Piwo Bratnie - historia kilku warek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalh
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.12
    • 284

    #46
    Borysko napisał(a)
    .... Belgian Aromatic. Możesz opisać ten słód?
    Gdyby porównywać go do znanych słodów - to jest typu 'monachijskiego', daje silny aromat słodowy, silniejszy niż monachijski, nawet lekko orzechowy. Jest jednym ze składników piw belgijskich typu 'dubbel' i 'belgian strong ale', gdzie stanowi około 5-10% składu i daje piwu słodowość. Kupiłem go dlatego, że jest w większości receptur na klasztorniaki.
    Nie jest tam najważniejszy, najistotniejsze są CaraMunich dający posmaki śliwkowe i suszonych wiśni oraz bardziej przypalony Special B, dający efekt bardziej rodzynkowy.

    Comment

    • michalh
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.12
      • 284

      #47
      Warka 33 Rochefortus 9

      Warka nr. 33 'Rochefortus 9'

      Prawdziwe wyzwanie - piwo w/g receptury na Rochefort 8, lekko zmienionej na typ słody+ekstrakt.

      Słód pilzneński - 600g
      Słód Caramunich (Dingemann) - około 375g
      Słód De-Bittered Black (Dingemann) - około 40g
      słód Special B (Dingemann) - około 125g
      Płatki owsiane błyskawiczne - 125g
      ekstrakt słodowy jęczmienny jasny 1,5kg
      cukier kandyzowany ciemny Diamant 325g

      Ześrutowany słód umieszczony w woreczku nylonowym w garnku 20l/12l wody, zacieranie o zmniejszonej efektywności około 30' w 62C, 50' w 68C.
      Chmielenie w woreczku z tetry. Chmiel w formie granulowanej (pellets).
      70' 25g Styrian Goldings
      30' 10g Hallertau Hersbrucker
      5' 5g Hallertau Hersbrucker
      5' 5g Kolendra świeżo miażdżona

      Efekt: 21 Blg, litrów trochę mniej niż 10. Proporcje są ok, większa moc wynika z nieco mniejszej ilości wody.
      21 Blg to około 1087 OG, więc wyszedł Rochefort 8,7 (w zaokrągleniu 9)

      Drożdże WLP550 pochodzące z browaru ważącego Rochefort.
      Przed rozlewem smak był bardzo ciekawy, pozbawiony słodyczy jak w przypadku większego wsadu słodów karmelowych, słaby aromat chmielowy, mocno skomplikowana słodowość, intensywne smaki suszonych owoców pochodzące ze słodów, wzmocnione przez drożdże. Dzisiaj rozlew, a degustacja dopiero po 3 miesiącach najwcześniej.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X