kolejne podejście do drożdży płynnych
Skład:
1,7 kg ekstrakt bursztynowy WES (dodany po filtracji)
1,7 kg pale ale CM
1 kg wiedeński WY
0,5 kg orkiszowy organiczny CM?
0,1 kg wędzony CM
0,05 kg diastatyczny Milbo
60 g marynka granulat (na 45')
30 g saaz szyszki (na 10')
Zacierane słody na dwie przerwy: 25' 65-63*C i 60' 75-73*C (zapomniało mi się i dlatego tak długo).
Zadane drożdżami Wyeast london ESB ale activator na drugi dzień po aktywacji.
Wyszło bez dolewania wody 16,5 litra blg 15
Skład:
1,7 kg ekstrakt bursztynowy WES (dodany po filtracji)
1,7 kg pale ale CM
1 kg wiedeński WY
0,5 kg orkiszowy organiczny CM?
0,1 kg wędzony CM
0,05 kg diastatyczny Milbo
60 g marynka granulat (na 45')
30 g saaz szyszki (na 10')
Zacierane słody na dwie przerwy: 25' 65-63*C i 60' 75-73*C (zapomniało mi się i dlatego tak długo).
Zadane drożdżami Wyeast london ESB ale activator na drugi dzień po aktywacji.
Wyszło bez dolewania wody 16,5 litra blg 15
Comment