Mój pierwszy raz ;)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eM-Ski
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 93

    Mój pierwszy raz ;)

    No i w końcu moja pierwsza warka stała się rzeczywistością.
    Na pierwszy ogień poszła "Skrzynka Fulla" z Browamatora.
    W środę wieczorem wpadł do mnie kolega Jan (nie zarejestrowany tutaj jeszcze, ale obiecywał poprawę ), przyniósł kilka "przemysłowych" i rzuciliśmy się w wir pracy. Jan dezynfekował sprzęty, ja zacząłem gotować wodę ze słodem. Otwarciu puszki z ekstraktem słodowym towarzyszyły niesamowicie przyjemne wrażenia zapachowe (potem też smakowe - nie mogłem się oprzeć). Po zagotowaniu dodałem granulki chmielowe (ale toto śmiesznie wygląda). Potem ostudziłem brzeczkę i do sagana kamionkowego przelałem. W międzyczasie drozdże powoli wybudziły się ze swego torebkowego snu, więc po dodaniu do sagana dziarsko zabrały się do roboty. Niestety, ku mojemu i kolegi Jana zaskoczeniu (no tu lekka przesada) całość nie chciała zapachnieć chociaż na chwilę piwem (nie mówiąc już o wyglądzie). Jan próbował próbować i stwierdził, że wyszło nam (...) koniec cytatu. Ale nic to.
    A wczoraj około południa zajrzałem do sagana i oczom moim ukazała się piana "na dwa palce". Ale, cholibka na DWA OGROMNE PALCE!!! I, wiecie co? To ma zapach jakiś już przyjemniejszy. Poczekamy, zobaczymy.
    Na razie jestem zadowolony... do degustacji.
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Gratuluję, na pewno coś z tego wyjdzie.
    Co do podpisu, Twoje na pewno będzie lepsze ...
    pozdrawiam

    Comment

    • eM-Ski
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 93

      #3
      slado napisał(a)
      Gratuluję, na pewno coś z tego wyjdzie.
      "COŚ" ??????????
      A ja głupi miałem nadzieję, że piwo

      Comment

      • nikita_banita
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 1363

        #4
        Poczekamy, podegustujemy, posmakujemy i stwierdzimy komisyjnie czy to coś można będzie nazwać piwem .

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #5
          Nie wiem czy gratulować czy nie, ale mam nadzieję, że jak już będzie dobrze to dasz cynk.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • eM-Ski
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 93

            #6
            Czy trzeba się zacząć denerwować???

            Nastawiłem brzeczkę w środę, a w niedzielę już prawie nie było piany.
            Mogę podejrzewać, że zostało to spowodowane sobotnią imprezą piętro wyżej (grali disco polo) i piwo się obraziło i przestało się pienić.
            A teraz poważnie: czy mam się zacząć denerwować, że nic z tego nie wyjdzie, butelkować, czy co? W instrukcji było napisane, że tydzień ma burzliwie fermentować. A tu po trzech dniach już praktycznie nic się nie dzieje.
            PS:Nie mam sprzętu, żeby sprawdzić stężenie brzeczki.

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              U mnie w temperaturze 22-23 st. C fermentacja nigdy nie trwała dłużej niż 4 dni. Więc spróbuj butelkować, tylko nie przesadź z cukrem.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • dkrasnodebski
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 2316

                #8
                Odp: Czy trzeba się zacząć denerwować???

                W instrukcji było napisane, że tydzień ma burzliwie fermentować. A tu po trzech dniach już praktycznie nic się nie dzieje.

                Nic się nie martw!
                Burzliwie wcale nie znaczy że piana będzie utrzymywać się przez 7 dni.
                Fermentacja prawdopodobnie już się skończyła ale jak potrzymasz to piwo jeszcze 2 dni w fermentorze to nic mu się nie stanie a będziesz miał pewność że jest już po wszystkim.
                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                www.radoslawstolar.pl

                Comment

                • eM-Ski
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.09
                  • 93

                  #9
                  Wczoraj zabutelkowałem. Wyszło mi 16 buteleczek 0,5 l (a miało być 20...). Czyli drożdże nie dość, że sobie pojadły słodu, to jeszcze go perfidnie moim piwkiem popijały
                  Jedna buteleczka przy kapslowaniu straciła dno - i zostało tylko 15.
                  Dwie na próbę do degustacji posłodziłem miodem lipowym - zobaczymy co z tego wyjdzie. Resztę - glukozą. Przepisowo - po pół łyżeczki od herbaty.
                  Zielonego popróbowałem i... może trochę za bardzo gorzkie, ale w smaku przypominało (!) rozgazowane PIWO !!!
                  Cierpliwości cierpliwości. Czekam dwa tygodnie do pierwszej degustacji. A ze dwie buteleczki schowam i otworzę za rok...
                  Teraz trzeba się zaopatrzyć w surowce i stawiać następną wareczkę...

