W sumie drugie podejście do syropu daktylowego od czasów "Nocy Komety". W sumie przypadkowe, bo nadarzyła się okazja, aby świeżakowi pokazać proces zacierania. Skorzystałem z wcześniej ześrutowanych a nie użytych słodów. A syrop sam się napatoczył...
1,1 kg pils
1,0 kg monach
0,45 kg meloidynowy
0,8 kg owies śrutowany
0,90 kg syrop daktylowy (dodany do gotowania przed jego końcem)
Zacieranie długie, nieśpieszne po 1 godz. na każdą przerwę.
5 g Magnum pod koniec zacierania
7 g Chinook po 10 min gotowania, czyli na 60 min
18 g Wakatu na 15 min oraz
5 g suszonej słodkiej skórki pomarańczy
20 g szyszki Wai-ti na koniec.
Blg 18,5 11,5 litra zadane Mauribrew Ale 514
1,1 kg pils
1,0 kg monach
0,45 kg meloidynowy
0,8 kg owies śrutowany
0,90 kg syrop daktylowy (dodany do gotowania przed jego końcem)
Zacieranie długie, nieśpieszne po 1 godz. na każdą przerwę.
5 g Magnum pod koniec zacierania
7 g Chinook po 10 min gotowania, czyli na 60 min
18 g Wakatu na 15 min oraz
5 g suszonej słodkiej skórki pomarańczy
20 g szyszki Wai-ti na koniec.
Blg 18,5 11,5 litra zadane Mauribrew Ale 514
Comment