To też zależy jaki zasyp. Łycha się dało, ale u mnie jest mieszadło automatyczne i szło wolno ju przy tym.
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Wędzone owsiane ale
Zasyp:
1,2 kg owsiany Fawcett
0,7 kg płatki owsiane (miałem za mało słodu)
2 kg wędzony Castle Malting (pierwszy raz go stosuje, więc nie wiem jakie efekty przy tej dawce daje)
0,5 kg pilzneński Strzegom
0,4 kg diastyczny Castle Malting (dodany po godzinnej przerwie scukrzającej, gdy nie było zamierzonych efektów)
0,35 kg wiedeński Strzegom
0,05 kg Special B Castle Malting
Łącznie 5,2 kg zasypu
Jak się uda to będzie cud Najpierw urwało się ramię mieszadła. Zanim się zorientowałem, zanim na szybko skleiłem połączenie to zacier się przypalił. Potem wypadnięcie rurki odpływu wody przy chłodzeniu i powódź w łazience, a teraz dość wolny start drożdży BRY-97, po kilkunastu godzinach od zadania.
Zacieranie z 10 min przerwą białkową, 60 min scukrzającą i 25 min dekstrynującej.
Chmielenie 25 g Marynki na 60 min i 20 g Lubelskiego na aromat na 5 min.Last edited by e-prezes; 2015-04-21, 10:22.
Comment
-
-
Plan był ambitny, ale... wyszło jak wyszło
2,3 kg pils
0,75 kg pale
0,5 kg monach
1 kg gryczany
0,5 kg kaszy gryczanej krakowskiej
0,5 kg płatków owsianych
0,25 kg meloid
0,2 kg special b
0,2 kg coffe light
0,1 kg czekoladowy light
0,2 kg blackprinz
0,05 kg czekoladowy ~1200 (ciemne słody dodane na końcu maltozowej)
dwie łyżki ekstraktu barwiącego (do gotowania przedniej warki)
Zacierane po skleikowaniu kaszy i płatków.
10 min białkowa
75 min maltozowa
45 min dekstrynujaca
Filtracja z dwiema garściami łuski gryczanej niepłukanej.
Wyszło 12,5 litra 18 blg (może po gotowaniu wzrośnie) oraz 15 litrów ciemniaka.
Chmielenie
40 g Magnum na 60 min
Do ciemniaka poszło 30 g Magnum na 60 min oraz kawałek imbiru wielkości kciuka, grubo pociosanego. Sam nie wiem po coLast edited by e-prezes; 2015-05-11, 16:05.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPlan był ambitny, ale... wyszło jak wyszło
(...)
Wyszło 12,5 litra 18 blg (może po gotowaniu wzrośnie) oraz 15 litrów ciemniaka.
Comment
-
-
RIS zadany US-05, a ciemniak BRY-97.
A dziś coś wędzonego. Zasadniczo zasyp jak na "Schlotfegerla" ze szkoły Weyermanna. Czyli prosto i bez udziwnień z mnóstwem słodów.
2,25 kg monachijski
1 kg wędzony
0,38 kg karmelowy 150
0,12 kg czekoladowy 1200
Zacieranie trwa...
Comment
-
-
Nie byłbym sobą, gdybym czegoś w trakcie nie zmienił
W lipcu jest konkurs na wędzone ale o blg pow. 16. Zatem nie będzie 13,5 tylko 16,5
Zacierane:
20 min w 50 °C
45 min w 63 °C
5 min w 67 °C
20 min w 72 °C i wygrzew
z fluktuacją temp. 0,5-1,5 °C, bo tyle mi przegrzewa kociołek niezależnie od ustawionych przerw na sterowniku.
Przygotowane 25 g Chinooka do wrzucenia na 60 min.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziWczoraj zlewałem Smęconego Owsiaka. Jest mętny jak wit, ale zacnie smakuje na tym etapie. Mogłem go dać na cichą z citrą, byłoby fajniej...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi20,5 blg po gotowaniu. Ciemniaka nie mierzyłem.Last edited by e-prezes; 2015-06-11, 11:44.
Comment
-
Comment