E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19255

    kolejne podejście do drożdży płynnych

    Skład:
    1,7 kg ekstrakt bursztynowy WES (dodany po filtracji)
    1,7 kg pale ale CM
    1 kg wiedeński WY
    0,5 kg orkiszowy organiczny CM?
    0,1 kg wędzony CM
    0,05 kg diastatyczny Milbo

    60 g marynka granulat (na 45')
    30 g saaz szyszki (na 10')

    Zacierane słody na dwie przerwy: 25' 65-63*C i 60' 75-73*C (zapomniało mi się i dlatego tak długo).

    Zadane drożdżami Wyeast london ESB ale activator na drugi dzień po aktywacji.

    Wyszło bez dolewania wody 16,5 litra blg 15

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19255

      Inauguracja porketa

      W związku z faktem otrzymania na urodziny śrutownika w najbliższy wolny dzień warzenie.
      To już 6 warka na Kresach.
      Założenie jest takie, że podzielę brzeczkę na dwie części i zadam dwoma różnymi szczepami.
      Na razie zasyp:

      2,5 kg pale ale
      1,5 kg pils
      0,4 kg pszeniczny
      0,25 kg abbey malt
      0,15 kg wędzony
      0,13 kg carapils
      0,15 kg diastatyczny

      do jednej części przy chmieleniu dodam nieśrutowanej carafy, ale jeszcze nie wiem ile.
      Na razie zacieranie...

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19255

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        Skład:
        1,7 kg ekstrakt bursztynowy WES (dodany po filtracji)
        1,7 kg pale ale CM
        1 kg wiedeński WY
        0,5 kg orkiszowy organiczny CM?
        0,1 kg wędzony CM
        0,05 kg diastatyczny Milbo

        60 g marynka granulat (na 45')
        30 g saaz szyszki (na 10')

        Zacierane słody na dwie przerwy: 25' 65-63*C i 60' 75-73*C (zapomniało mi się i dlatego tak długo).

        Zadane drożdżami Wyeast london ESB ale activator na drugi dzień po aktywacji.

        Wyszło bez dolewania wody 16,5 litra blg 15
        Dziś poszło w butelki, akuratnie dwie skrzyneczki. Uwaga po kolejnym podejściu do ekstraktu WES - bursztynowy to on jest tylko z nazwy

        W związku z faktem otrzymania na urodziny śrutownika w najbliższy wolny dzień warzenie.
        To już 6 warka na Kresach.
        Założenie jest takie, że podzielę brzeczkę na dwie części i zadam dwoma różnymi szczepami.
        Na razie zasyp:

        2,5 kg pale ale
        1,5 kg pils
        0,4 kg pszeniczny
        0,25 kg abbey malt
        0,15 kg wędzony
        0,13 kg carapils
        0,15 kg diastatyczny

        do jednej części przy chmieleniu dodam nieśrutowanej carafy, ale jeszcze nie wiem ile.
        Na razie zacieranie...
        Ostatecznie nie dodawałem carafy. Z tego co pamiętam to chmielenie 70g marynki w granulacie na 60 minut i 30 marynki w szyszkach na finisz.
        Btw, zacieranie na trzy przerwy - pszeniczny z odrobiną pilsneńskiego na 55 stopni przez 10 minut a dalej już zacieranie "na słodko". Karmelowe i diastatyczny wsypane przy ostatniej przerwie. Brzeczkę podzieliłem na dwie części. Jedna zadana drożdżami Danstar Munich, do drugiej dodałem miodu z korzeniami i zadałem gęstwą z London ESB.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19255

          W międzyczasie była warka wędzonego, ale w czasie tych wielkich upałów załapało infekcję i jak dobrze pójdzie to będzie z niej tylko destylat.

          A dziś warka belgian pale ale

          3,5 kg pilsneńskiego CM
          0,4 kg słód Cara CM
          0,16 kg meloidynowy (? - wyczerpywanie resztówek)

          Zacieranie 30 na 40 minut.
          Chmielenie 45 minut lubelski 40 g, 30 minut marynka z chmielaków 10 g, 15 minut lubelski 20 g. Wszystko szyszki.

          Drożdże WY Belgian Abbey II Activator

          Wyszło 19,5 litra blg 12. Fermentacja trwa...

