E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sopista
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1747

    #61
    [QUOTE=e-prezes]to fajnie... doliczyłem się to XLVIII warka[QUOTE]

    Drogi E-Prezesie. A ja się doliczyłem tylko 6 etykiet w swoich zbiorach
    A tak poważnie, oczywiście polecam się... Najlepszego

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19258

      #62
      w założeniu piwa robię dla siebie. jak wychodzi ekstra i jest jakaś okazja, by je powymieniać to wtedy jest szał na etykiety. notabene zrobiłem ich raptem 14, nie licząc takich jak ostatnio wrzuciłeś na stronę

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        poprzednia sprzed tygodnia na cichej, ale pewnie pójdzie w kibel, bo wania strasznie
        To może ja ją wezmę i sobie zabutelkuję zawsze jak mówisz, że dziwnie wania to potem wychodzi z tego fajny mocny ciemniak, którego lubię popijać

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19258

          #64
          XLVII jednak poszła po tygodniu cichej w kibel - skisła. Nawet mi nie żal, bo nie będę musiał się z nią męczyć
          Last edited by e-prezes; 2006-09-24, 10:39.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19258

            #65
            W związku z zapotrzebowaniem (głównie damskiej części odbiorów) intensyfikuję plan warzenia piw smakowych. na pierwszy ogień idzie dyniowe ale. już widzę, że źle się do tego zabrałem: chciałem zrobić sok/syrop w sokowniku a dynie tylko pokawałkowałem
            dałem tylko 500 g cukru i 200 g glukozy - to będzie baza smakowa. jutro zacieranie ale.

            na następny raz zostawię różane (nie mam ciekawych drożdży do nich) a potem maliowe. syrop własnej robótki już jest.
            Last edited by e-prezes; 2006-10-28, 14:16.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19258

              #66
              ok. 2.4 kg pokrojonej w kostkę dyni wrzuciłem wraz z w/w cukrem i glukozą do sokownika. wody wlałem 2 litry. gotuje się już na wolym ogniu 2 godziny i jakieś 1.5 litra zeszło już wywaru.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19258

                #67
                kompletna improwizacja

                Wyszło ok. 1.83 litra soku.

                Dziś zacieranie...

                na początek 500 g monachijskiego, 200g pilzeńskiego, 100 g carapilsa, 100 g caramunicha oraz 1000 g pszenicznego zacieranie 55*C przez 15 min., dalej 65-67*C przez 45 min.
                potem resztę pilzna z 3 kg wsypałem do wody o temp. 74*C i 60 min w 65-67*C. po godzinie wymieszałem oba zaciery i przerwa trwa dalej od 15 min. zaraz podgrzewam do 72*C.

                (matka akurat piecze ciasto dyniowe, więc wyjątkowo w kuchni unosi się inny niż zwykle aromat).
                Last edited by e-prezes; 2006-10-29, 12:28.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19258

                  #68
                  ... 30 min. w 72 i wysładzanie.
                  aktualnie trwa chmielenie: 60 min. 30 g magnum. na 15 min przed końcem dodałem sok z dyni, małą garść pół na pół słodu palonego z żywca i black patent (nieśrutowanych) i łyżeczkę mchu irlandzkiego. przed końcem zadam lubelskim na aromę.
                  Last edited by e-prezes; 2006-10-29, 15:54.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19258

                    #69
                    jeśli ktoś robił 13-stą warkę i mu się nic nie przytrafiło to miał fuksa. ja akurat 13-stej nie miałem, ale przed końcem śrutowania urwała mi się rączka od "śrutownika", a przed chwilą stłukł mi się (przez moją nieuwagę, to fakt) termometr piwowarski (na szczęście nie w zacierze).

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      na następny raz zostawię różane (nie mam ciekawych drożdży do nich)
                      Chcesz gęstwę burton ale ? Dają ładny aromat i nie są mdłe.

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19258

                        #71
                        mam awersję do gęstw a zwłascza burton ale. zrobię je na suchych brewferma.

                        a w ramach uzupełnienia dyniowe było na T-58.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19258

                          #72
                          odfermentowało do 3 blg. i zlałem do balona na cichą. aromat jak na razie jabłuszkowy choć cukru było tylko 500 g do uzyskania soku z dyni.
                          cieszy mnię to zimno za oknem i smuci. czas lagerów można zacząć; drożdże już są! smuci, bo nie odgruzowałem ze śmieci piwnicy. nie mam gdzie się pomieścić fermentorem 30 litrowym.
                          Last edited by e-prezes; 2006-11-04, 17:37.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19258

                            #73
                            miażdżąca krytyka Marka Suligi moich piw, w której słowo "nieczyste mikrobiologicznie" było najłagodniejszym określeniem, skłoniła mnie do zaprzestania produkcji.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              miażdżąca krytyka Marka Suligi moich piw, w której słowo "nieczyste mikrobiologicznie" było najłagodniejszym określeniem, skłoniła mnie do zaprzestania produkcji.
                              Weź mnie E-prezes, nie załamuj takimi gadkami. Złe opinie powinny kierować myśli piwowara w stronę zastanawiania się, co tu można poprawić, a Ty się poddajesz, bo jednej osobie Twoje piwa nie smakowały?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                                miażdżąca krytyka Marka Suligi moich piw, w której słowo "nieczyste mikrobiologicznie" było najłagodniejszym określeniem, skłoniła mnie do zaprzestania produkcji.
                                Może nie powiedziałeś że z dynią , warz dalej dziś coś spróbuję Twojej produkcji.

                                Comment

                                Przetwarzanie...