wlasnie zabutelkowalem kolejna warke. przez pospieszne finiszowanie (musialem zwolnic kuchnie przed powrotem mojej lepszej polowy) niedokladnie odwazylem ilosc cukru do butelkowania... wypadlo 150g na 18 litrow brzeczki 2? Blg. Beda granaty czy nie?
prosze o pocieszenie......
Collapse
X
-
Nie masz się czym martwić, 4g na butelkę (ta niecała łyżeczka) jest w zupełności OK. Robiłem testy przy piwie odfermentowanym do 2 i 3 Blg i dodawałem ilości cukru od 2 do 7,5 gramów (1,5 łyżeczki) na butelkę. ŻADNA butelka nie eksplodowała, choć piwo z maksymalną dawką cukru było zbyt mocno nagazowane. Po schłodzeniu dawało się nalać i było OK (lubię dużo piany) , ale lane 'na ciepło' było nie do opanowania - przed otwarciem trzeba było przygotować 2 szklanki 0,5 l (duuuużo piany).
Będzie OK!Comment
-
Zastosuj leżakowanie w niższej temperaturze, to pomaga.
Wolniej się nagazowuje, i nie powinno pękać.Comment
Related Topics
Collapse
-
Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...3 Photos
-
Channel: Łotwa
-
-
Drugi browar w dzielnicy Bubeneč rozpoczął swoją działalność w czerwcu tego roku.
Výstaviště- to spory teren na którym oprócz browaru znajduje się planetarium, lapidarium, teatr, hotele, basen, hale sportowe, oraz wiele innych, ciekawych obiektów. Do najciekawszego należy...-
Channel: Czechy
-
-
11,5% ekstr.
4,6% alk.
Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-26, 19:58 -
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Najmłodszy Znojemski browar nosi nazwę Old Cock. Powstał w miejscu starych garaży, a za sąsiadów ma ładnie odnowione budynki biblioteki, oraz muzeum.
Plecami graniczy z murami Klasztoru Minorytów, który z drugiej strony za sąsiada ma Browar Znojmo.
Browar pracuje pełną...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment