E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Titus_Fox
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.10
    • 400

    widzę, że jedziesz z koksem Moje najnowsze piwko już miesiąc w butelkach leży, a wciąz nie miałem czasu obmyślić nazwy, zrobić etykiet i pochwalić się na browarbizie

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19258

      Po ponad półrocznej przerwie udało "nam" się coś uwarzyć. Nam, bo miałem pomocnika (fota poniżej).

      Ponad pół roku po terminie były też drożdże płynne WLP do Saisona i długo się aktywowały z użyciem odżywki kompleksowej. Wybór Saisona był oczywisty, gdyż poprzedni październikowy bardzo mi smakował.

      Zasyp:
      4000 g pilsneński
      650 g karmelowy jasny
      300 g płatki pszenne
      100 g słód diastyczny

      Chmielenie:
      40 g marynki 60'
      30 g lubelski 15'
      10 g lubelski
      oraz 20 g curacao i 10 g kolendry na 5'

      Przez dwa dni drożdże pracowały w temp. pokojowej, potem zniosłem do piwnicy. Po 4 dniach nadal pracuje.
      Attached Files

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        Gratuluję powrotu!

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX
          Gratuluję powrotu!
          I nowego pracownika
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19258

            Znów po dłuższej przerwie uważyłem (tym razem sam) małe conieco. 20.12.2011 udało mi się zabutelkować 18 litrów ejla. Smakowicie pachniał owocowo-ciasteczkowo i delikatnie drażnił na podniebieniu goryczką.

            Zasyp:
            4 kg pilsneńskiego
            0,5 kg pszenicznego
            0,5 kg bisquitowy
            oraz
            0,7 kg cukier kandyzowany

            Chmielenie:
            25 g premiant (granulat) na 60'
            25 g lubelski (szyszka) na 15'
            15 g lubelski (szyszka) na koniec

            Na krakowskiej giełdzie można będzie spróbować, mam nadzieję.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19258

              bursztynowe ale

              Zasyp:
              Słód pilzneński 1,5 kg
              Słód monachijski 1,1 kg
              Słód wiedeński 1,0 kg
              Słód Biscuit 0,2 kg
              Słód Aroma 0,1 kg
              Słód Special B 0,1 kg, czyli zestaw Belgian Pale Ale z CP
              + garść ześrutowanego czekoladowego
              + 0.7 aktywowanego enzymami ziarna jęczmienia.

              Zacieranie:
              30 min ~67 st. -> 73 st. przez 30 min. -> do 78 st. i filtracja

              Chmielenie:
              70 g szyszki Marynki rocznik 2009 na 60 min
              45 g granulat Lubelski 2011 na 10 min z mchem irlandzkim

              trwa chłodzenie...

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19258

                ... chłodzenie balkonowe

                Wyszło ~18 litrów blg 13,5. Dolałem trochę wody przegotowanej, bo zależało mi na blg pomiędzy 13-14.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19258

                  Dla formalności:
                  Zrezygnowałem z cichej, bo wczoraj po zlaniu znad i spod drożdży wydawało się być klarowne i zabutelkowałem. W związku z brakiem cichej nie zdecydowałem się na chmielenie na zimno. Następnym razem!

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19258

                    Kolejna wariacja na temat ale

                    Zasyp:
                    3 kg pilzneński 3 EBC
                    w tym 0,95 kg odmiany sześciorzędowej (zostało mi a nie miałem co z nim zrobić)
                    2,6 kg monachijski 25 EBC
                    0,4 kg cara-gold 9 EBC

                    Zacieranie:
                    15' w temp. 52 st.
                    90' w temp. 63 st. (tak długo, bo zacier nie chciał się scukrzyć)
                    podgrzanie do 78 st. i koniec

                    Chmielenie:
                    10 g Centennial 10 % AA na 60'
                    15 g Sybilla 6,2 % AA na 60'
                    17 g Centennial 30'
                    19 g Sybilla 30'
                    65 g szyszki Tettnangera 3,8 % AA na finisz

                    Dodatkowo dodam na zimno 23 g Centennial

                    Drożdże: US-05

                    Wyszło 15 litrów 14 blg

                    Comment

                    • bnp
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.12
                      • 129

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      Zasyp:
                      Słód pilzneński 1,5 kg
                      Słód monachijski 1,1 kg
                      Słód wiedeński 1,0 kg
                      Słód Biscuit 0,2 kg
                      Słód Aroma 0,1 kg
                      Słód Special B 0,1 kg, czyli zestaw Belgian Pale Ale z CP
                      + garść ześrutowanego czekoladowego
                      + 0.7 aktywowanego enzymami ziarna jęczmienia.

