E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bnp
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.12
    • 129

    posłuchajcie dobrej rady

    domestos + zero cichej

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      E tam domestos. Wytocz ciężką artylerię - sodę kaustyczną
      Choć moim zdaniem nie ma co ryzykować - lepiej wymienić trefne plastiki na nowe.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        Już wymieniłem. I problem występuje na głównej po 2-3 dniach lub na cichej. W Krakowie mniej chemii dawałem i było OK. A tak przy okazji to właśnie warzę klona Smoczej Głowy. Zasyp jak tutaj, ale chmielenie jeszcze pomieniam.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Trochę "przespałem" filtrację i zrobiło mi się za dużo litrów filtratu o blg 9,5. Zatem zmieniłem i chmieliłem EKG, Sybillą, Galeną oraz Lubelskim a IBU wyszło ok 30. Rozmnożone WLP 001 czekały, więc z konieczności trzeba było je wykorzystać. Długo startowały i po 36 godzinach było widać porządną pianę. Jednak 4 miesiące po terminie przydatności nie były skore do pracy.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes

            Wczorajsze - miała być AIPA, ale ze względu na skażoną gęstwę zadałem S-33 i zobaczymy czy w ogóle będzie wypijalne.
            Tamta nieudana AIPA wyszła jak dobre Belgian Pale Ale. Na grilu pod Międzyrzecem Podl. otwarłem ostatnią butlę i miało piękną ejlową (estrową) nutę. Chmiel nie zakłócił jej, a goryczka wcale nie była za wysoka.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Wnioski po bilansie:
            - Zero enzymów
            - Zero płynnych drożdży i gęstw z odzysku
            - Przerwa w działaniu browarku
            Odkryłem winowajcę/-ów! Gęstwy z odzysku, zbyt wysoka temp. fermentacji i/lub szok termiczny dla drożdży.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Dziś przeprowadzając dalsze testy sterownika bnp uwarzyliśmy takie o piwo:

              Zasyp:
              5,1 kg pilsneński Strzegom
              0,2 kg carared Wyermann
              0,2 kg karmelowy ciemny Strzegom (dodany w połowie przerwy dekstrynującej)

              Przedniego filtratu uzyskaliśmy ok. 13 litrów o blg 20 i wysłodzin ok 8 litrów o blg 7.

              Chmielenie:
              30 g Sladek 60'
              30 g Nugget 30'
              20 g Sybilla 10'
              10 g Nugget 10'
              15 g Galena 10'
              15 g EKG 5'

              Trwa chłodzenie i po sprawdzę ogólne blg.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                Wyszło 19 litrów o blg 17. Zadane gęstwą WLP 001 z poprzedniego piwa.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  A co chciałeś osiągnąć dając 15 g EKG na ostatnie 5' ?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    Nic, przypomniałem sobie że mam i dobrze byłoby go zużyć. Na goryczkę stosuje mniej ekstrawaganckie chmiele. A na zimno powędruje jeszcze Sybilla.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Jeśli kondycja tych drożdży pozwoli to następne będzie piwo walentynkowe. Esencjonalne i aromatyczne. Mają w tym pomóc m.in. zakupione już kora Muira Puama, Yohimbe oraz łodygi Sideritis Scardica. Jeszcze nie wiem jaki wybrać zasyp, ale może będzie to mocno karmelowe ale.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        Dziś śrutowanie, potem warzenie...

                        Zasyp na nowe piwo:

                        1500 g pilzneński Strzegom
                        1100 g pale ale Strzegom
                        700 g wędzony Weyermann
                        250 g owsiany
                        450 g owies z gniotownika
                        200 g amber Warminster 65 EBC
                        250 g coffe light Castlematling 250 EBC
                        100 g carawheat Weyermann 100-130 EBC
                        100 g carafa II Weyermann 1100-1200 EBC

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          Zacieranie:
                          Zasyp w temp. 55 stopni
                          60' w temp. 63-65 stopni
                          10' 73
                          wygrzew 5 '

                          i filtracja

                          Gotowanie:
                          20 g First Gold 60'
                          17g Pilgrim 20'
                          10g Galena 10'
                          25g palone żyto 10'
                          7g Muira Puama 10'
                          6g kora Yohimbe 10'
                          oraz łyżeczka mchu irlandzkiego

                          na koniec 1 garść szyszki Lubelskiego

                          wyszedł kompletny misz-masz. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Trochę "przespałem" filtrację i zrobiło mi się za dużo litrów filtratu o blg 9,5. Zatem zmieniłem i chmieliłem EKG, Sybillą, Galeną oraz Lubelskim a IBU wyszło ok 30. Rozmnożone WLP 001 czekały, więc z konieczności trzeba było je wykorzystać. Długo startowały i po 36 godzinach było widać porządną pianę. Jednak 4 miesiące po terminie przydatności nie były skore do pracy.
                            Piwo, które miało być klonem Smoczej Głowy z racji niższego blg nie chmieliłem na zimno. Mimo to fajny bitter wyszedł. Dość mocno nasycony po 6 tygodniach od zabutelkowania.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nic, przypomniałem sobie że mam i dobrze byłoby go zużyć. Na goryczkę stosuje mniej ekstrawaganckie chmiele. A na zimno powędruje jeszcze Sybilla.
                            Też nie zastosowałem chmielenia na zimno tylko po 3 tygodniach cichej powędrowało w butelki. Pierwsze testy pozytywne i przyjemnie się prezentuje. Goryczka nie za duża. Wyjdzie smaczne piwo.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zacieranie:
                            Zasyp w temp. 55 stopni
                            60' w temp. 63-65 stopni
                            10' 73
                            wygrzew 5 '

                            i filtracja

                            Gotowanie:
                            20 g First Gold 60'
                            17g Pilgrim 20'
                            10g Galena 10'
                            25g palone żyto 10'
                            7g Muira Puama 10'
                            6g kora Yohimbe 10'
                            oraz łyżeczka mchu irlandzkiego

                            na koniec 1 garść szyszki Lubelskiego

                            wyszedł kompletny misz-masz. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
                            Wyszło ok. 20 litrów. Zadane drożdżami S-04.

                            Comment

                            • bnp
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.12
                              • 129

                              e-prezesie a jak piwko co razem warzyliśmy?

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                Napisałem powyżej. Dobrze się zapowiada.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X