widzę, że jedziesz z koksem Moje najnowsze piwko już miesiąc w butelkach leży, a wciąz nie miałem czasu obmyślić nazwy, zrobić etykiet i pochwalić się na browarbizie
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Po ponad półrocznej przerwie udało "nam" się coś uwarzyć. Nam, bo miałem pomocnika (fota poniżej).
Ponad pół roku po terminie były też drożdże płynne WLP do Saisona i długo się aktywowały z użyciem odżywki kompleksowej. Wybór Saisona był oczywisty, gdyż poprzedni październikowy bardzo mi smakował.
Zasyp:
4000 g pilsneński
650 g karmelowy jasny
300 g płatki pszenne
100 g słód diastyczny
Chmielenie:
40 g marynki 60'
30 g lubelski 15'
10 g lubelski
oraz 20 g curacao i 10 g kolendry na 5'
Przez dwa dni drożdże pracowały w temp. pokojowej, potem zniosłem do piwnicy. Po 4 dniach nadal pracuje.Comment
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Znów po dłuższej przerwie uważyłem (tym razem sam) małe conieco. 20.12.2011 udało mi się zabutelkować 18 litrów ejla. Smakowicie pachniał owocowo-ciasteczkowo i delikatnie drażnił na podniebieniu goryczką.
Zasyp:
4 kg pilsneńskiego
0,5 kg pszenicznego
0,5 kg bisquitowy
oraz
0,7 kg cukier kandyzowany
Chmielenie:
25 g premiant (granulat) na 60'
25 g lubelski (szyszka) na 15'
15 g lubelski (szyszka) na koniec
Na krakowskiej giełdzie można będzie spróbować, mam nadzieję.Comment
-
bursztynowe ale
Zasyp:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód monachijski 1,1 kg
Słód wiedeński 1,0 kg
Słód Biscuit 0,2 kg
Słód Aroma 0,1 kg
Słód Special B 0,1 kg, czyli zestaw Belgian Pale Ale z CP
+ garść ześrutowanego czekoladowego
+ 0.7 aktywowanego enzymami ziarna jęczmienia.
Zacieranie:
30 min ~67 st. -> 73 st. przez 30 min. -> do 78 st. i filtracja
Chmielenie:
70 g szyszki Marynki rocznik 2009 na 60 min
45 g granulat Lubelski 2011 na 10 min z mchem irlandzkim
trwa chłodzenie...Comment
-
Kolejna wariacja na temat ale
Zasyp:
3 kg pilzneński 3 EBC
w tym 0,95 kg odmiany sześciorzędowej (zostało mi a nie miałem co z nim zrobić)
2,6 kg monachijski 25 EBC
0,4 kg cara-gold 9 EBC
Zacieranie:
15' w temp. 52 st.
90' w temp. 63 st. (tak długo, bo zacier nie chciał się scukrzyć)
podgrzanie do 78 st. i koniec
Chmielenie:
10 g Centennial 10 % AA na 60'
15 g Sybilla 6,2 % AA na 60'
17 g Centennial 30'
19 g Sybilla 30'
65 g szyszki Tettnangera 3,8 % AA na finisz
Dodatkowo dodam na zimno 23 g Centennial
Drożdże: US-05
Wyszło 15 litrów 14 blgComment
-
Zasyp:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód monachijski 1,1 kg
Słód wiedeński 1,0 kg
Słód Biscuit 0,2 kg
Słód Aroma 0,1 kg
Słód Special B 0,1 kg, czyli zestaw Belgian Pale Ale z CP
+ garść ześrutowanego czekoladowego
+ 0.7 aktywowanego enzymami ziarna jęczmienia.
Zacieranie:
30 min ~67 st. -> 73 st. przez 30 min. -> do 78 st. i filtracja
Chmielenie:
70 g szyszki Marynki rocznik 2009 na 60 min
45 g granulat Lubelski 2011 na 10 min z mchem irlandzkim
trwa chłodzenie...Comment
-
Zasyp:
3 kg pilzneński 3 EBC
w tym 0,95 kg odmiany sześciorzędowej (zostało mi a nie miałem co z nim zrobić)
2,6 kg monachijski 25 EBC
0,4 kg cara-gold 9 EBC
Zacieranie:
15' w temp. 52 st.
90' w temp. 63 st. (tak długo, bo zacier nie chciał się scukrzyć)
podgrzanie do 78 st. i koniec
Chmielenie:
10 g Centennial 10 % AA na 60'
15 g Sybilla 6,2 % AA na 60'
17 g Centennial 30'
19 g Sybilla 30'
65 g szyszki Tettnangera 3,8 % AA na finisz
Dodatkowo dodam na zimno 23 g Centennial
Drożdże: US-05
Wyszło 15 litrów 14 blgComment
-
Centennial PA po kilku tygodniach po zabutelkowaniu stracił nieco aromatu, choć bukiet chmielowy jest dużo szlachetniejszy niż we wcześniejszym Amber Ale. Dodatek czekoladowego sprawił, że w połączeniu z wydatną goryczką czuć w nim w tle goryczkę z palonych słodów.Comment
-
Po warsztatach bialskich pustka w piwniczce i na szybko poszło kilka piw: biterek, ciemna 10 na słodko, double-witbier i wczoraj warzony witbier. Jak ogarnę bałagan to dodam zapiski. Zresztą wczoraj to dzień był wyjątkowo zapchany, bo oprócz wita zlewałem dwa inne piwa, a w międzyczasie zabrakło gazu przy zacieraniu witka. Na domiar tego na noc szedłem do pracy. Uje... się jak osioł i piwa nie mogłem się napić. Jutro wysyłka ostatnich butelek AIPA na konkurs w Żywcu. Te na Słowację pewnie czekają już na ocenę.Comment
-
Zapiski gdzieś szlag trafił. Może i dobrze, bo piwa takie ło wyszły. Biter z infekcją, śmieciowa ciemna 10-tka loteryjnie przegazowana (choć smaczna), witbier przechmielony, a double-wit zalatywał rozpuszczalnikowo. Wersja z Citrą na cichej bogatsza w aromat. Zobaczymy za miesiąc.
A dziś kolejny bursztynowy ale, tym razem na zmechanizowanym kociołku od bnp.
Zasyp:
3500 g pilsneński Bruntal
500 g monachijski II
350 g karmelowy jasny Strzegom
200 g coffee light 250 EBC CastleMalting
Zacieranie trwa...Comment
-
w 15 litrach
25 min zagrzanie wody do 55 stopni
10 min przerwy białkowej
7 min dogrzanie do przerwy scukrzającej
45 min przerwa w 66-67 stopni
5 minut dogrzanie do przerwy dekstrynującej
25 min dekstrynująca do pozytywnej próby jodowej
5 min podgrzanie do 78 stopni
a dalej fitracja przy użyciu 8 litrów wody
trwa chmielenie...
60 min - 6 g Citra oraz 9 g Premiant
25 min - 13 g Sybilla oraz 6 g Premiant
na finisz 27 g szyszki TetnageraLast edited by e-prezes; 2012-06-13, 10:41.Comment
Comment