Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    18,19

    niskoalkoholowe po cichej w butelkach
    a pszeniczniak ciemny zapomniałem żę nowy fermentator z biowinu ma z boku dziurkę na rurkę kątową która należy ewentualnie zaślepić i KANAŁ
    Last edited by anteks; 2005-03-03, 11:14.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      warka nr20

      dzisiaj pora na portera
      monachijski 2,5kg
      pilzneński 1,5kg
      karmel jasny 0,5kg
      czekoladowy 0,1kg
      woda 10l właśnie trwa zacieranie
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        20

        dodałem jeszcze 0,1 kg karmelu ciemnego
        zacieranie 56C 15 min
        68-70C okolo 2 godz
        wyszlo tego 13l -19,5blg
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          po 2 tygodniach fermentacji blg spadło do 5 .w przyszłym tygodnu zleję chyba na cichą
          Last edited by anteks; 2005-03-18, 22:37.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            20 porter

            porter zlany do butelek blg zatrzymało się na 5
            wyszło tego złocistego płynu 9,5l
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              21 koźlak

              w międzyczasie warzyłem koźlaka
              pilzneński 3,5kg
              monachijski 0,5kg
              karmel jasny 0,5kg
              czekoladowy 0,2kg
              -----------
              4,70kg
              zacierania 30/30 dozdze po porterze
              wyszło 15l-17blg
              goryczka 40g
              aromat 20g
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                20 potrer

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                wyszło tego złocistego płynu
                oczywiście prawie czarnego
                Last edited by anteks; 2005-04-06, 20:49.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  warka 22

                  a co mi tam uwarze sobie dzisiaj piwko
                  woda już sie grzeje
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    warka 22

                    a do tej wody dodałem
                    2.5kg pilzneński
                    1 kg monachijski
                    zacieranie 72*C około 1 godz
                    chmielenie- goryczkowy"junga" na początku 30g
                    aromat "lubelski" na końcu 20g
                    teraz sie studzi
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      warka 21 koźlak wielkanocny

                      koźlak poszedł na cicha blg spadlo do 5
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        warka 22

                        wyszło tego 15l- 12blg
                        drożdże safale04
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          warka 23

                          warka 22 kończy burzliwą a tu już w garze gotuje się tajemniczy P-23 (pszeniczniak warka 23 )
                          Last edited by anteks; 2005-04-18, 10:41.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            warka 23

                            skład
                            pszeniczny 2kg
                            pszeniczy ciemny 1kg
                            pilzneński 1 kg
                            woda 15l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Mam pytanko o cichą fermentację.

                              Czy ktoś z doświadczonych browarników mógłby określić w jakim stopniu cicha fermentacja podnosi jakość gotowego piwka, np. w punktach 100 z cicha a bez 70.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                myślę że głównym celem cichej jest klarowanie piwa
                                a czy podnosi jakość może w pewnym stopniu ,
                                bo na dnie butelki nie ma dużo osadu drożdżowego
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...