Sezon dyniowy w pełni, więc niektórzy (w Szmotułach i Krakowie) już świętują, inni dopiero będą (we Wrocławiu). Czas więc by coś uwarzyć z dynią. W tym roku będzie to Double Pumpkin Stout. W przeciwieństwie do Marusiowego będzie podwójnie dyniowo Tegoroczna hokkaido oraz zeszłoroczna zasłoiczkowana z przyprawami. Pokuszę się o wyższy niż zwykle baling, ale nie będzie to 18. Śrutowanie trwa. Jutro warzenie...
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Skład surowcowy to de fakto efekt czyszczenia magazynu. Niektóre słody były trzymane do innych piw, dyniowe przyjmie wszystko. Podarowałem sobie żytnie, gryczane, orkiszowe, etc...
2310 g słód pale ale strzegomski
300 g pilzneński Bestmalz
450 g monachijski Strzegom
100 g Victory
110 g meloidynowy Weyermann
210 g czekoladowy
100 g palony jęczmień (własny)
~180 g zmiotki z dna kartonu ze słodem (głównie słody jasne)
80 g barwiący strzegomski
145 g ekstrakt ciemny suchy
2,7 kg dyni hokkaido ze skórką zapieczona w piekarniku z 3 łyżkami cukru
300 g słoiczek dyni z przyprawami z zeszłego roku
Zacieranie:
60 minut 67->62
20 minut 74->72
Próba jodowa niehalo, więc dosypałem jeszcze pilzneński oraz 'zmiotki' drobno ześrutowane i ponowne zacieranie, tylko krótsze 20 min scukrzająca i 20 min dekstrynująca. Wygrzew.
Filtracja z 3 garściami łuski gryczanej (tym razem nie płukanej) dość sprawna. Wyszło prawie 15 litrów.
Chmielenie:
15 g na 60 minut Sybilla granulat 2013
10 g na 20 minut New Port granulat 2013
Drożdże t-58 przygotowane.
Comment
-
-
W sumie od kilkunastu miesięcy jak nie 2 lat dojrzewał we mnie pomysł zrobienia piwa w lodówce turystycznej. Z racji, że mam kociołek lidlowski ze sterownikiem to ciągle ten pomysł odkładałem. Głównie dlatego, że nie miałem lodówki turystycznej, a nie chciałem specjalnie kupować by się przekonać jak to zadziała. Pod koniec tego sezonu ogórkowego udało mi się kupić na przecenie (za 7 zł bodajże) lodówkę, ale bez dekla. Niby miało być 18 litrów... nieważne. Czyszcząc magazyn słodów przed nowym zamówieniem postanowiłem ten pomysł odgrzebać.
Zasyp:
875 g pale ale
750 g pilzneński
570 g monachijski
243 g pszeniczny ciemny
120 g meloidynowy
150 g Victory
200 g suchego ekstraktu ciemnego niechmielonego
4 łyżki zmielonej kawy
500 g dyni makaronowej uprzednio podpieczonej w piekarniku
Zacieranie:
120 minut 65-62 stopnie
dolanie wrzątku
Gotowanie:
90 min
6 g sybilla na 60 minut
15 g sybilla na 30 minut
6 g sybilla na finisz
Drożdże: f2, pół saszetki.
Wyszło 10 litrów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziNa gęstwie z półciemnego fermentować będzie Czarne Owsiane, które dziś warzę. Jak dobrze pójdzie to będzie powtórka z wędzonym w zasypie.(...)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amal Wyświetlenie odpowiedziJak wrażenia z warzenia w lodówce?
Szukam tego garnka i szukam i może to nadchodzi nowa nadzieja.
Comment
-
-
Mało jest takich, których się nie da zatrzeć na lenia, pszenice szkopskie, coś co wymaga przerwy białkowej. W sumie w tym roku tylko 1 musiałem zacierać w garze (na ok. 20-25).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziI przyszedł czas na 4 podejście do Czarnego Owsianego. Będzie to wędzony ciemny mild owsiany. Jeszcze nie wiem jak będzie wyglądała receptura (pisze się), ale w zasypie będzie słód pale ale lub mild, jakiś wędzony (niedużo) i czekoladowy oraz płatki owsiane. Widziałbym blg w granicach 9-10, ale może się jednak zdecyduje na ciut większy.
Dziś śrutuję słody, więc pewnie niewiele się zmieni...
2 kg Pale Ale (Strzegom)
0,5 kg płatki owsiane
0,25 kg Dark Chocolate (Briess)
0,05 kg Blackprinz (Briess) 1000 EBC
Zacieranie infuzyjne 60 min i wysładzanie wodą o temp. nie wyższej niż 69 °C
Po czym wysłodziny potraktowane zasypem:
Mild (Fawcett) 1,95 kg
Wędzony Cherry (Briess) 0,25 kg
Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,45 kg
Victory (Briess) 0,1 kg
Dark Chocolate (Briess) 840 EBC 0,25 kg
Blackprinz (Briess) 1000 EBC 0,05 kg
Pierwsza brzeczka chmielona Goldings 13 g
Druga brzeczka też Goldings 20 g.
Reszta jutro...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA zatem będzie coś co planowałem od jakiegoś czasu, czyli zacieranie dwuraźne.
Dziś śrutuję słody, więc pewnie niewiele się zmieni...
(...)
Reszta jutro...
2 kg Pale Ale (Strzegom)
0,5 kg płatki owsiane
0,25 kg Dark Chocolate (Briess)
0,05 kg Blackprinz (Briess) 1000 EBC (ciemne wrzucone po 30 minutach)
Zacieranie infuzyjne 60 min i wysładzanie wodą o temp. nie wyższej niż 69 °C
...brzeczka chmielona Goldings 13 g.
Wyszło 9,5 litra blg 11.
Po czym wysłodziny potraktowane zasypem:
Mild (Fawcett) 1,95 kg
Wędzony Cherry (Briess) 0,25 kg
Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,45 kg
Victory (Briess) 0,1 kg
Dark Chocolate (Briess) 840 EBC 0,25 kg
Blackprinz (Briess) 1000 EBC 0,05 kg
...Goldings 20 g.
Wyszło 15 litrów blg 15.
Obie warki zadane Mangrove M03.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziW sumie od kilkunastu miesięcy jak nie 2 lat dojrzewał we mnie pomysł zrobienia piwa w lodówce turystycznej. Z racji, że mam kociołek lidlowski ze sterownikiem to ciągle ten pomysł odkładałem. Głównie dlatego, że nie miałem lodówki turystycznej, a nie chciałem specjalnie kupować by się przekonać jak to zadziała. Pod koniec tego sezonu ogórkowego udało mi się kupić na przecenie (za 7 zł bodajże) lodówkę, ale bez dekla. Niby miało być 18 litrów... nieważne. Czyszcząc magazyn słodów przed nowym zamówieniem postanowiłem ten pomysł odgrzebać.
Zasyp:
875 g pale ale
750 g pilzneński
570 g monachijski
243 g pszeniczny ciemny
120 g meloidynowy
150 g Victory
200 g suchego ekstraktu ciemnego niechmielonego
4 łyżki zmielonej kawy
500 g dyni makaronowej uprzednio podpieczonej w piekarniku
Zacieranie:
120 minut 65-62 stopnie
dolanie wrzątku
Gotowanie:
90 min
6 g sybilla na 60 minut
15 g sybilla na 30 minut
6 g sybilla na finisz
Drożdże: f2, pół saszetki.
Wyszło 10 litrów.
O dziwo piwo z goła śmieciowe wyszło nad wyraz pyszne. Smakowało szczególnie damskiej części konsumentów.
Comment
-
-
Przyszedł czas na coś mocniej wędzonego...
