E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Sezon dyniowy w pełni, więc niektórzy (w Szmotułach i Krakowie) już świętują, inni dopiero będą (we Wrocławiu). Czas więc by coś uwarzyć z dynią. W tym roku będzie to Double Pumpkin Stout. W przeciwieństwie do Marusiowego będzie podwójnie dyniowo Tegoroczna hokkaido oraz zeszłoroczna zasłoiczkowana z przyprawami. Pokuszę się o wyższy niż zwykle baling, ale nie będzie to 18. Śrutowanie trwa. Jutro warzenie...

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      Skład surowcowy to de fakto efekt czyszczenia magazynu. Niektóre słody były trzymane do innych piw, dyniowe przyjmie wszystko. Podarowałem sobie żytnie, gryczane, orkiszowe, etc...

      2310 g słód pale ale strzegomski
      300 g pilzneński Bestmalz
      450 g monachijski Strzegom
      100 g Victory
      110 g meloidynowy Weyermann
      210 g czekoladowy
      100 g palony jęczmień (własny)
      ~180 g zmiotki z dna kartonu ze słodem (głównie słody jasne)
      80 g barwiący strzegomski
      145 g ekstrakt ciemny suchy
      2,7 kg dyni hokkaido ze skórką zapieczona w piekarniku z 3 łyżkami cukru
      300 g słoiczek dyni z przyprawami z zeszłego roku

      Zacieranie:
      60 minut 67->62
      20 minut 74->72

      Próba jodowa niehalo, więc dosypałem jeszcze pilzneński oraz 'zmiotki' drobno ześrutowane i ponowne zacieranie, tylko krótsze 20 min scukrzająca i 20 min dekstrynująca. Wygrzew.

      Filtracja z 3 garściami łuski gryczanej (tym razem nie płukanej) dość sprawna. Wyszło prawie 15 litrów.

      Chmielenie:
      15 g na 60 minut Sybilla granulat 2013
      10 g na 20 minut New Port granulat 2013

      Drożdże t-58 przygotowane.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        W sumie od kilkunastu miesięcy jak nie 2 lat dojrzewał we mnie pomysł zrobienia piwa w lodówce turystycznej. Z racji, że mam kociołek lidlowski ze sterownikiem to ciągle ten pomysł odkładałem. Głównie dlatego, że nie miałem lodówki turystycznej, a nie chciałem specjalnie kupować by się przekonać jak to zadziała. Pod koniec tego sezonu ogórkowego udało mi się kupić na przecenie (za 7 zł bodajże) lodówkę, ale bez dekla. Niby miało być 18 litrów... nieważne. Czyszcząc magazyn słodów przed nowym zamówieniem postanowiłem ten pomysł odgrzebać.

        Zasyp:
        875 g pale ale
        750 g pilzneński
        570 g monachijski
        243 g pszeniczny ciemny
        120 g meloidynowy
        150 g Victory
        200 g suchego ekstraktu ciemnego niechmielonego
        4 łyżki zmielonej kawy
        500 g dyni makaronowej uprzednio podpieczonej w piekarniku

        Zacieranie:
        120 minut 65-62 stopnie
        dolanie wrzątku

        Gotowanie:
        90 min
        6 g sybilla na 60 minut
        15 g sybilla na 30 minut
        6 g sybilla na finisz

        Drożdże: f2, pół saszetki.

        Wyszło 10 litrów.
        Attached Files

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Na gęstwie z półciemnego fermentować będzie Czarne Owsiane, które dziś warzę. Jak dobrze pójdzie to będzie powtórka z wędzonym w zasypie.(...)
          I przyszedł czas na 4 podejście do Czarnego Owsianego. Będzie to wędzony ciemny mild owsiany. Jeszcze nie wiem jak będzie wyglądała receptura (pisze się), ale w zasypie będzie słód pale ale lub mild, jakiś wędzony (niedużo) i czekoladowy oraz płatki owsiane. Widziałbym blg w granicach 9-10, ale może się jednak zdecyduje na ciut większy.

          Comment

          • amal
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.06
            • 52

            Jak wrażenia z warzenia w lodówce?

            Szukam tego garnka i szukam i może to nadchodzi nowa nadzieja.

            E: 12 postów przez 11 lat
            Last edited by amal; 2014-10-26, 12:56.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amal Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak wrażenia z warzenia w lodówce?

