E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    To też zależy jaki zasyp. Łycha się dało, ale u mnie jest mieszadło automatyczne i szło wolno ju przy tym.

    Comment

    • amal
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.06
      • 52

      Już mam dwa zacierania za sobą IRA i Milk Stout. To drugie jak przetrwa cichą to przyjedzie do Białej.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        Tak trzymać!

        Comment

        • gisou
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.05
          • 230

          Tomaszu dark mild wędzony jest zajefajny. Jest gladki, a wędzonka na świetnym poziomie. Nawet mojej żonie smakuje.
          A jaka fajna piana.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            To piwo z postu 281-go.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Wędzone owsiane ale

              Zasyp:
              1,2 kg owsiany Fawcett
              0,7 kg płatki owsiane (miałem za mało słodu)
              2 kg wędzony Castle Malting (pierwszy raz go stosuje, więc nie wiem jakie efekty przy tej dawce daje)
              0,5 kg pilzneński Strzegom
              0,4 kg diastyczny Castle Malting (dodany po godzinnej przerwie scukrzającej, gdy nie było zamierzonych efektów)
              0,35 kg wiedeński Strzegom
              0,05 kg Special B Castle Malting
              Łącznie 5,2 kg zasypu

              Jak się uda to będzie cud Najpierw urwało się ramię mieszadła. Zanim się zorientowałem, zanim na szybko skleiłem połączenie to zacier się przypalił. Potem wypadnięcie rurki odpływu wody przy chłodzeniu i powódź w łazience, a teraz dość wolny start drożdży BRY-97, po kilkunastu godzinach od zadania.

              Zacieranie z 10 min przerwą białkową, 60 min scukrzającą i 25 min dekstrynującej.

              Chmielenie 25 g Marynki na 60 min i 20 g Lubelskiego na aromat na 5 min.
              Last edited by e-prezes; 2015-04-21, 10:22.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                Uzupełniając... Przy okazji inauguracja nowego 20-to litrowego garnka do warzenia. Zacieranie w 16 litrach. Wysładzanie z użyciem 9 litrów. Gdyby nie powyższe okoliczności to warka-bajka

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  Wczoraj zlewałem Smęconego Owsiaka. Jest mętny jak wit, ale zacnie smakuje na tym etapie. Mogłem go dać na cichą z citrą, byłoby fajniej... Jutro warzymy gryczanego RIS-a na następny Stout FEST.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    Plan był ambitny, ale... wyszło jak wyszło

                    2,3 kg pils
                    0,75 kg pale
                    0,5 kg monach
                    1 kg gryczany
                    0,5 kg kaszy gryczanej krakowskiej
                    0,5 kg płatków owsianych
                    0,25 kg meloid
                    0,2 kg special b
                    0,2 kg coffe light
                    0,1 kg czekoladowy light
                    0,2 kg blackprinz
                    0,05 kg czekoladowy ~1200 (ciemne słody dodane na końcu maltozowej)
                    dwie łyżki ekstraktu barwiącego (do gotowania przedniej warki)

                    Zacierane po skleikowaniu kaszy i płatków.

                    10 min białkowa
                    75 min maltozowa
                    45 min dekstrynujaca

                    Filtracja z dwiema garściami łuski gryczanej niepłukanej.

                    Wyszło 12,5 litra 18 blg (może po gotowaniu wzrośnie) oraz 15 litrów ciemniaka.

                    Chmielenie
                    40 g Magnum na 60 min

                    Do ciemniaka poszło 30 g Magnum na 60 min oraz kawałek imbiru wielkości kciuka, grubo pociosanego. Sam nie wiem po co
                    Last edited by e-prezes; 2015-05-11, 16:05.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Plan był ambitny, ale... wyszło jak wyszło
                      (...)
                      Wyszło 12,5 litra 18 blg (może po gotowaniu wzrośnie) oraz 15 litrów ciemniaka.
                      20,5 blg po gotowaniu. Ciemniaka nie mierzyłem.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        RIS zadany US-05, a ciemniak BRY-97.


                        A dziś coś wędzonego. Zasadniczo zasyp jak na "Schlotfegerla" ze szkoły Weyermanna. Czyli prosto i bez udziwnień z mnóstwem słodów.

                        2,25 kg monachijski
                        1 kg wędzony
                        0,38 kg karmelowy 150
                        0,12 kg czekoladowy 1200

                        Zacieranie trwa...

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          Nie byłbym sobą, gdybym czegoś w trakcie nie zmienił

                          W lipcu jest konkurs na wędzone ale o blg pow. 16. Zatem nie będzie 13,5 tylko 16,5

                          Zacierane:
                          20 min w 50 °C
                          45 min w 63 °C
                          5 min w 67 °C
                          20 min w 72 °C i wygrzew
                          z fluktuacją temp. 0,5-1,5 °C, bo tyle mi przegrzewa kociołek niezależnie od ustawionych przerw na sterowniku.

                          Przygotowane 25 g Chinooka do wrzucenia na 60 min.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Wyszło 11,5 litra. Zadane US-05. Już fermenci...

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wczoraj zlewałem Smęconego Owsiaka. Jest mętny jak wit, ale zacnie smakuje na tym etapie. Mogłem go dać na cichą z citrą, byłoby fajniej...
                              Jednak jak chodzi o słód wędzony słodownia ma znaczenie. Ten z Castle Malting jest słaby, albo był zleżały. Nic nie czuć wędzonych nut, w przeciwieństwie do piw na słodzie Briessa.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                20,5 blg po gotowaniu. Ciemniaka nie mierzyłem.
                                Gryczany imperialny stout ostatecznie po 4,5 tygodniach zszedł do 8,5 blg. Wyszło go 7,5 litra 20,5 blg.
                                Last edited by e-prezes; 2015-06-11, 11:44.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X