Jak masz na zbyciu 0.33 lub inne małe to chętnie wymienię 70 dużych na tleż małych lub w innych znośnych proporcjach, ale to nie temat na ten wątek.
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziCzy ma jakiś znaczący wpływ na smak zastosowanie (dodatku -ile? pół na pół) drożdży winnych?
Z Twojego postu wynika, że odfermentowanie jest prawidłowe.
Jak mam robić ciemne ale to T-58 są OK, jak neutralne jasne piwa na pograniczu dolnej i górnej ferm. to nottinghamy, jak dolne to tylko S-23. Do innych to wolałbym użyć płynne.Last edited by e-prezes; 2007-08-07, 23:59.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziAktualnie dostępna baza suchych wyczerpała moje możliwości piwowara-eksperymentatora. Jest jeszcze jeden szczep suchych niedostępny w Polsce, ale nie chce mi się już w to bawić.
Jak mam robić ciemne ale to T-58 są OK, jak neutralne jasne piwa na pograniczu dolnej i górnej ferm. to nottinghamy, jak dolne to tylko S-23. Do innych to wolałbym użyć płynne.
Wiem,że już tam pisałeś ale na jakieś podsumowanko to dopiero teraz nadeszła pora.Last edited by fidoangel; 2007-08-10, 13:37."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi"Guślarz" data warzenia 17.07.2007
...
Comment
-
-
-
Czwarte piwo w Białej to i może warto spisać co się działo.
Belgian Pale Ale z myślą o konkursie jako czwarta bialskopodlaska warka.
Zasyp:
2000 g pilzneński Litovel 3,4 EBC
2000 g pale ale Castle malting 7-9 EBC
175 g carapils Litovel 19 EBC
225 g cara Castle malting 43-57 EBC
garstka karmelowego jasnego nieśrutowanego dosypana przy drugiej przerwie.
na 20 litrów wody
72*C zasyp, wyrównanie do 65*C i 15' potem podniesienie do 73*C 60'. 10' podnoszenie do 78*C a potem wysładzanie. Wysładzanie 7 litrami.
Teraz chmielenie...
Plan jest taki:
28 g Marynki w szyszkach na 60'
+22 g Saaz w szyszkach na 10'
Już się szykują drożdże WLP Belgian Golden Ale
Comment
-
-
Kuźwa znów trafiłem na zjeb..e drożdże płynne. Ostatni raz kuźwa robię na płynnych. Żadne z wyj. jednych, które i tak wspomagałem innymi drożdżakami (bo THG nie ruszyły) nie były dobre. Nie wiem, ja mam takiego pecha czy co?
Comment
-
-
Dlaczego niedobre?
Jakos nie mam problemu z płynnymi, nawet takimi co miały przeszło 1,5roku.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Starter robiłeś?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Co to znaczy waniają, może Ci się tylko wydaje, że nie tak jak trzeba waniają, bo niektóre wcale ładnie nie pachną
A po co dodałeś nieśrutowanego słodu i jaki to był karmelowy jasny napisz, bo karapils Litovel i cara Castlemalting to też karmelowe jasne, więc sama informacja "karmelowy jasny" w tym zestawieniu niewiele mówi.
Comment
-
-
Tzn. masz na myśli gęstwę? Gęstwy nigdy nie pachną jak drożdże prosto z saszetki. Zasada jest taka - jak nie śmierdzą, że aż odrzuca, to lej śmiało. Mi się to sprawdza i nie tylko mi, zatem nie bój nic
Comment
-
-
Data ważności była OK. Zidentyfikować konkretne związki,. które są odpowiedzialne za taki a nie inny zapach nie jestem w stanie (szkolenie dopiero przede mną), ale przy otwieraniu, jak i teraz przy zlaniu na cichą waniały dość osobliwie. W obu przypadkach inaczej, teraz bardziej aptecznie.
Jak można wnioskować drożdże dodałem mimo to.
Comment
-
Comment