To też zależy jaki zasyp. Łycha się dało, ale u mnie jest mieszadło automatyczne i szło wolno ju przy tym.
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
Wędzone owsiane ale
Zasyp:
1,2 kg owsiany Fawcett
0,7 kg płatki owsiane (miałem za mało słodu)
2 kg wędzony Castle Malting (pierwszy raz go stosuje, więc nie wiem jakie efekty przy tej dawce daje)
0,5 kg pilzneński Strzegom
0,4 kg diastyczny Castle Malting (dodany po godzinnej przerwie scukrzającej, gdy nie było zamierzonych efektów)
0,35 kg wiedeński Strzegom
0,05 kg Special B Castle Malting
Łącznie 5,2 kg zasypu
Jak się uda to będzie cudNajpierw urwało się ramię mieszadła. Zanim się zorientowałem, zanim na szybko skleiłem połączenie to zacier się przypalił. Potem wypadnięcie rurki odpływu wody przy chłodzeniu i powódź w łazience, a teraz dość wolny start drożdży BRY-97, po kilkunastu godzinach od zadania.
Zacieranie z 10 min przerwą białkową, 60 min scukrzającą i 25 min dekstrynującej.
Chmielenie 25 g Marynki na 60 min i 20 g Lubelskiego na aromat na 5 min.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-04-21, 10:22.Comment
-
Plan był ambitny, ale... wyszło jak wyszło
2,3 kg pils
0,75 kg pale
0,5 kg monach
1 kg gryczany
0,5 kg kaszy gryczanej krakowskiej
0,5 kg płatków owsianych
0,25 kg meloid
0,2 kg special b
0,2 kg coffe light
0,1 kg czekoladowy light
0,2 kg blackprinz
0,05 kg czekoladowy ~1200 (ciemne słody dodane na końcu maltozowej)
dwie łyżki ekstraktu barwiącego (do gotowania przedniej warki)
Zacierane po skleikowaniu kaszy i płatków.
10 min białkowa
75 min maltozowa
45 min dekstrynujaca
Filtracja z dwiema garściami łuski gryczanej niepłukanej.
Wyszło 12,5 litra 18 blg(może po gotowaniu wzrośnie) oraz 15 litrów ciemniaka.
Chmielenie
40 g Magnum na 60 min
Do ciemniaka poszło 30 g Magnum na 60 min oraz kawałek imbiru wielkości kciuka, grubo pociosanego. Sam nie wiem po coOstatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-05-11, 16:05.Comment
-
Comment
-
RIS zadany US-05, a ciemniak BRY-97.
A dziś coś wędzonego. Zasadniczo zasyp jak na "Schlotfegerla" ze szkoły Weyermanna. Czyli prosto i bez udziwnień z mnóstwem słodów.
2,25 kg monachijski
1 kg wędzony
0,38 kg karmelowy 150
0,12 kg czekoladowy 1200
Zacieranie trwa...Comment
-
Nie byłbym sobą, gdybym czegoś w trakcie nie zmienił
W lipcu jest konkurs na wędzone ale o blg pow. 16. Zatem nie będzie 13,5 tylko 16,5
Zacierane:
20 min w 50 °C
45 min w 63 °C
5 min w 67 °C
20 min w 72 °C i wygrzew
z fluktuacją temp. 0,5-1,5 °C, bo tyle mi przegrzewa kociołek niezależnie od ustawionych przerw na sterowniku.
Przygotowane 25 g Chinooka do wrzucenia na 60 min.Comment
-
Jednak jak chodzi o słód wędzony słodownia ma znaczenie. Ten z Castle Malting jest słaby, albo był zleżały. Nic nie czuć wędzonych nut, w przeciwieństwie do piw na słodzie Briessa.Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...3 Photos
-
Channel: Chorwacja
-
-
Lipiec się już kończy a tu cisza... Robimy coś? Zlot, minizlot, cokolwiek...
-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Tak z ciekawości coś, ktoś, gdzieś? Czy tradycyjnie (ale inaczej) odwołany.
-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Żeby nie było że nie pisałem - proszę o wystąpienie chętnych przed szereg celem organizacji zlotu nummero 18.
Do ogarnięcia jest:
- znalezienie ośrodka i wynegocjowanie warunków
- do 35 km od browaru który warzy coś sensownego.
- wynajem autobusu...-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment