E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    W sumie drugie podejście do syropu daktylowego od czasów "Nocy Komety". W sumie przypadkowe, bo nadarzyła się okazja, aby świeżakowi pokazać proces zacierania. Skorzystałem z wcześniej ześrutowanych a nie użytych słodów. A syrop sam się napatoczył...

    1,1 kg pils
    1,0 kg monach
    0,45 kg meloidynowy
    0,8 kg owies śrutowany
    0,90 kg syrop daktylowy (dodany do gotowania przed jego końcem)

    Zacieranie długie, nieśpieszne po 1 godz. na każdą przerwę.

    5 g Magnum pod koniec zacierania
    7 g Chinook po 10 min gotowania, czyli na 60 min
    18 g Wakatu na 15 min oraz
    5 g suszonej słodkiej skórki pomarańczy
    20 g szyszki Wai-ti na koniec.

    Blg 18,5 11,5 litra zadane Mauribrew Ale 514

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      10 litrów piwa poszło w małe buteleczki. Nie czuć aromatu chmielu, ale coś z wytrawności chmielowej jest obecne. Zobaczymy jak się ułoży.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        10 litrów piwa poszło w małe buteleczki. Nie czuć aromatu chmielu, ale coś z wytrawności chmielowej jest obecne. Zobaczymy jak się ułoży.
        Jest dość wytrawne, bitterowe, a daktyle daleko w tle.

        Dziś "poszedł" powakacyjny resztkowy stout...

        2000 g pils strzegom
        1000 g pale ale j.w.
        400 g monachijski j.w.
        500 g owies śrutowany
        500 g wędzony bruntal
        500 g coffee light chateau
        250 g chocolate 400 strzegom
        85 g chocolate 500-600 fawcett
        100 g chocolate 840 briess
        70 g chocolate 1200 strzegom
        75 g black prinz briess
        czekoladowe i palone w trakcie dekstrynującej;

        zacieranie 60 min 65-66 stopni i 25 min 73-74 stopnie;

        20 g magnum granulat i 25 g szyszka wai-ti na 60 min;

        drożdże bry-97;

        wyszło 18 litrów 15 blg.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          A dziś coś wędzonego. Zasadniczo zasyp jak na "Schlotfegerla" ze szkoły Weyermanna. Czyli prosto i bez udziwnień z mnóstwem słodów.

          2,25 kg monachijski
          1 kg wędzony
          0,38 kg karmelowy 150
          0,12 kg czekoladowy 1200

          Zacieranie trwa...
          Tamta warka poszła w kanał (infekcja), ale planuję ją ponowić. Nie mam wędzonego Weyemanna, ale mam nadzieję, że na grodziskim wyjdzie nie za bardzo przesadzony z wędzonymi nutami.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            No i się pomieniało...

            1000 g pale ale strzegom
            800 g wędzony bruntal
            550 g pszeniczny wędzony bruntal
            990 g monachijski soufflet
            550 g monachijski strzegom
            430 g karmelowy 300 strzegom
            120 g czekoladowy (?)

            łącznie 4,44 kg

            Zacieranie jak dla weizena.

            25 g spalter select na 60'
            25 g spalter select na 30'
            15 g lubelski na 15' + porcja mchu

            Drożdże Mangrove jack's m20

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Dziś "poszedł" powakacyjny resztkowy stout...

              2000 g pils strzegom
              1000 g pale ale j.w.
              400 g monachijski j.w.
              500 g owies śrutowany
              500 g wędzony bruntal
              500 g coffee light chateau
              250 g chocolate 400 strzegom
              85 g chocolate 500-600 fawcett
              100 g chocolate 840 briess
              70 g chocolate 1200 strzegom
              75 g black prinz briess
              czekoladowe i palone w trakcie dekstrynującej;

              zacieranie 60 min 65-66 stopni i 25 min 73-74 stopnie;

              20 g magnum granulat i 25 g szyszka wai-ti na 60 min;

              drożdże bry-97;

              wyszło 18 litrów 15 blg.
              Dość zacnie wyszedł, więc kolejny stout dziś warzymy...

