A po co to podgrzanie do 100 stopni? I dlaczego aż 500 g diastycznego?
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Z podgrzaniem do 100°C stawiałbym na ostateczne skleikowanie skrobi (własny słód może być bardzo mało rozluźniony) po to, aby pod dodaniu słodu diastatycznego i reszty komercyjnych słodów (oczywiście po schłodzeniu) zacier ze słodów własnych miał jak największy udział skrobi skleikowanej. Komercyjne słody powinny sobie poradzić z nierozłożoną skrobią z własnych słodów. Także porada wydaje się jak najbardziej na miejscuA słód diastatyczny powinien pomóc rozłożyć 'nadprogramową' skrobię, bo jeśli będzie jej dużo, sklepowe słody mogą się nie wyrobić podczas normalnej długości zacierania.
Ostatnia zmiana dokonana przez moracz; 2013-07-30, 21:37.Comment
-
-
Comment
-
pale ale ma średnią siłę diastatyczną lepiej by było zastosować pilźnieński
najlepiej i najprościej zatrzyj to dekokcja jednowarową
wszystkie słody do wody
50 st 20 min
64 stC 15 min
odebranie jak najwięcej rzadkiego do osobnego gara
gęste to co zostanie podgrzać do 72 stC 15 min a następnie gęste zagotować ok 5 min
po tym czasie dodać rzadkie do gęstego.
dalej
64 stC 20 min
72 stC 20 min
78stC 10 min
filtracjaComment
-
Ostatecznie poszło mniej kiepsko słodowanych (niesłodowanych):
0,50 kg własnoręcznie słodowana płaskurka
0,50 kg własnoręcznie słodowanej samopszy
0,50 kg własnoręcznie słodowanego orkiszu
0,10 kg płatków owsianych
0,10 kg śruty żytniej
0,35 słodu orkiszowego
0,35 słodu wędzonego
0,15 słodu monachijskiego
1,15 kg pale ale
0,15 kg słodu diastycznego
dekokcja odwrócona jednowarowa. Trwa właśnie scukrzająca 30 min i dalej nieprzerobione... masakraOstatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-08-14, 11:31.Comment
-
Przestałem już liczyć czas... Filtracja też dłuuuga. Pół godziny temu zadałem drożdżami T-58 i blg 11,5 nie nastraja optymistycznie. Zwłaszcza, że to tylko 12 litrów wyszło. Albo dodam miodu, albo soku brzozowego albo ekstraktu chmielonego.Comment
-
Dodałem 0,7 kg ekstraktu pszenicznego chmielonego WES i "dobiłem" do 18 litrów. Chmielone odrobiną lubelskiego, a na finisz lubelski, herbatka z miłorzębu oraz Sideritis Scardica oraz odrobinę skórki słodkiej pomarańczy. Nie zapisałem ilości, bo sam jestem ciekaw gdzie to wylądujeComment
-
Wypite...
To i owo było warzone, ale warte odnotowania jest coś nowego.
Wielozbożowe, 8 zbóż
Zasyp:
1,7 kg pilzneński
0,15 kg karmelowy jasny Strzegom 150
1 kg pszeniczny wędzony (grodziski)
0,2 kg orkiszowy
0,2 kg żytni
0,1 kg gryczany
0,2 kg płatki owsiane
0,1 kg śruta samopszy
0,1 kg śruta płaskurki (trzy ostatnie do skleikowania)
oraz 0,05 kg diastyczny (tyle mi się ostało)
Zacieranie jutro (dziś śrutowanie pod trzy piwa), ale plan jest taki, by przynajmniej zrobić białkową dla słodów nie jęczmiennych oraz kleikowanie niesłodowych.
cdn...Comment
-
Już po zacieraniu. Wysładzanie właśnie trwa i trwa... druga tura wysładzania. Mimo, a może dlatego, że dosypałem dwie garści łuski gryczanej.
Zacieranie wyglądało następująco:
15 min w 36-40 °C
20 min w 50-52 °C
30 min w 62,5-63,5 °C
35 min w 72,5-73,5 °C
a potem wygrzew
Gotowanie 60 min a potem pójdzie 15 g marynki na 45 min i 15 g lubelskiego na 10 min.
Zlałem też brown porter fermentowany w dyni i zastanawiam się, czy nie wlać tam trochę tego nowego piwa (wysłodków)Comment
-
Dziś robiłem zaparzanie 200 g bisquitowego do wzbogacenia brewkita okazyjnie kupionego Cooper Real Ale. Po 45 minut quasi-zacierania dalej była negatywna próba jodowa. Dodałem 200 g ześrutowanego diastycznego, też w "skarpecie"... Po 1,5 godz. dałem sobie spokój i odłowiłem zaparzane słody i dodałem brewkit. Chmieliłem przez 20 min trzema porcjami chmielu:
40 g Sybilli na 20 min
48 g mix Cascade i Centennial na 10 min
25 g na finisz Wakatu
wszystko granulaty
Zadane mangroovami M10. Wyszło 9 litrów.Comment
-
Źle się wyraziłem. Przez całe 90 minut "zacierania"/moczenia/zaparzania słodu była pozytywna próba i dlatego dałem sobie spokój z dalszym trzymaniem słodu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...3 Photos
-
Channel: Chorwacja
-
-
Lipiec się już kończy a tu cisza... Robimy coś? Zlot, minizlot, cokolwiek...
-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Tak z ciekawości coś, ktoś, gdzieś? Czy tradycyjnie (ale inaczej) odwołany.
-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Żeby nie było że nie pisałem - proszę o wystąpienie chętnych przed szereg celem organizacji zlotu nummero 18.
Do ogarnięcia jest:
- znalezienie ośrodka i wynegocjowanie warunków
- do 35 km od browaru który warzy coś sensownego.
- wynajem autobusu...-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment