A dziś warzę sobię klona Smoczej Głowy wg. tej receptury. Właśnie trwa chmielenie.
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJeśli kondycja tych drożdży pozwoli to następne będzie piwo walentynkowe. Esencjonalne i aromatyczne. Mają w tym pomóc m.in. zakupione już kora Muira Puama, Yohimbe oraz łodygi Sideritis Scardica. Jeszcze nie wiem jaki wybrać zasyp, ale może będzie to mocno karmelowe ale.
Comment
-
-
Pierwsze po przerwie piwo w nowej kuchni. Mapple Ale na bazie brown ale.
Zasyp:
2,9 kg pils
0,35 kg monach
0,1 kg coffee light
0,03 kg meloidynowy
0,07 kg karmelowy jasny
0,03 kg karmelowy ciemny
0,3 kg płatki owsiane (skleikowane i dodane w połowie przerwy scukrzającej)
oraz 0,75 litra syropu klonowego Kirkland (real!) dodane w trakcie chmielenia w trzech dawkach.
Chmielenie:
20 g mieszanka lubelski i sybilla 60 min.
15 g willamette na 20 min.
25 g wilamette na 3 min.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA dziś warzę sobię klona Smoczej Głowy wg. tej receptury. Właśnie trwa chmielenie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziWarka zabutelkowana/beczkowana 26.05. Spijam ostatni egzemplarz.
Oo, to chyba było bardzo udane
Comment
-
-
Wczoraj śrutowałem zasyp pod nowe piwo... i sam jestem ciekaw jak wyjdzie. To będzie duży eksperyment.
1 kg własnoręcznie słodowana płaskurka
1 kg własnoręcznie słodowanej samopszy
1 kg własnoręcznie słodowanego orkiszu
0,35 wędzonego
0,15 monachijskiego
0,35 orkiszowy
1,15 kg pale ale
Mączną frakcję odsiałem, by zrobić z niej chleb. Zacieranie, chmielenie i drożdże to jeszcze niewiadoma.
Comment
-
-
znaczy się z warzenia rezygnujesz, przerzucasz się na słodowanie
Posłuchaj kolegi i przeczytaj uważnie
z domowego słodu z takiego zasypu wyciągniesz max 6 blg jak zatrzesz infuzyjnie
ziarna są nie równo pokiełkowanie, źle rozluźnione itp .. przerabiałem to , sam wiesz
masz 2 opcje
1 zastosować enzymy ( mogę użyczyć )
2 zacierać dekokcyjnie
pozdr
Comment
-
-
to proponuję tak :
dekokcja + infuzja
własne słody do wody a następnie:
białkowa 50 stc 20 min
scukrzajaca 20 min
dekstrynująca 30 min
podgrzanie zacieru do 100 stc 5 min
ostudzenie zacieru do 65 stC i dodanie ok 0,5 kg słodu diastatycznego i reszta słodów sklepowych 20 min -> wygrzewanie -> filtracja
tym sposobem uzyskasz maksymalny stopień scukrzenia skrobi
Comment
-
Comment