              1500 g pils strzegom
              2000 g pale ale j.w.
              500 g orkiszowy bestmalz
              700 g wędzony bruntal
              500 g special X weyerman
              80 g chocolate 840 briess
              70 g chocolate 1200 strzegom
              110 g blackprinz briess (wszystkie słody palone przed końcem dekstrynującej)
              + 700 g syrop daktylowy
              + ekstrakt barwiący ze dwie łyżki (do gotowania, na 15 min przed końcem)

              Zacieranie
              60 min 65 stopni
              40 min 73 stopnie
              wygrzew

              c.d.n.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                ...(wszystkie słody palone przed końcem dekstrynującej)
                + 700 g syrop daktylowy
                + ekstrakt barwiący ze dwie łyżki (do gotowania, na 15 min przed końcem)
                Ostatecznie nie jest to stout , słody palone (+ zawartość 4 szaszetek kawy zbożowej) poszły po wygrzewie a przed filtracją, syropu okazało się być tylko 500 g a z ekstraktu barwiącego zrezygnowałem. Czyli po staremu, nic wg. planu.

                Chmielenie:
                20 g rakau na 60 min.
                15 g summit na 45 min.
                15 g marynka na 15 min. + mech
                15 g cascade na koniec (wszystko granulat)

                Wyszło 15 litrów blg 19

                Zadane drożdżami Mangroove M10 1 szaszetka.
                Last edited by e-prezes; 2015-11-19, 18:11.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  W tak zwanym międzyczasie z braku tegoż czasu uwarzyłem tylko jedno piwo

                  Wariacja na temat Smoczej Głowy...

                  Zasyp:
                  2.92 kg Strzegom Pilzneński
                  0.31 kg Strzegom Monachijski
                  0.364 kg Strzegom Karmelowy Jasny
                  0.055 kg Strzegom Karmelowy Ciemny
                  3.65 kg razem

                  Jedna przerwa w 69 stopniach przez 60 minut i wygrzew.

                  Chmielenie:
                  10 g Marynka 9.5 AA na 60 min
                  10 g Sybilla 4.5 AA na 60 min
                  10 g Marynka na 10 min
                  10 g Sybilla na 10 min
                  10 g Lubelski 3 AA na 10 min
                  10 g Marynka na 3 min
                  10 g Sybilla na 3 min
                  10 g Lubelski na 3 min
                  10 g Marynka po wyłączeniu palnika
                  10 g Lubelski j.w.
                  10 g Sybilla j.w.

                  Wyszło 18 litrów blg 12. IBU wg kalkulatora 31

                  Drożdże S-04
                  Last edited by e-prezes; 2016-04-11, 18:27.

                  Comment

                  • Titus_Fox
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.10
                    • 400

                    Prezesie, muszę zapytać - skąd ta precyzja zadanych słodów? Podpie...liłeś wagę laboratoryjną jakiemuś dilerowi? Ja w sumie też się powinienem pochwalić, uwarzyłem wareczkę, pierwszą od 2012 i drugą od 2010. Także z braku czasu
                    Last edited by Titus_Fox; 2016-04-11, 18:37.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Musiałem się wstrzelić w zadane procentowo parametry zasypu oraz barwę adekwatną dla stylu. Nie mam wagi z dokładnością do 3 miejsca po przecinku :P

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        Po 3 miesiącach przerwy do gara poszły surowce na... "czarnucha". Miał być mocarny, ale skoro w piwniczce pusto to na pierwszy rzut trzeba zrobić coś do picia.

                        2450 g pils (wy)
                        510 g monach (best)
                        700 g diastic (castle)
                        500 g mix płatków gryczanych i żytnich
                        700 g pszeniczny wędzony (bruntal)
                        560 g special x (best)
                        195 g chocolate 840 (briess) dodane w trakcie dekstrynujacej
                        115 g palona pszenica (strzegom) j.w.
                        250 g cukru kokosowego

                        Zacieranie 60 min 67 stopni, 40 minut 73 stopnie.
                        Filtracja z użyciem 2 garści łuski gryczanej, bo za drobno ześrutowałem słody.

                        Chmielenie:
                        21 g rakau 10,7AA na 60 min
                        15 g summit 15,8AA na 30 min
                        20 g willamette 4,5AA na 15 min

                        Chłodzenie trwa... Saszetka s-04 przygotowana.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          Wyszło 20 litrów 14 blg.

                          Comment

                          • jerzdna
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2014.07
                            • 240

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            250 g cukru kokosowego
                            Ciekawe. Czy ten cukier to do podbicia ekstaktu czy dla smaku? Drożdże w całości go konsumują czy zostawia jakieś fajne posmaki?

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              Miałem go przygotowane myśląc o zrobieniu mocarza, ale w trakcie zmienił się koncept. Przy gotowaniu przekonałem się, że za dużo odebrałem brzeczki i baling będzie za słaby na FESa. Ma ładny zapach, więc uznałem, że nie zaszkodzi przy takiej ilości.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wyszło 20 litrów 14 blg.
                                Mała korekta... wyszło 19,5 litra. Do butelek dziś poszło 17,66 litra.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X