Dziś kolejne piwo półciemne do picia. W sumie przypadkowe, bo wrzuciło mi się za dużo karmelowych. Powinno być na 15 litrów, a nie jak na 20 litrów. Barwa odbiegała od tego co planowałem, więc zamiast Smoczej Głowy coś innego. Do gotowania dodałem jeszcze płynny ekstrakt pszeniczny WES.
Zasyp:
- Strzegom słód pilzneński - 2,45 kg
- Strzegom słód monachijski I - 0,5 kg
- Strzegom słód karmelowy jasny - 0,25 kg
- Strzegom słód karmelowy ciemny - 0,1 kg (wszystkie razem)
- WES płynny ekstrakt pszeniczny - 0,5 kg (do gotowania)
Zacieranie:
wrzucenie słodów w temp ~70 stopni C
60 minut w zakresie 64-68, a potem wygrzew
Chmielenie:
12,5 g Marynka szyszki na 60'
12,5 g Lubelski szyszki na 60'
7,5 g Marynka sz. 10'
7,5 g Lubelski sz. 10'
10 g Marynka sz. 3'
10 g Lubelski sz. 3'
25 g Lubelski sz. na koniec
Wyszło 15,5 litra blg 12,5
Zadane Mangroove Bohemian Lager
Zasyp:
- Strzegom słód pilzneński - 2,45 kg
- Strzegom słód monachijski I - 0,5 kg
- Strzegom słód karmelowy jasny - 0,25 kg
- Strzegom słód karmelowy ciemny - 0,1 kg (wszystkie razem)
- WES płynny ekstrakt pszeniczny - 0,5 kg (do gotowania)
Zacieranie:
wrzucenie słodów w temp ~70 stopni C
60 minut w zakresie 64-68, a potem wygrzew
Chmielenie:
12,5 g Marynka szyszki na 60'
12,5 g Lubelski szyszki na 60'
7,5 g Marynka sz. 10'
7,5 g Lubelski sz. 10'
10 g Marynka sz. 3'
10 g Lubelski sz. 3'
25 g Lubelski sz. na koniec
Wyszło 15,5 litra blg 12,5
Zadane Mangroove Bohemian Lager
Comment