

                          • michalh
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.12
                            • 284

                            #28
                            Warka nr. 20 "Posnania Dubbel"

                            Warka nr. 20 "Posnania Dubbel"

                            Prosta warka, test drożdży WLP500 na ekstrakcie chmielonym bez dodatków słodów i chmielu w szyszkach, piwo 'dla kolegów'

                            Ekstrakt słodowy jęczmienny nachmielony Coopers Bitter (mocne nachmielenie) 0,85kg
                            Ekstrakt słodowy jęczmienny 1,25kg
                            Cuker kandyzowany 0,375kg
                            Ekstrakt barwiący - 2 łyżki

                            Brzeczka 15,5 Blg, 20-21l
                            Drożdże WhiteLabs WLP500 'Trappist Ale'
                            po 6 dniach 2 Blg
                            bez fermentacji cichej

                            Comment

                            • michalh
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.12
                              • 284

                              #29
                              Warka nr. 21 "St. Thomas' Dubbel"

                              Warka nr. 21 "St. Thomas' Dubbel"

                              Skład:
                              Słód monachijski 15EBC 500g
                              Słód karmelowy 124EBC 500g
                              Słód karmelowy ciemny 680EBC 80g

                              Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 1,8kg
                              Cuker kandyzowany 0,375kg
                              Ekstrakt barwiący - 1 łyżka
                              Chmiel aromatyczny 20g, goryczkowy 20g

                              Krótki opis warzenia:
                              Jak poprzednie warki - około 20' w 62-63C, 45' w 72C, podgrzanie do 82C,
                              60' rozp. gotowania, 45' 20g chmiel goryczkowy, 15' 20g chmiel aromatyczny, 10' ekstrakt, 5' cukier kandyz.

                              Efekt: 10l brzeczki 19Blg
                              Drożdże WLP530 'Abbey Ale', starter 0,75 l
                              Drożdże działały jak szalone z gęstą mazią nad powierzchnią brzeczki, trudno było je utopić po ustaniu fermentacji burzliwej - te drożdże znoszą 12% alkoholu, wcale się nie dziwię, bo wyglądają bardzo drapieżnie
                              Fermentacja cicha 2 tygodnie, piwo zupełnie klarowne
                              Po 6 tygodniach całkowity brak gazu w butelkach - dodanie drożdży zlanych z balona (trzymane w lodówce), 1-2 ml gęstwy na butelkę
                              Po kolejnych 2 tyg. piwo nagazowane prawidłowo

                              Comment

                              • michalh
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.12
                                • 284

                                #30
                                Warka nr. 22 "English Dry Ale"

                                Warka nr. 22 "English Dry Ale"
                                Warka bardzo testowa.

                                Skład: ekstrakt jęczmienny chmielony 1,8kg

                                Efekt: 10l brzeczki 12,5Blg
                                Drożdże: Wyeast 1187 'Ringwood Ale'
                                Fermentacja trwała 9-10 dni, zalecany dłuższy czas [po ustaniu fazy burzliwej, ze względu na diacetyl produkowany przez ten szczep w większych ilościach) -> do 3Blg
                                Bardzo czysta fermetacja - piękna bielutka miła pianka.
                                Ten sławny angielski szczep drożdży daje charakterystyczny słodkawy zapach.

                                Comment

                                Przetwarzanie...