1257 g wędzony Cherry Briess (oscypkowa wędzonka)
225 g owsiany Fawcett
285 g płatki owsiane (drobne z BY)
1000 g pale ale Strzegom
545 g pszeniczny ciemny Steinbach
400 g diastyczny
175 g karmelowy 300 Strzegom
200 g pale chocolate Fawcett
20 g dark chocolate Briess
i
436 g ekstrakt ciemny niechmielony suchy (do gotowania)
~100 ml ekstrakt barwiący WES (do gotowania)
oraz
15 g Goldings na 60 min.
25 g Smaragd na 60 min.
50 g nieśrutowanego Blackprinz Briess na 15 min.
łyżeczka mchu irlandzkiego na 15 min.
cdn...Last edited by e-prezes; 2014-12-17, 16:02.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi2 kg Pale Ale (Strzegom)
0,5 kg płatki owsiane
0,25 kg Dark Chocolate (Briess)
0,05 kg Blackprinz (Briess) 1000 EBC (ciemne wrzucone po 30 minutach)
Zacieranie infuzyjne 60 min i wysładzanie wodą o temp. nie wyższej niż 69 °C
...brzeczka chmielona Goldings 13 g.
Zrobiła się krótka przerwa białkowa, ale poza tym zacieranie wg. planu 60 min w 66-67 °C. Wysładzane 3,5 litrem wody o temp. 65 °C. Szło dość sprawnie. Chmielenie 60 min.
Wyszło 9,5 litra blg 11.
Po czym wysłodziny potraktowane zasypem:
Mild (Fawcett) 1,95 kg
Wędzony Cherry (Briess) 0,25 kg
Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,45 kg
Victory (Briess) 0,1 kg
Dark Chocolate (Briess) 840 EBC 0,25 kg
Blackprinz (Briess) 1000 EBC 0,05 kg
...Goldings 20 g.
Część wysłodków, które się nie zmieściły do garnka z pierwszej warki trafiło do zacierania drugiej. I tym razem słody ciemne wrzucone pod koniec przerwy scukrzającej. Potem wygrzew do 82 °C. Wysładzanie z użyciem garści łuski gryczanej. 60 minut chmielenia. Brzeczka nie "wali" wędzonką, mimo że słód "dawał ostro po nozdrzach".
Wyszło 15 litrów blg 15.
Obie warki zadane Mangrove M03.
Przed-warka jest mocno wyprana ze smaku, płaska. Jeśli powtórzę to ostatni raz z zacieraniem na słodko.
Mocniejsza wersja nie jest zła, ale poczekam dłużej, bo na razie jest mocno pełna, gładka, ale po połowie szklanki robi się zbyt kwaskowa.
Comment
-
-
Byłem przekonany, że do kociołka lidlowskiego wchodzi 6,5 kg zasypu. Poprzednim razem zacierałem (co prawda na dwa razy 5,8 kg), ale tym razem weszło tylko 5,5 kg. Stąd został mi kilogram zasypu i receptura nie jest taka jak planowałem. Zatem tylko z kronikarskiego obowiązku, że coś się odbyło (btw, o warzonym wcześniej saisonie nic nie wpisałem)...
Zasyp
główny: pale i mild
uzupełniająco: monachijski i wiedeński oraz owsiany
wykończenie: special b, karmelowy 300, karmelowy żytni, coffe light i czekoladowy
finisz: syrop klonowy
filtracja: z łuską gryczaną
chmielenie brzeczki przedniej 60 min: lubelski, oktawia, citra (wszystko szyszki)
drożdże: Danstar Nottingham
pojemność w pierwszym fermentorze: 10 litrów.
Wysładzanie do objętości 9,5 litrów filtratu.
Gotowanie z ekstraktem ciemnym niechmielonym
chmielenie: lubelski, oktawia i citra, w tym szyszki odebrane z dry hopping saisona.
drożdże: Fermentis Safale S-04
pojemność w drugim fermentorze 9 litrów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziByłem przekonany, że do kociołka lidlowskiego wchodzi 6,5 kg zasypu.
Comment
-
Comment