              Szukam tego garnka i szukam i może to nadchodzi nowa nadzieja.
              OK. Tylko większy byłby lepszy. To dość prosta, by nie rzec prymitywna metoda zacierania 1-temperaturowego. Nie dla wszystkich stylów piwa. Ale da się... Dobre ceny na lodówki są przed rozpoczęciem sezonu letniego. Albo na wyprzedażach po.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                Mało jest takich, których się nie da zatrzeć na lenia, pszenice szkopskie, coś co wymaga przerwy białkowej. W sumie w tym roku tylko 1 musiałem zacierać w garze (na ok. 20-25).
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  I przyszedł czas na 4 podejście do Czarnego Owsianego. Będzie to wędzony ciemny mild owsiany. Jeszcze nie wiem jak będzie wyglądała receptura (pisze się), ale w zasypie będzie słód pale ale lub mild, jakiś wędzony (niedużo) i czekoladowy oraz płatki owsiane. Widziałbym blg w granicach 9-10, ale może się jednak zdecyduje na ciut większy.
                  A zatem będzie coś co planowałem od jakiegoś czasu, czyli zacieranie dwuraźne.
                  Dziś śrutuję słody, więc pewnie niewiele się zmieni...

                  2 kg Pale Ale (Strzegom)
                  0,5 kg płatki owsiane
                  0,25 kg Dark Chocolate (Briess)
                  0,05 kg Blackprinz (Briess) 1000 EBC

                  Zacieranie infuzyjne 60 min i wysładzanie wodą o temp. nie wyższej niż 69 °C

                  Po czym wysłodziny potraktowane zasypem:

                  Mild (Fawcett) 1,95 kg
                  Wędzony Cherry (Briess) 0,25 kg
                  Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,45 kg
                  Victory (Briess) 0,1 kg
                  Dark Chocolate (Briess) 840 EBC 0,25 kg
                  Blackprinz (Briess) 1000 EBC 0,05 kg

                  Pierwsza brzeczka chmielona Goldings 13 g

                  Druga brzeczka też Goldings 20 g.

                  Reszta jutro...

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    A zatem będzie coś co planowałem od jakiegoś czasu, czyli zacieranie dwuraźne.
                    Dziś śrutuję słody, więc pewnie niewiele się zmieni...
                    (...)
                    Reszta jutro...
                    Jeśli możesz coś zrobić jutro najlepiej zrób to od razu. U mnie "jutro" było kilkanaście dni później

                    2 kg Pale Ale (Strzegom)
                    0,5 kg płatki owsiane
                    0,25 kg Dark Chocolate (Briess)
                    0,05 kg Blackprinz (Briess) 1000 EBC (ciemne wrzucone po 30 minutach)

                    Zacieranie infuzyjne 60 min i wysładzanie wodą o temp. nie wyższej niż 69 °C

                    ...brzeczka chmielona Goldings 13 g.
                    Zrobiła się krótka przerwa białkowa, ale poza tym zacieranie wg. planu 60 min w 66-67 °C. Wysładzane 3,5 litrem wody o temp. 65 °C. Szło dość sprawnie. Chmielenie 60 min.
                    Wyszło 9,5 litra blg 11.

                    Po czym wysłodziny potraktowane zasypem:

                    Mild (Fawcett) 1,95 kg
                    Wędzony Cherry (Briess) 0,25 kg
                    Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,45 kg
                    Victory (Briess) 0,1 kg
                    Dark Chocolate (Briess) 840 EBC 0,25 kg
                    Blackprinz (Briess) 1000 EBC 0,05 kg

                    ...Goldings 20 g.
                    Część wysłodków, które się nie zmieściły do garnka z pierwszej warki trafiło do zacierania drugiej. I tym razem słody ciemne wrzucone pod koniec przerwy scukrzającej. Potem wygrzew do 82 °C. Wysładzanie z użyciem garści łuski gryczanej. 60 minut chmielenia. Brzeczka nie "wali" wędzonką, mimo że słód "dawał ostro po nozdrzach".
                    Wyszło 15 litrów blg 15.

                    Obie warki zadane Mangrove M03.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      W sumie od kilkunastu miesięcy jak nie 2 lat dojrzewał we mnie pomysł zrobienia piwa w lodówce turystycznej. Z racji, że mam kociołek lidlowski ze sterownikiem to ciągle ten pomysł odkładałem. Głównie dlatego, że nie miałem lodówki turystycznej, a nie chciałem specjalnie kupować by się przekonać jak to zadziała. Pod koniec tego sezonu ogórkowego udało mi się kupić na przecenie (za 7 zł bodajże) lodówkę, ale bez dekla. Niby miało być 18 litrów... nieważne. Czyszcząc magazyn słodów przed nowym zamówieniem postanowiłem ten pomysł odgrzebać.

                      Zasyp:
                      875 g pale ale
                      750 g pilzneński
                      570 g monachijski
                      243 g pszeniczny ciemny
                      120 g meloidynowy
                      150 g Victory
                      200 g suchego ekstraktu ciemnego niechmielonego
                      4 łyżki zmielonej kawy
                      500 g dyni makaronowej uprzednio podpieczonej w piekarniku

                      Zacieranie:
                      120 minut 65-62 stopnie
                      dolanie wrzątku

                      Gotowanie:
                      90 min
                      6 g sybilla na 60 minut
                      15 g sybilla na 30 minut
                      6 g sybilla na finisz

                      Drożdże: f2, pół saszetki.

                      Wyszło 10 litrów.

