Zmiana kształtu fermentatora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TBM
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.08
    • 44

    #1

    Zmiana kształtu fermentatora

    Z największym żalem informuję p.t. forumowiczów, że szklany balon używany do fermentacji cichej po raptownym kontakcie z posadzką traci swój dotychczasowy kształt zmieniając się w garść szkła zanurzonego w zielonym piwie. Przy okazji wykryłem, że ok 20 litrów zielonego piwa zajmuje wówczas powierzchnię ponad 20 metrów kwadratowych. Na pociechę zostało mi 5(pięć) butelek, które zalałem bez fermentacji cichej w celach testowych.
    pozostaje nieutulonym w żalu dziewicem piwowarstwa!
    TBM - dziewic piwowarstwa
    p.s.
    kiedy mogę zacząć testować? butelkowałem w pierwszych dniach września...
    prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu
  • Renegat
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.07
    • 134

    #2
    OUCH!
    Tyle tylko powiem, że łączę się z tobą w bólu.

    Odpowiedzi na pytanie "kiedy próbować" dostaniesz kilka (naście). Moja brzmi: jak już twój własny język będzie bez twojego udziału zdejmował kapsel, daj mu skończyć

    Slainté!
    Rene
    Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #3
      U mnie nastąpiło to w trakcie mycia 35 litrowego balona, ale poszła tylko woda. Chodzi Ci kiedy otwierać butelkowane? Polecam odczekać dwa - trzy miesiące.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        pjenknik napisał(a)
        U mnie nastąpiło to w trakcie mycia 35 litrowego balona, ale poszła tylko woda.
        Dlatego używam tylko balonów 10-cio litrowych, są poręczne, w miarę lekkie i łatwe w przenoszeniu.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • slipa
          Standardy - od kiedy do kiedy
          slipa
          Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
          I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
          2024-05-07, 09:54
        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-07, 23:16
        • bastion
          Ukraina, Kijów, Vaclava Havla 6z, Zlak Brewery. [ Bez wyszynku]
          bastion
          Historia tego mikrusa jest pokręcona jak obecne dzieje Ukrainy. Browar rzemieślniczy Dva Kuma powstał w Severodoniecku w 2011 i tam działał kilka lat.
          Kiedy w 2014 zaczęła się zawierucha wojenna, właściciel postanowił przenieść technologie do Kijowa. Wraz z nią przyjechało dwóch
          ...
          2023-11-19, 17:21
        • heckler
          Czechy, Sivice, Sivice 504, Pivovar Beer Daddy
          heckler
          Koło Brna w małej, cichej wiosce Sivice od czerwca działa kolejny rodzinny browarek o nazwie Beer Daddy. Jet to kolejny browar, gdzie piwo sprzedawane jest z okienka, a jego usytuowanie wprowadza w osłupienie nie jednego człowieka. Oczywiście są to Czechy, więc tam nikogo to nie dziwi . Mieści...
          2020-08-17, 13:33
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...