E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Dziś kolejne piwo półciemne do picia. W sumie przypadkowe, bo wrzuciło mi się za dużo karmelowych. Powinno być na 15 litrów, a nie jak na 20 litrów. Barwa odbiegała od tego co planowałem, więc zamiast Smoczej Głowy coś innego. Do gotowania dodałem jeszcze płynny ekstrakt pszeniczny WES.

    Zasyp:
    - Strzegom słód pilzneński - 2,45 kg
    - Strzegom słód monachijski I - 0,5 kg
    - Strzegom słód karmelowy jasny - 0,25 kg
    - Strzegom słód karmelowy ciemny - 0,1 kg (wszystkie razem)
    - WES płynny ekstrakt pszeniczny - 0,5 kg (do gotowania)

    Zacieranie:
    wrzucenie słodów w temp ~70 stopni C
    60 minut w zakresie 64-68, a potem wygrzew

    Chmielenie:
    12,5 g Marynka szyszki na 60'
    12,5 g Lubelski szyszki na 60'
    7,5 g Marynka sz. 10'
    7,5 g Lubelski sz. 10'
    10 g Marynka sz. 3'
    10 g Lubelski sz. 3'
    25 g Lubelski sz. na koniec

    Wyszło 15,5 litra blg 12,5

    Zadane Mangroove Bohemian Lager
    Last edited by e-prezes; 2014-01-09, 14:28.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      Na gęstwie z półciemnego fermentować będzie Czarne Owsiane, które dziś warzę. Jak dobrze pójdzie to będzie powtórka z wędzonym w zasypie. A na razie wygląda to tak:

      Słody:
      Pilzneński (Strzegom) 1,1 kg
      Owsiany (Fawcett) 1 kg
      Orkiszowy (Steinbach) 0,6 kg
      Monachijski (Strzegom) 0,25 kg
      Karmelowy Jasny (Strzegom) 0,07 kg
      Karmelowy Ciemny (Strzegom) 0,03 kg
      Żytni Czekoladowy (Weyermann) 0,15 kg

      Zacieranie infuzyjne. trwa...

      Comment

      • gisou
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 230

        Ty zamiast zacierać poszedłbyś na piwo.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Nie było propozycji to zabrałem się za warzenie

          W 45 minucie powędrował czekoladowy do gara.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            Przegrzał mi się zacier za bardzo i musiałem schłodzić do 67 stopni i dodać 0,5 kg diastycznego (Castelmalting). Mam nadzieję, że wystarczy. Przyszykowane jest też 180 g palonego jęczmienia.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Do tego 40 g Marynki na 60 minut. Wyszło 14 litrów. Blg nieokreślone (stłukł mi się balingometr). Nadto zacier długo nie chciał się scukrzyć. Kolejne podejście będzie jednak z mniejszą ilością słodu owsianego / owsa i bez orkiszowego.

              A na piwo nie dotarłem
              Last edited by e-prezes; 2014-01-20, 10:37.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                Kolejne podejście do ciemnego owsianego ale. Surowce nieco bardziej przemyślane, a nie ad hoc jak przy poprzednim.

                Pale Ale Strzegom - 2000 g
                Pszeniczny Ciemny Steinbach - 350 g
                Owsiany Steinbach - 360 g
                Płatki owsiane - 200 g
                Karmelowy Jasny Strzegom - 150 g
                Bisquitowy Castlemalting - 160 g
                Czekoladowy 900 - 100 g

                Zacieranie:
                10 minut białkowa
                20 minut scukrzająca i dodanie skleikowanych płatków
                40 minut dekstrynujaca i dodany czekoladowy na 20 min
                Wygrzew i wsypanie garści łuski gryczanej

                Filtracja przebiegła bezproblemowo. Filtratu wyszło jakieś 17-18 litrów.

                Gotowanie:
                20 g Goldings (g) na 60 min.
                20 g Goldings (g) na 30 min.

                Po oddzieleniu osadów i wychłodzeniu wyszło 14,5 litra.
                Zadane suchymi S-04 z paczki.

                Uwagi:
                Zanim dodałem słód czekoladowy zacier wydawał mi się zbyt jasny, że przygotowałem nawet bursztynowy suchy ekstrakt słodowy do korekty barwy, ale okazał się niepotrzebny. Przy kolejnym podejściu dałbym mniej czekoladowego, w zamian może jakiś słód karmelowy 300-400 EBC?