                      Zacieranie:
                      30 min ~67 st. -> 73 st. przez 30 min. -> do 78 st. i filtracja

                      Chmielenie:
                      70 g szyszki Marynki rocznik 2009 na 60 min
                      45 g granulat Lubelski 2011 na 10 min z mchem irlandzkim

                      trwa chłodzenie...
                      Mieszkanie w Białej źle wpływa na kolegę ... enzymy i te sprawy

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19258

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        Zasyp:
                        3 kg pilzneński 3 EBC
                        w tym 0,95 kg odmiany sześciorzędowej (zostało mi a nie miałem co z nim zrobić)
                        2,6 kg monachijski 25 EBC
                        0,4 kg cara-gold 9 EBC

                        Zacieranie:
                        15' w temp. 52 st.
                        90' w temp. 63 st. (tak długo, bo zacier nie chciał się scukrzyć)
                        podgrzanie do 78 st. i koniec

                        Chmielenie:
                        10 g Centennial 10 % AA na 60'
                        15 g Sybilla 6,2 % AA na 60'
                        17 g Centennial 30'
                        19 g Sybilla 30'
                        65 g szyszki Tettnangera 3,8 % AA na finisz

                        Dodatkowo dodam na zimno 23 g Centennial

                        Drożdże: US-05

                        Wyszło 15 litrów 14 blg
                        Ostatecznie poszło tylko 10 g Centenniala na cichą, ale nie całość a tylko 10 litrów. Resztę zlałem do kilku litrowych butelek dla porównania efektu.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19258

                          Centennial PA po kilku tygodniach po zabutelkowaniu stracił nieco aromatu, choć bukiet chmielowy jest dużo szlachetniejszy niż we wcześniejszym Amber Ale. Dodatek czekoladowego sprawił, że w połączeniu z wydatną goryczką czuć w nim w tle goryczkę z palonych słodów.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19258

                            Po warsztatach bialskich pustka w piwniczce i na szybko poszło kilka piw: biterek, ciemna 10 na słodko, double-witbier i wczoraj warzony witbier. Jak ogarnę bałagan to dodam zapiski. Zresztą wczoraj to dzień był wyjątkowo zapchany, bo oprócz wita zlewałem dwa inne piwa, a w międzyczasie zabrakło gazu przy zacieraniu witka. Na domiar tego na noc szedłem do pracy. Uje... się jak osioł i piwa nie mogłem się napić. Jutro wysyłka ostatnich butelek AIPA na konkurs w Żywcu. Te na Słowację pewnie czekają już na ocenę.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19258

                              Zapiski gdzieś szlag trafił. Może i dobrze, bo piwa takie ło wyszły. Biter z infekcją, śmieciowa ciemna 10-tka loteryjnie przegazowana (choć smaczna), witbier przechmielony, a double-wit zalatywał rozpuszczalnikowo. Wersja z Citrą na cichej bogatsza w aromat. Zobaczymy za miesiąc.


                              A dziś kolejny bursztynowy ale, tym razem na zmechanizowanym kociołku od bnp.

                              Zasyp:

                              3500 g pilsneński Bruntal
                              500 g monachijski II
                              350 g karmelowy jasny Strzegom
                              200 g coffee light 250 EBC CastleMalting

                              Zacieranie trwa...

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19258

                                w 15 litrach

                                25 min zagrzanie wody do 55 stopni
                                10 min przerwy białkowej
                                7 min dogrzanie do przerwy scukrzającej
                                45 min przerwa w 66-67 stopni
                                5 minut dogrzanie do przerwy dekstrynującej
                                25 min dekstrynująca do pozytywnej próby jodowej
                                5 min podgrzanie do 78 stopni

                                a dalej fitracja przy użyciu 8 litrów wody

                                trwa chmielenie...

                                60 min - 6 g Citra oraz 9 g Premiant
                                25 min - 13 g Sybilla oraz 6 g Premiant
                                na finisz 27 g szyszki Tetnagera
                                Last edited by e-prezes; 2012-06-13, 10:41.

                                Comment

                                Przetwarzanie...