prosze o pocieszenie......

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maly113
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.10
    • 10

    prosze o pocieszenie......

    wlasnie zabutelkowalem kolejna warke. przez pospieszne finiszowanie (musialem zwolnic kuchnie przed powrotem mojej lepszej polowy) niedokladnie odwazylem ilosc cukru do butelkowania... wypadlo 150g na 18 litrow brzeczki 2? Blg. Beda granaty czy nie?
    z piwnym pozdrowieniem


    maly
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    150g / 18 l = 8,3 g/l czyli ok. 4 g na butelkę 0,5 l czyli "mocne" pół łyżeczki na takową butelkę czyyyli wszysko w normie.
    Pod warunkiem jednak, że piwo było całkowicie odfermentowane, miało jak rozumię 2 Blg.

    Comment

    • maly113
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2002.10
      • 10

      #3
      ufffffff! dzieki! juz myslalem, ze bede omijal skrzynki zpiwem w piwnicy szerokim lukiem... 2? Blg wg wskazania ballingometru w 20? C... mysle, ze to co mialo to przefermentowalo...
      za 2 tygodnie sprawdze.
      z piwnym pozdrowieniem


      maly

      Comment

      • michalh
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.12
        • 284

        #4
        Nie masz się czym martwić, 4g na butelkę (ta niecała łyżeczka) jest w zupełności OK. Robiłem testy przy piwie odfermentowanym do 2 i 3 Blg i dodawałem ilości cukru od 2 do 7,5 gramów (1,5 łyżeczki) na butelkę. ŻADNA butelka nie eksplodowała, choć piwo z maksymalną dawką cukru było zbyt mocno nagazowane. Po schłodzeniu dawało się nalać i było OK (lubię dużo piany) , ale lane 'na ciepło' było nie do opanowania - przed otwarciem trzeba było przygotować 2 szklanki 0,5 l (duuuużo piany).

        Będzie OK!

        Comment

        • pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

          #5
          Zastosuj leżakowanie w niższej temperaturze, to pomaga.
          Wolniej się nagazowuje, i nie powinno pękać.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          Przetwarzanie...
          X