          Comment

          • Titus_Fox
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.10
            • 400

            nieźle, nieźle... ja niedawno właśnie reaktywowałem warzenie (wreszcie!) i 4-go września zabutelkowałem swoje pale ale (4 pilzneńskiego, po 0.5 carabelge i carared), w zamierzeniu ma być takim zacieranym "Red Lobsterem". Wpis wrzucę jak się z robotą odrobię i zaprojektuję etykietę. Henryk XVI is back in business

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19255

              Brawo, brawo...

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19255

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                (...) Fermentacja trwa...
                Blg zeszło do 3 po 7 dniach i leżakuje sobie w piwnicy na cichej. Gęstwa poszła do słoiczków a jeden z nich trafił do bnp. Z użyciem zawartości drugiego od wczoraj fermentuje kolejne ale. Miał być saison. Czekałem na zamówione WLP do saisona, ale się nie doczekałem. Wykorzystałem z drobną zmianą zasyp do saisona.

                Zasyp:
                1,5 kg pilzneński CM
                1 kg monachijski CM
                1 kg pszeniczny CM
                0,2 kg carapils Litovel
                0,2 kg karmelowy jasny Strzegom?
                0,1 kg zakwaszający WY?
                łyżka stołowa zmielony słód diastatyczny Milbo
                0,5 kg cukier kandyzowany ciemny (wsypany pod koniec chmielenia)

                Zacieranie 30 na 30 minut.
                Chmielenie 45 minut marynka granulat 35 g, 15 minut szyszki marynki z chmielaków 20 g, 15 minut kolendra 10 g.

                Drożdże WY Belgian Abbey II gęstwa z poprzedniego - belgian pale ale.

                Wyszło 16 litrów blg 15. Fermentacja trwa...

                Oj muszę zwiększyć ilość zużywanego chmielu, bo nigdy nie wykorzystam zapasów.
                Last edited by e-prezes; 2010-09-17, 17:42.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19255

                  Po 6 dniach mój coriander specAle zszedł do 3 blg. Dziś poszedł na cichą do piwnicy.

                  W planach powtórka dyniowego. Posty 65 do 68.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19255

                    Chyba nie da się zrobić dwu identycznych piw, mimo znanej i utrwalonej receptury. Dynia dyni nierówna i sokownik sokownikowi. Dziś z takiej samej ilości obranej dyni uzyskałem tylko 1,5 litra soku i to w dłuższym czasie :| Aromat też jest mniejszy niż w tamtym sprzed 4 lat.
                    W poniedziałek zacieranie ale'a i już widzę, że nie będzie takie samo zacieranie. Ciut inne słody, inne chmiele...
                    Mam dwa pomysły: jeden zasyp, krótsza przerwa scukszająca i mniejsza ilość IBU albo jeden zasyp, jedna przerwa i delikatne chmielenie z uwypukleniem aromatu chmielowego. Niestety do dyspozycji popularne chmiele: premiant, marynka i lubelski, więc raczej to pierwsze.
                    Cóż, w poniedziałek warzenie...

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19255

                      belgian pale ale

                      Poszło pod kapsel w szkło... 20 but. 0,5l i 20 but. 0,33l oraz imprezowa butla 2 litry.

                      Starter WLP belgian ale wali coś rozpuszczalnikowo, ale mam w zapasie gęstwę WY belgian abbey II z cichej do dyniowego... tylko czasu brak na warzenie.

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        oraz imprezowa butla 2 litry.
                        He he sam będziesz na tej imprezie ?
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19255

                          beczułki 5 litrowe (puste) zostały w Krakowie, a tu naród niepiwny to 2 litry styknie. ja nie pamiętam kiedy byłem na imprezie, gdzie piwo się piło.

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            No tak, teraz nie wiem czy współczuć czy zazdrościć Masz teraz pole do popisu, co by piwnie uświadamiać i przy tej okazji życzę powodzenia
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              beczułki 5 litrowe (puste) zostały w Krakowie, a tu naród niepiwny to 2 litry styknie. ja nie pamiętam kiedy byłem na imprezie, gdzie piwo się piło.
                              Uciekaj stamtąd...
                              Sami źli ludzie tam żyją. Jeszcze sie tym zarazisz...
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19255

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                                Po 6 dniach mój coriander specAle zszedł do 3 blg. Dziś poszedł na cichą do piwnicy.
                                ...
                                coriander specAle miał ładny kolendrowy zapach przy napełnianiu. Poszło pod kapsle 12.10.

                                Comment

                                Przetwarzanie...