A dziś warzę sobię klona Smoczej Głowy wg. tej receptury. Właśnie trwa chmielenie.
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Jeśli kondycja tych drożdży pozwoli to następne będzie piwo walentynkowe. Esencjonalne i aromatyczne. Mają w tym pomóc m.in. zakupione już kora Muira Puama, Yohimbe oraz łodygi Sideritis Scardica. Jeszcze nie wiem jaki wybrać zasyp, ale może będzie to mocno karmelowe ale.Comment
-
Pierwsze po przerwie piwo w nowej kuchni. Mapple Ale na bazie brown ale.
Zasyp:
2,9 kg pils
0,35 kg monach
0,1 kg coffee light
0,03 kg meloidynowy
0,07 kg karmelowy jasny
0,03 kg karmelowy ciemny
0,3 kg płatki owsiane (skleikowane i dodane w połowie przerwy scukrzającej)
oraz 0,75 litra syropu klonowego Kirkland (real!) dodane w trakcie chmielenia w trzech dawkach.
Chmielenie:
20 g mieszanka lubelski i sybilla 60 min.
15 g willamette na 20 min.
25 g wilamette na 3 min.Comment
-
-
Wczoraj śrutowałem zasyp pod nowe piwo... i sam jestem ciekaw jak wyjdzie. To będzie duży eksperyment.
1 kg własnoręcznie słodowana płaskurka
1 kg własnoręcznie słodowanej samopszy
1 kg własnoręcznie słodowanego orkiszu
0,35 wędzonego
0,15 monachijskiego
0,35 orkiszowy
1,15 kg pale ale
Mączną frakcję odsiałem, by zrobić z niej chleb. Zacieranie, chmielenie i drożdże to jeszcze niewiadoma.Comment
-
znaczy się z warzenia rezygnujesz, przerzucasz się na słodowanie
Posłuchaj kolegi i przeczytaj uważnie
z domowego słodu z takiego zasypu wyciągniesz max 6 blg jak zatrzesz infuzyjnie
ziarna są nie równo pokiełkowanie, źle rozluźnione itp .. przerabiałem to , sam wiesz
masz 2 opcje
1 zastosować enzymy ( mogę użyczyć )
2 zacierać dekokcyjnie
pozdrComment
-
to proponuję tak :
dekokcja + infuzja
własne słody do wody a następnie:
białkowa 50 stc 20 min
scukrzajaca 20 min
dekstrynująca 30 min
podgrzanie zacieru do 100 stc 5 min
ostudzenie zacieru do 65 stC i dodanie ok 0,5 kg słodu diastatycznego i reszta słodów sklepowych 20 min -> wygrzewanie -> filtracja
tym sposobem uzyskasz maksymalny stopień scukrzenia skrobiComment
Related Topics
Collapse
-
Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...3 Photos
-
Channel: Chorwacja
-
-
Lipiec się już kończy a tu cisza... Robimy coś? Zlot, minizlot, cokolwiek...
-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Tak z ciekawości coś, ktoś, gdzieś? Czy tradycyjnie (ale inaczej) odwołany.
-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Żeby nie było że nie pisałem - proszę o wystąpienie chętnych przed szereg celem organizacji zlotu nummero 18.
Do ogarnięcia jest:
- znalezienie ośrodka i wynegocjowanie warunków
- do 35 km od browaru który warzy coś sensownego.
- wynajem autobusu...-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment