Małe sprostowanie: warka nr. 22 nazywa się oczywiście "Ringwood Dry Ale" - smak tego piwa jest bardzo delikatny i owocowy, w moim przekonaniu pochodzi od estrów produkowanych przez drożdże 'Ringwood Ale'.
Piwo Bratnie - historia kilku warek
Collapse
X
-
Zauważyłem, że do niektórych piw klastornych dodałeś ekstrakt pszeniczny. Czy ten dodatek w znaczący jakiś sposób wpłynął na smak lub właściwości piwa?
Używasz słodu karmelowego ciemnego w zastępstwie czekoladowego. Czy te słody różnią się znacząco właściwościami oprócz nieco jaśniejszej barwy tego pierwszego?Comment
-
Dodałem ekstraktu pszenicznego, ponieważ w składzie wielu piw klasztornych jest słód pszeniczny, piwa belgijskie są bardzo różnorodne. Wpływa na smak oczywicie jest, jednak nie potrafie tego wpływu dokładnie opisać (nie umiem dobrze opisywac smaków ) , bo przy dość dużej różnorodności składników + drożdże belgijskie wpływy poszczególnych składników mocno się mieszają dając ciekawy efekt. Piwo na pszenicznym było treściwsze i gęstsze - z tego co umiem opisać.
Ostatnie warki klasztorne robiłem juz bez ekstraktu pszenicznego i smak się zmienił - mi on bardziej odpowiada (bez ekstraktu pszennego).
Pozostaje poeksperymentować!
Pytanie o słody: zalecam użycie karmelowego ciemnego, ponieważ w moim przekonaniu jest on podobny do słodu typu belgijskiego 'Special B' . Jest to słód karmelowy, bardzo ciemny, który jest dodawany w małych ilościach do piw klasztornych 'belgian strong ale'. Daje posmaki dodatkowe, zapewne nie takie same jak nasz karmel ciemny, ale jakoś go zastepuje - to są moje własne wnioski z analizy parametrów słodów i danych w internecie, bo w Polsce chyba nikt takich doświadczeń nie ma.
Słód czekoladowy natomiast jest bardziej odpowiednikiem słodu barwiącego. Jest to najciemniejszy i mocno palony słód. Nie porównywałbym go do ciemnego karmelu.
Jeżeli ktoś jest odmiennego zdania, to prosze o zabranie głosu.Comment
-
michalh napisał(a)
Słód czekoladowy natomiast jest bardziej odpowiednikiem słodu barwiącego. Jest to najciemniejszy i mocno palony słód. Nie porównywałbym go do ciemnego karmelu.
Słód ten ma barwę 800 EBC, dużo mniej niz inne, które widziałem w internecie (miały 900-1300 EBC).
Porównując ten słód czekoladowy (800 EBC) do ciemnego karmelu (680 EBC) - poza lekko ciemniejszą barwą różnią się głównie tym, że czekoladowy nie jest poddany procesowi karmelizacji, jest tylko palony (prażony). Karmelowy ciemny powinien mieć zatem cukry powstałe w procesie karmelizacji, które wystarczy wypłukać w procesie moczenia słodu - nie musi być zacierany.Comment
-
Warka nr. 24
Warka nr. 24 "St. Petrus"
Skład:
Ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny chmielony 1,7kg - WES
Efekt: około 10l brzeczki 14Blg
Drożdże WLP550 'Belgian Ale', starter 0,75 l
Drożdże działały jak szalone, do czego juz się przyzwyczaiłem, z gęstą mazią nad powierzchnią brzeczki.
Fermentacja do 4 Blg.
Niezbyt mocne ciemne piwo o posmaku 'belgijskim'.
Udany test ekstraktu WES ciemnego, lekko chmielonego.
Ocenę smaku pozostawiam degustatoromComment
-
Warka nr. 25 "Przaśna Kaśka"
Warka nr. 25 "Przaśna Kaśka"
Skład:
TESTOWY Ekstrakt słodowy pszeniczny 1,25 kg - WES
Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 0,65 kg - WES
Chmiel goryczkowy 15g
Gotowanie z brzeczki chmielem 45 minut
Gęstośc początkowa: 11Blg
Drożdże WLP300 'Hefeweizen Ale', starter 0,75 l
Drożdże działały pięknie,tworząc gęstą czapę drożdżową na powierzchni.