                      O dziwo piwo z goła śmieciowe wyszło nad wyraz pyszne. Smakowało szczególnie damskiej części konsumentów.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        Przyszedł czas na coś mocniej wędzonego...

                        1257 g wędzony Cherry Briess (oscypkowa wędzonka)
                        225 g owsiany Fawcett
                        285 g płatki owsiane (drobne z BY)
                        1000 g pale ale Strzegom
                        545 g pszeniczny ciemny Steinbach
                        400 g diastyczny
                        175 g karmelowy 300 Strzegom
                        200 g pale chocolate Fawcett
                        20 g dark chocolate Briess
                        i
                        436 g ekstrakt ciemny niechmielony suchy (do gotowania)
                        ~100 ml ekstrakt barwiący WES (do gotowania)
                        oraz
                        15 g Goldings na 60 min.
                        25 g Smaragd na 60 min.
                        50 g nieśrutowanego Blackprinz Briess na 15 min.
                        łyżeczka mchu irlandzkiego na 15 min.

                        cdn...
                        Last edited by e-prezes; 2014-12-17, 16:02.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          Wyszło 13 blg 20 litrów. Już tak nie waliło wędzonką jak przy zacieraniu

                          Zadane gęstwą M03. Już pracuje.
                          Last edited by e-prezes; 2014-12-17, 22:27.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            2 kg Pale Ale (Strzegom)
                            0,5 kg płatki owsiane
                            0,25 kg Dark Chocolate (Briess)
                            0,05 kg Blackprinz (Briess) 1000 EBC (ciemne wrzucone po 30 minutach)

                            Zacieranie infuzyjne 60 min i wysładzanie wodą o temp. nie wyższej niż 69 °C

                            ...brzeczka chmielona Goldings 13 g.
                            Zrobiła się krótka przerwa białkowa, ale poza tym zacieranie wg. planu 60 min w 66-67 °C. Wysładzane 3,5 litrem wody o temp. 65 °C. Szło dość sprawnie. Chmielenie 60 min.
                            Wyszło 9,5 litra blg 11.

                            Po czym wysłodziny potraktowane zasypem:

                            Mild (Fawcett) 1,95 kg
                            Wędzony Cherry (Briess) 0,25 kg
                            Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,45 kg
                            Victory (Briess) 0,1 kg
                            Dark Chocolate (Briess) 840 EBC 0,25 kg
                            Blackprinz (Briess) 1000 EBC 0,05 kg

                            ...Goldings 20 g.
                            Część wysłodków, które się nie zmieściły do garnka z pierwszej warki trafiło do zacierania drugiej. I tym razem słody ciemne wrzucone pod koniec przerwy scukrzającej. Potem wygrzew do 82 °C. Wysładzanie z użyciem garści łuski gryczanej. 60 minut chmielenia. Brzeczka nie "wali" wędzonką, mimo że słód "dawał ostro po nozdrzach".
                            Wyszło 15 litrów blg 15.

                            Obie warki zadane Mangrove M03.
                            Pierwsze testy:

                            Przed-warka jest mocno wyprana ze smaku, płaska. Jeśli powtórzę to ostatni raz z zacieraniem na słodko.

                            Mocniejsza wersja nie jest zła, ale poczekam dłużej, bo na razie jest mocno pełna, gładka, ale po połowie szklanki robi się zbyt kwaskowa.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              Byłem przekonany, że do kociołka lidlowskiego wchodzi 6,5 kg zasypu. Poprzednim razem zacierałem (co prawda na dwa razy 5,8 kg), ale tym razem weszło tylko 5,5 kg. Stąd został mi kilogram zasypu i receptura nie jest taka jak planowałem. Zatem tylko z kronikarskiego obowiązku, że coś się odbyło (btw, o warzonym wcześniej saisonie nic nie wpisałem)...

                              Zasyp
                              główny: pale i mild
                              uzupełniająco: monachijski i wiedeński oraz owsiany
                              wykończenie: special b, karmelowy 300, karmelowy żytni, coffe light i czekoladowy
                              finisz: syrop klonowy

                              filtracja: z łuską gryczaną

                              chmielenie brzeczki przedniej 60 min: lubelski, oktawia, citra (wszystko szyszki)
                              drożdże: Danstar Nottingham

                              pojemność w pierwszym fermentorze: 10 litrów.


                              Wysładzanie do objętości 9,5 litrów filtratu.
                              Gotowanie z ekstraktem ciemnym niechmielonym

                              chmielenie: lubelski, oktawia i citra, w tym szyszki odebrane z dry hopping saisona.
                              drożdże: Fermentis Safale S-04

                              pojemność w drugim fermentorze 9 litrów.

                              Comment

                              • Darkman
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.11
                                • 133

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                Byłem przekonany, że do kociołka lidlowskiego wchodzi 6,5 kg zasypu.
                                U mnie wczoraj do takiego kociołka weszło bez problemu 6,1kg słodów + 15l wody i spokojnie można było łychą mieszać...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X