E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    A dziś warzę sobię klona Smoczej Głowy wg. tej receptury. Właśnie trwa chmielenie.
    Last edited by e-prezes; 2013-05-06, 13:49.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      Wyszło blg 11,5 :/. Zadane gęstwą nottinghamów z poprzedniej warki. US-y zostawię na coś innego.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Polecane na lato (weizen po amerykańsku i stout cynamonowy):
        Attached Files

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          Niestety Piwowarnia zamyka podwoje na czas remontu kuchni. Być może czeka mnie przeprowadzka browarku.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli kondycja tych drożdży pozwoli to następne będzie piwo walentynkowe. Esencjonalne i aromatyczne. Mają w tym pomóc m.in. zakupione już kora Muira Puama, Yohimbe oraz łodygi Sideritis Scardica. Jeszcze nie wiem jaki wybrać zasyp, ale może będzie to mocno karmelowe ale.
            Niestety żywiczność kor niezbyt dobrze współgra z piwem, więc eksperyment można uznać za nieudany. Sideritis Scardia jest łagodniejsze, ziołowe, niemniej widziałbym je np. w wicie ewentualnie w gruicie. Może coś takiego da się jeszcze w tym roku uwarzyć.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              Pierwsze po przerwie piwo w nowej kuchni. Mapple Ale na bazie brown ale.

              Zasyp:
              2,9 kg pils
              0,35 kg monach
              0,1 kg coffee light
              0,03 kg meloidynowy
              0,07 kg karmelowy jasny
              0,03 kg karmelowy ciemny
              0,3 kg płatki owsiane (skleikowane i dodane w połowie przerwy scukrzającej)

              oraz 0,75 litra syropu klonowego Kirkland (real!) dodane w trakcie chmielenia w trzech dawkach.

              Chmielenie:
              20 g mieszanka lubelski i sybilla 60 min.
              15 g willamette na 20 min.
              25 g wilamette na 3 min.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                Syrop dodany zostanie także do butelek jak tylko obmyślę sposób odmierzania i dawkę

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  A dziś warzę sobię klona Smoczej Głowy wg. tej receptury. Właśnie trwa chmielenie.
                  Warka zabutelkowana/beczkowana 26.05. Spijam ostatni egzemplarz.
                  Attached Files

                  Comment

                  • Basik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.06
                    • 1308

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Warka zabutelkowana/beczkowana 26.05. Spijam ostatni egzemplarz.

                    Oo, to chyba było bardzo udane

                    Comment

                    • PrzemasBDG
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.06
                      • 42

                      Wygląda bardzo zacnie....
                      Keepers of the Faith

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        Warka poszła w dwie beczułki 5 litrowe oraz trochę butelek. Obskoczyłem nimi dwie imprezy plenerowe. A, że smaczna to szybko wyszła

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          Wczoraj śrutowałem zasyp pod nowe piwo... i sam jestem ciekaw jak wyjdzie. To będzie duży eksperyment.

                          1 kg własnoręcznie słodowana płaskurka
                          1 kg własnoręcznie słodowanej samopszy
                          1 kg własnoręcznie słodowanego orkiszu
                          0,35 wędzonego
                          0,15 monachijskiego
                          0,35 orkiszowy
                          1,15 kg pale ale

                          Mączną frakcję odsiałem, by zrobić z niej chleb. Zacieranie, chmielenie i drożdże to jeszcze niewiadoma.

                          Comment

                          • bnp
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2006.12
                            • 129

                            znaczy się z warzenia rezygnujesz, przerzucasz się na słodowanie

                            Posłuchaj kolegi i przeczytaj uważnie

                            z domowego słodu z takiego zasypu wyciągniesz max 6 blg jak zatrzesz infuzyjnie
                            ziarna są nie równo pokiełkowanie, źle rozluźnione itp .. przerabiałem to , sam wiesz

                            masz 2 opcje
                            1 zastosować enzymy ( mogę użyczyć )
                            2 zacierać dekokcyjnie

                            pozdr

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              Mam enzymy, słód diastyczny i chęć wypróbowania odwróconej dekokcji. Wszystko jest jeszcze do zrobienia.

                              Comment

                              • bnp
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.12
                                • 129

                                to proponuję tak :
                                dekokcja + infuzja

                                własne słody do wody a następnie:
                                białkowa 50 stc 20 min
                                scukrzajaca 20 min
                                dekstrynująca 30 min
                                podgrzanie zacieru do 100 stc 5 min
                                ostudzenie zacieru do 65 stC i dodanie ok 0,5 kg słodu diastatycznego i reszta słodów sklepowych 20 min -> wygrzewanie -> filtracja

                                tym sposobem uzyskasz maksymalny stopień scukrzenia skrobi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X