Podczas fermentacji ulatywały piękne zapachy goździkowo-bananowe, specyficzne dla piw pszenicznych.
Fermentacja do 2 Blg - dość mocno odfermentowało jak na piwo pszeniczne (zasługa drożdży?)
Po kilku tygodniach piwo było doskonałe w smaku - w mojej ocenie oczywiście . Po 2 miesiącach jeszcze lepsze, w małej domowej degustacji wygrało z Erdingerem i Franciszkanerem, choć ocena nie musi byc subiektywna, jeżeli wystawia ją sam piwowar.
Widać tutaj doskonałe działanie płynnych drożdży pszenicznych - smak jest nieporównywalnie lepszy niż poprzednie piwa na suchych drozdżach pszenicznych, które były tylko ich imitacją. O drożdżach WLP300 było już nieco napisane na forum, więc nie będę powielał tych informacji - drożdżę są po prostu rewelacyjne.
Namawiam gorąco do używania drożdży płynnych! Nie pożałujecie.
U mnie drożdże leżały w lodówce kilka miesięcy, zanim miałem powód do uwarzenia pszeniczniaka.
Ten szczep można łatwo zbierać z powierzchni brzeczki/piwa łyżką i odstawiać do dalszego przechowywania - tak właśnie robię.
------------------------------------------------------------------
Przekazuję podziękowania dla Wytwórni Ekstraktów Słodowych w Wolsztynie za udostępnienie ekstraktu pszenicznego do testów
------------------------------------------------------------------Comment
-
Warka nr. 26 "Bankowe"
Warka nr. 26 "Bankowe"
piwo typu belgijskiego klasztornego - 'Dubbel'
Skład:
Słód monachijski 15EBC 700g
Słód karmelowy 124EBC 300g
Słód karmelowy ciemny 680EBC 100g
Płatki owsiane błyskawiczne 100g
Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 2*1,8kg
Cuker kandyzowany 0,65kg
Ekstrakt barwiący - 1,5 łyżki
Chmiel aromatyczny 30g
Chmiel goryczkowy 30g
Krótki opis warzenia:
Zacieranie w 4l wody około 40' w 62-63C, 20' w 72C, podgrzanie do 82C,
60' rozp. gotowania, 55' 30g chmiel goryczkowy, 15' 20g chmiel aromatyczny, 5' 10g chmiel aromatyczny, 5' cukier
Efekt: 20l brzeczki 17,5Blg
Drożdże WLP500, starter 0,8 l
Odfermentowało do 5 Blg po 6 dniach
3/4 łyżeczki cukru do butelki 0,5l
Jest to udoskonalona wersja warki nr.14, drożdże WLP500 dają najsłodszy i najdelikatniejszy smak piwa (ze znanych mi drożdży klasztornych)- aromaty podobne do piwa Chimay, WLP500 rzekomo są używane w tym browarze.Comment
-
Warka nr. 27 "St. Markus"
Warka nr. 27 "St. Markus"
Skład:
Ekstrakt słodowy BURSZTYNOWY 1,7kg - WES - TEST
Chmiel aromat. 15g
Chmiel goryczk. 20g
Efekt: około 10l brzeczki 12,5Blg
Drożdże WLP530 , starter 0,75 l
Słabsze piwo o posmaku 'belgijskim' (dzięki drożdżom) o kolorze bursztynowo-miedzianym. Drożdże potwierdziły swoje możliwości.
Udany test ekstraktu WES bursztynowego, wyczuwalne karmelowe smaki przed i po fermentacji, nie dodawałem innych składników dla czystości testu.
Ekstrakt bursztynowy oceniam jako bardzo przydatny dla piwowarów warzących z ekstraktów, jest uzupełnieniem oferty polskich ekstraktów słodowych.
***********************************************------------------------------------------------------------------
Przekazuję podziękowania dla Wytwórni Ekstraktów Słodowych w Wolsztynie za udostępnienie ekstraktu bursztynowego do testów
***********************************************------------------------------------------------------------------Comment
-
Warka nr. 28 Weizenbock
Warka nr. 28 Weizenbock
Skład:
Ekstrakt słodowy pszeniczny WES 2,5 kg
Ekstrakt słodowy jęczmienny jasny WES 1,5 kg - WES
Chmiel aromatyczny 20g
Słód monachijski 15EBC 900g
Słód czekoladowy 800EBC 100g
Słód wędzony 100g
Zacieranie 30' 62C, 30' 72C
Chmielenie 60' 20g chmiel aromat.
