E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • witold68
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.09
    • 142

    e prezes

    Gdzie zgubiłeś resztę. Można by spróbować.
    Na pochybel psubratom !

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      z gestwa poszlo w kibel.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Do tego 40 g Marynki na 60 minut. Wyszło 14 litrów. Blg nieokreślone (stłukł mi się balingometr). Nadto zacier długo nie chciał się scukrzyć. Kolejne podejście będzie jednak z mniejszą ilością słodu owsianego / owsa i bez orkiszowego.

        A na piwo nie dotarłem
        Wczoraj trafiłem przypadkiem na puszkę 5 litrów tego piwa skitraną za butelkami z winem. Rozlew z lutego 2014 (!). Przy takim pechu j.w. piwo też musiało być do wylania. Butelki zeszły na bieżąco. W mini-kegu jednak kwas. Zawartość jak i pucha poszły out.
        Ostatni ciemniak - rozlew z 13.06 bardziej porterowy niż stoutowy - smaczny.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Pierwsze powakacyjne piwo.

          Dynia wędzona!
          czyli piwo wędzone z dynią

          Zasyp:
          1000 g pszeniczny wędzony dębem WY
          500 g wędzony cherry Briess
          500 g wędzony Steinbach
          500 g wędzony Bruntal
          800 g diastyczny CM -> poszedł do kleikowania płatków
          1600 g pilzneński Strzegom
          500 g pale chocolate Fawcett -> wszystkie ciemne na dekstrynującą
          80 g karmelowy ciemny Strzegom
          135 g palone ziarno pszenicy Strzegom
          500 g płatki owsiane BY
          3 słoiki dyni hokkaido (psiamać, nie zważyłem) -> na główną przerwę

          Zacieranie trwa...

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            Zacieranie z 10 min. przerwą białkową. 80 min w 65-66 stopniach i 40 min w 75-76. Potem wygrzew.

            Filtracja maasaakraa! Mimo 2 garści łuski gryczanej.
            Za dużo było tego pszenicznego i do tego jeszcze płatki i dynia... Ledwie to się zmieściło w garze. Zeszło ze 2 litry oleistej cieczy i sączyło się w tempie gorszym niż żytnie IPA co warzyłem. Przy drugim zatkaniu czyszczenie rurki filtracyjnej juŻ nie wystarczyło. Trzeba było podgrzać całość i dorzucić 2 kolejne porcje łuski. Wyszło jakieś 15 litrów czarnej jak dupa murzyna brzeczki.

            Chmielenie 10 g magnum przy filtracji i 35 g magnum na 60 minut. 10 min przed końcem 500 g cukru kokosowego.

            Przed 5 min. skończyłem, a jeszcze trwa chłodzenie.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Wyszło 14,5 litra 19 blg. Zadane drożdżami t-58.

              Comment

              • Titus_Fox
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.10
                • 400

                T-58? Brzmi jak nazwa ruskiego czołgu. Oby zatem przeszły przez brzeczkę jak przez masło

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  Utknęły na 7 blg, więc dodałem bayanusy.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    Z przykrością muszę stwierdzić, że jestem zmuszony zamknąć/zawiesić na czas nieokreślony warzenie w piwowarni domowej. Nie jestem zadowolony z dwu ostatnich piw, a warunki w obecnym miejscu raczej się nie poprawią. Być może piwowarnia ruszy wiosną na wsi, ale na razie to koniec.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Zrobiłem przegląd sprzętu, surowców i czas na zakupy, by rozpocząć sezon. Rozruchowo coś na starych surowcach (nieotwieranych od 3 lat), by rozgrzać nowy sprzęt.

                      Comment

                      • Micho441
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2008.04
                        • 812

                        Powodzenia i udanej warki.

                        Comment

                        • Meridian49
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2019.10
                          • 4

                          Cześć. Mam pytanie. Przy mojej pierwszej warce wydaje mi sie ze za mało ją napowietrzyłem. Jest 3 dzień fermentacji, zrobiła się delikatna piana lecz jedynie przy powierzchni. Czy jest sens teraz napowietrzyć ją ręcznie, czy już za późno?

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Ja bym już nic nie robił. Sprawdź jak zmalało blg. Nic nie wspomniałeś jak napowietrzyłeś, jakie blg startowe i jakie drożdże użyłeś.

                            Comment

                            • Meridian49
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2019.10
                              • 4

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja bym już nic nie robił. Sprawdź jak zmalało blg. Nic nie wspomniałeś jak napowietrzyłeś, jakie blg startowe i jakie drożdże użyłeś.
                              Drożdże Safbrew S-33, temperatura około 16*C, napowietrzanie poprzez przelewanie wężykiem z góry do fermentatora i lekkie bełtanie. 12 BLG startowe. Poczekam do końca tygodnia i zmierze blg.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                To trochę słabe napowietrzanie. Kilkukrotne przelanie brzeczki z wiadra do wiadra to minimum.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X