                  Comment

                  • michalh
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.12
                    • 284

                    #10
                    Z tymi dwiema butelkami to będziesz miał problem, ten rok to wieczność! Jak Ci się uda ten rok czekania, to będzie prawdziwy sukces.
                    Ja mam problemy, żeby tak długo utrzymac ostatnie butelki. Na razie mój rekord to 9 miesięcy, a a każdego piwa tez postanowiłem zostawiać conajmniej 2 flaszki.
                    Do tego jest ryzyko, że się ktoś dobierze do piwnicy .
                    Powodzenia!

                    Comment

                    • pjenknik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 3388

                      #11
                      U mnie w lodówce czeka jedna butelka na dwulecie browaru. To już tylko 4 miesiące.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • eM-Ski
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.09
                        • 93

                        #12
                        pjenknik napisał:
                        U mnie w lodówce czeka jedna butelka na dwulecie browaru. To już tylko 4 miesiące.
                        Chciałbym bardzo doczekać z choć jednym piwkiem na dwulecie browaru, który jeszcze nie ma nazwy... (bo etykietka dopiero jest w fazie tworzenia). Może się uda.
                        Jako drugie chciałbym uwarzyć pszeniczne... Tylko czy mi się to uda? Czy warzenie pszenicznego jest trudniejsze od innych czy nie... I czy ktoś sprzedaje brewkity lub surowce do pszenicznego...
                        Trzeba będzie poszukać, bo Browamator nic takiego nie ma...

                        Comment

                        • dkrasnodebski
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 2316

                          #13
                          eM-Ski napisał(a)
                          Chciałbym bardzo doczekać z choć jednym piwkiem na dwulecie browaru, który jeszcze nie ma nazwy... (bo etykietka dopiero jest w fazie tworzenia). Może się uda.
                          Jako drugie chciałbym uwarzyć pszeniczne... Tylko czy mi się to uda? Czy warzenie pszenicznego jest trudniejsze od innych czy nie... I czy ktoś sprzedaje brewkity lub surowce do pszenicznego...
                          Trzeba będzie poszukać, bo Browamator nic takiego nie ma...
                          Ja bardzo żałuję że tak trudno jest mi przechować długo piwcio. Mój rekord to 5 miesięcy. Piwo było przepyszne tylko co z tego skoro zostały tylko 2 butelki. Reszte wypiłem. Muszę się nauczyć cierpliwości i powstrzymać swoje łakomstwo.
                          Co do piwa pszenicznego to poczekaj chwilkę bo z Browamatora dochodzą głosy, że październik listopad będą dostępne ekstrakty pszeniczne nachmielone (brew-kit) i nie nachmielone. Te ekstrakty właściwie już nawet są (tyle że jeszcze nie w sprzeaży)i co niektórzy forumowicze mieli już przyjemność testować ten produkt.
                          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                          www.radoslawstolar.pl

                          Comment

                          • eM-Ski
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.09
                            • 93

                            #14
                            dkrasnodebski napisał:
                            Co do piwa pszenicznego to poczekaj chwilkę bo z Browamatora dochodzą głosy, że październik listopad będą dostępne ekstrakty pszeniczne nachmielone (brew-kit) i nie nachmielone. Te ekstrakty właściwie już nawet są (tyle że jeszcze nie w sprzeaży)i co niektórzy forumowicze mieli już przyjemność testować ten produkt.
                            No to trochę zaczekam.
                            A kto miał okazję testować? I z jakimi efektami?

                            Comment

                            • crizz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1255

                              #15
                              eM-Ski napisał)
                              No to trochę zaczekam.
                              A kto miał okazję testować? I z jakimi efektami?
                              Nie musisz czekać - jest już w ofercie. Polecam tego gotowca.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X