14 litrów, 22Blg
Drożdże WLP300 'Hefeweizen Ale', starter 0,9 l
Drożdże działały pięknie, jak w warce nr.25.
Butelkowanie po tygodniu.Comment
-
Warka nr. 29
Warka nr. 29 - Piastowskie Klasztorne, Dubbel
Skład identyczny jak w warce nr. 26,
tylko zmienione drożdże - WLP550.
Piwo dojrzewa już 2 miesiące, a jeszcze powinno postać conajmniej 3 zanim będzie jako tako (średnio) dojrzałe.Comment
-
Warka nr. 32
Warka nr. 32
Miała to być jasna wariacja 'belgijska' na bazie wit-a,
ale bardziej treściwa i bogata w smaki:
słód pszeniczny 300g
płatki owsiane błyskawiczne 150g
słód 'Belgian Aromatic' - Dingemann - 100g
słód 'Melanoidin - dextrin' - Weyerman - 100g
słód wiedeński - 250g
słód monachijski - 300g
ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 1,8kg
ekstrakt pszeniczny 0,7 kg
Ześrutowany słód umieszczony w woreczku nylonowym w garnku 20l/ 12l wody, zacieranie o zmniejszonej efektywności około 30' w 62-63C, 30' w 72C.
Chmielenie
60' 30g goryczkowy Marynka
30' 20g Lubelski
15' 20g Lubelski
10' dodanie ekstraktów
5' 10g Lubelski
Chłodzenie w wannie.
Drożdże Wyeast 3942 'Pitchable tube', 'Belgian Wheat Yeast', pochodzą z małego browaru w Belgii, produkują dużo aromatów jabłkowych, śliwkowych i 'jak guma do żucia' - tak wynika z ich opisu.
Ta warka to głównie test nowych drożdży, które prawdopodobnie zadecydują o smaku piwa.
Starter 1 litrowy przygotowany z bardzo małej ilości drożdży, których to opakowanie podległo podziałowi na kilka browarów domowych.Comment
-
Odp: Warka nr. 32
michalh napisał(a)
słód 'Belgian Aromatic' - Dingemann - 100g
słód 'Melanoidin - dextrin' - Weyerman - 100g
Drożdże Wyeast 3942 'Pitchable tube'Comment
-
Te surowce kupowałem osobiście poza granicami ... niestety, bo sam chciałbym żeby były lepiej dostępne u nas.
Cena słodu niestety zabójcza - około 8-10PLN za kg, więc kupiłem kilka ciekawych gatunków słodów specjalnych w małych ilościach - jako dodatki.
Widze jednak że u nas oferta jest coraz lepsza, ostatnio pojawiły się ciekawsze słody i chmiele z poza Polski, drożdże płynne, skórki pomarańczowe itd. Jak tak będzie dalej, to może będzie niebawem można kupić pełen zestaw słodów z oferty Weyermana czy Dingemmana.Comment
-
-
Warka 31 'Hop Hop'
Warka nr. 31 'Hop Hop'
To miało być piwo w stylu amerykańskim, mocno aromatycznie nachmielone chmielami o posmaku cytrusowym. Chmiele w tym piwie były najważniejsze i miały nadawać charakter piwu - taki mały eksperyment ze świeżą dostawą. Estry pochodzące od drożdży też nie do pominięcia.
słód 'Melanoidin - dextrin' - Weyerman - 100g
słód karmelowy jasny - 300g
słód monachijski - 600g
ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 1,8+1,2kg
Ześrutowany słód umieszczony w woreczku nylonowym w garnku 20l/12l wody, zacieranie o zmniejszonej efektywności około 30' w 62-63C, 30' w 72-74C.
Chmielenie w woreczku z tetry. Chmiel w formie granulowanej (pellets).
60' 30g goryczkowy Nugget
30' 15g Cascade
15' 30g Amarillo
Efekt: 15 litrów 14 Blg
Drożdże WLP006 Bedford British Ale (seria 'Platinum') - ciekawy szczep, doskonały do jasnych 'Ale'.Comment
Comment