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  Dziś brown ale. Bez owsa czy innych surowców niesłodowych.

                  Zasyp:
                  2100 g pale ale Strzegom
                  390 g monachijski II Strzegom
                  140 g bisquitowy Castlemalting
                  280 g karmelowy jasny 150 Strzegom
                  250 g karmelowy 300 Strzegom
                  150 g karmelowy 400 Strzegom

                  Zacieranie w 13,3 litrów wody
                  68->64* 90 minut
                  potem wygrzew

                  Filtrowanie przeszło błyskawicznie przy pomocy 6,5 litrów wody

                  Trwa gotowanie... Goldings już przygotowany.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    "Duch craftu" walczył we mnie do końca i przygotowane na koniec 25 g Wakatu jednak nie powędrowało do kotła.
                    Gotowanie 85 minut.
                    Chmielenie 65 minut Goldings 30 g (granulat).

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Piwniczka prawie opróżniona zatem czas nowego warzenia i kończenia zapasów surowca.

                      Na pierwszy rzut: Pacific Wheat Wine.
                      Zasyp:
                      2,1 kg mieszanka pilsa (Belsolod) z pszenicą z browaru w Brześciu
                      0,3 kg monachijski Strzegom
                      0,7 kg pszeniczny Steinbach
                      0,65 płynnego ekstraktu pszenicznego WES (dodane w trakcie gotowania)

                      Zacieranie:
                      10' ferulikowa
                      10' białkowa
                      95' maltozowa 68->62
                      10' dekstrynująca
                      podniesienie do 80 stopni i koniec.

                      Filtracja z użyciem garści łuski gryczanej prawie błyskawiczna. Wyszło 12 litrów filtratu. Filtrat prawie klarowny.

                      Gotowanie: 90 minut
                      Chmielenie:
                      25 g Amarillo + 15 g Huell Melon + 15 g Wakatu na 60 minut

                      cdn.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        12 g Huell Melon + 12 g Amarillo na 15 minut
                        22 g Huell Melon + 22 g Wakatu na 1 minutę

                        Wyszło 19 blg (słabo) ~10 litrów. Zadane Brewferm Weiss.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          Brewfermy były bez nabitej daty ważności i jakoś nie bardzo były chętne do pracy. Po 24 godzinach dodałem uniwersalne winiarskie. Po miesiącu od zabutelkowania bukietu pszenicznego nie czuć. Jeszcze dużo w nim słodyczy, ale jest i spora goryczka. Ciekawe jak się ułoży.
                          Attached Files

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Kolejne podejście do ciemnego owsianego ale. Surowce nieco bardziej przemyślane, a nie ad hoc jak przy poprzednim.
                            ...
                            Wczoraj poszło kolejne podejście do owsianego. Generalnie ciut mniej słodów karmelowych, zamiast pszenicznego i płatków sam słód owsiany, ale więcej czekoladowego. Marynka zamiast angielskiego chmielu. I tylko na goryczkę, 25 gr. szyszka. Jestem ciekaw jak wyjdzie.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              Żytnie ale

                              Zasyp:
                              620 g słód żytni
                              300 g pszeniczny ciemny
                              330 g monachijski
                              3100 g pilsneński
                              120 g Victory
                              50 g czekoladowy

                              Zacieranie:
                              30 minut 32-30 °C
                              30 minut 40 °C
                              30 minut 52-50 °C
                              60 minut 65-63 °C
                              mash out 78 °C

                              Filtracja z użyciem trzech garści łuski gryczanej, płukanej długa, ale dość sprawna.

                              Gotowanie:
                              60 minut 10 g New Port (US)
                              30 minut 20 g Sybilla (PL)
                              5 minut 20 g Kazbek (CZ)
                              1 minuta 30 g Kazbek

                              Wyszło 12,5 litra 15 blg.

                              Zadane drożdżami US-05.

                              Już fermentuje...

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                Po prawie 3 tygodniach fermentacji żytnie "AP" ale wylądowało w butelkach. Jakoś mi schodziło z tym zlaniem Z racji, że po gotowaniu wlało się część gotowanego chmielu osadu było sporo i do butelek trafiło tylko 10,5 litra. Aromat chmielowy wydatny! Teraz se poczekamy...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X