E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Jak masz na zbyciu 0.33 lub inne małe to chętnie wymienię 70 dużych na tleż małych lub w innych znośnych proporcjach, ale to nie temat na ten wątek.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy ma jakiś znaczący wpływ na smak zastosowanie (dodatku -ile? pół na pół) drożdży winnych?
      Z Twojego postu wynika, że odfermentowanie jest prawidłowe.
      Nie wiem. Eksperymentuję, więc wyniki są, ale czy można na ich podstawie wyciągać jakieś wnioski?! Na pewno nie polecałbym tego typu eksperymentów innym, zwłaszcza jak ktoś ma dostęp do gęstw ciekawych szczepów. Ja nie miałem, a zależało mi na rozbudowaniu bukietu drożdży T-58 (na których zrobiłem sporo piw). Moim zdaniem nie warto i na potwierdzenie sam zamierzam szerzej penetrować sklepy w poszukiwaniu drożdży płynnych (piwnych). Aktualnie dostępna baza suchych wyczerpała moje możliwości piwowara-eksperymentatora. Jest jeszcze jeden szczep suchych niedostępny w Polsce, ale nie chce mi się już w to bawić.
      Jak mam robić ciemne ale to T-58 są OK, jak neutralne jasne piwa na pograniczu dolnej i górnej ferm. to nottinghamy, jak dolne to tylko S-23. Do innych to wolałbym użyć płynne.
      Last edited by e-prezes; 2007-08-07, 23:59.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Aktualnie dostępna baza suchych wyczerpała moje możliwości piwowara-eksperymentatora. Jest jeszcze jeden szczep suchych niedostępny w Polsce, ale nie chce mi się już w to bawić.
        Jak mam robić ciemne ale to T-58 są OK, jak neutralne jasne piwa na pograniczu dolnej i górnej ferm. to nottinghamy, jak dolne to tylko S-23. Do innych to wolałbym użyć płynne.
        Może coś dokładniej,więcej..Myślę,że ten temat jest odpowiedni.
        Wiem,że już tam pisałeś ale na jakieś podsumowanko to dopiero teraz nadeszła pora.
        Last edited by fidoangel; 2007-08-10, 13:37.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          "Guślarz" data warzenia 17.07.2007
          ...
          właśnie otworzyłem sobie jedną buteleczkę tego jeszcze świeżutkiego piwka i zapowiada się już dobrze. mimo, jeszcze słabego nasycenia, piana drobniutka, śmietanowa, utrzymująca się długo no i ten aromacik. wyszedł z tego taki trochę tripel bez pożądnych drożdży.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            Po dwóch latach od kupna dopiero pierwszy raz użyłem chłodnicy kupionej od Shlangiego Że też człek taki niemądry - tyle to czasu zaoszczędza

            Zapewne wraz z przeprowadzką do BP browar trzeba będzie zamknąć a przynajmniej zmienić nazwę.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Czwarte piwo w Białej to i może warto spisać co się działo.

              Belgian Pale Ale z myślą o konkursie jako czwarta bialskopodlaska warka.
              Zasyp:
              2000 g pilzneński Litovel 3,4 EBC
              2000 g pale ale Castle malting 7-9 EBC
              175 g carapils Litovel 19 EBC
              225 g cara Castle malting 43-57 EBC
              garstka karmelowego jasnego nieśrutowanego dosypana przy drugiej przerwie.
              na 20 litrów wody

              72*C zasyp, wyrównanie do 65*C i 15' potem podniesienie do 73*C 60'. 10' podnoszenie do 78*C a potem wysładzanie. Wysładzanie 7 litrami.

              Teraz chmielenie...
              Plan jest taki:
              28 g Marynki w szyszkach na 60'
              +22 g Saaz w szyszkach na 10'

              Już się szykują drożdże WLP Belgian Golden Ale

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                Kuźwa znów trafiłem na zjeb..e drożdże płynne. Ostatni raz kuźwa robię na płynnych. Żadne z wyj. jednych, które i tak wspomagałem innymi drożdżakami (bo THG nie ruszyły) nie były dobre. Nie wiem, ja mam takiego pecha czy co?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  Dlaczego niedobre?

                  Jakos nie mam problemu z płynnymi, nawet takimi co miały przeszło 1,5roku.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    waniają!

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Starter robiłeś?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Titus_Fox
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2005.10
                        • 400

                        Przykro słyszeć, Prezesie. Mimo to nie zniechęcaj się do płynnych. Ot, patrz na daty ważności

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Co to znaczy waniają, może Ci się tylko wydaje, że nie tak jak trzeba waniają, bo niektóre wcale ładnie nie pachną

                          A po co dodałeś nieśrutowanego słodu i jaki to był karmelowy jasny napisz, bo karapils Litovel i cara Castlemalting to też karmelowe jasne, więc sama informacja "karmelowy jasny" w tym zestawieniu niewiele mówi.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Na barwę.

                            Jak mówię, że waniają to znaczy nie pachną jak te z saszetki. A te z saszetki mam 99,99% pewności, że są czyste.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Tzn. masz na myśli gęstwę? Gęstwy nigdy nie pachną jak drożdże prosto z saszetki. Zasada jest taka - jak nie śmierdzą, że aż odrzuca, to lej śmiało. Mi się to sprawdza i nie tylko mi, zatem nie bój nic
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                Data ważności była OK. Zidentyfikować konkretne związki,. które są odpowiedzialne za taki a nie inny zapach nie jestem w stanie (szkolenie dopiero przede mną), ale przy otwieraniu, jak i teraz przy zlaniu na cichą waniały dość osobliwie. W obu przypadkach inaczej, teraz bardziej aptecznie.
                                Jak można wnioskować drożdże dodałem mimo to.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X