Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10755

    warka 23

    zacieranie
    44C-15min
    62C ok 1/4 odlana do innego garnka podgrzana do 72C- 10min i zagotowana 10min
    później dodana do głównego zacieru
    temp.podniosła się do 76C i tak trzymana do negatywnej próby około 55min
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      maruda
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10755

      warka 23

      zacieranie dekokcyjne
      Attached Files
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        maruda
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10755

        23

        składniki 23
        Attached Files
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          maruda
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10755

          drożdże 3068 zaczynają pracować piwka wyszło 15l-12blg
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            maruda
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10755

            warka 23

            drożdżyki po 4 dniach (przed zatopieniem)blg 5
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              maruda
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10755

              warka 23

              teraz chyba ze zdjęciem
              Attached Files
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • dessloch
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.05
                • 127

                piękna piana.
                ja nigdy takiej ładnej nie miałem :/

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pochwalę się i moją piana w końcu to moja pierwsza i tylko mi szkoda,
                  że nie moge zamieścić zapachu jaki wydobywa się z (kubełka) fermentatora to dopiero
                  odlot. Jak narazie tylko tyskim udaje mi się powstrzymać przed wkładaniem paluchów
                  w te cuda.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Pochwalę się i moją piana w końcu to moja pierwsza i tylko mi szkoda,
                    że nie moge zamieścić zapachu jaki wydobywa się z (kubełka) fermentatora to dopiero
                    odlot. Jak narazie tylko tyskim udaje mi się powstrzymać przed wkładaniem paluchów
                    w te cuda.
                    Jeszcze raz z fotka musiała być poprzednio za duża i odrzuciło.
                    Attached Files

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10755

                      warka 24

                      skład
                      pilzneński 0,5kg
                      pilzneńskilub monachijski 1,5kg(worek był nieoznakowany )
                      carared 0,25(resztka )
                      woda 15L
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dessloch
                        piękna piana.
                        ja nigdy takiej ładnej nie miałem :/
                        Nie przejmuj się. To nie piana a drożdże. Te typy tak mają. Gdy przyjdzie u Ciebie czas na pszeniczne z drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan, to też coś takiego będziesz miał. To chyba jedne z nielicznych, które wylegują się na wierzchu.
                        TE TYPY TAK MAJĄ

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          To chyba jedne z nielicznych, które wylegują się na wierzchu.
                          TE TYPY TAK MAJĄ
                          Drożdże White Labs tak mają, chyba zawsze - a przynajmniej te używane przeze mnie do tej pory - wszystkie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Drożdże White Labs tak mają, chyba zawsze - a przynajmniej te używane przeze mnie do tej pory - wszystkie
                            No tak. O drożdżach White Labs mam niewielkie pojęcie, powinienem był więc zaznaczyć, że chodzi mi o Wyeasty. Na pięć rodzajów dotychczas przeze mnie używanych drożdży płynnych tej firmy, wszystkie wolały nurkowanie. Za wyjątkiem TYCH TYPÓW Przy czym przy jednych to było jak najbardziej wskazane, bo chodzi o fermentujący mi właśnie już 9-ty dzień LAGER.
                            Nota bene, użyte przez mnie kiedyś suche drożdże typu "ale" także zabawiały się pod, a nie na powierzchni.

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10755

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              skład ..pilzneńskilub monachijski 1,5kg(worek był nieoznakowany )
                              chyba pilzneński bo warka bardzo jasna
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                maruda
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10755

                                warka 24

                                zacieranie
                                62C- 45min
                                72C-20min
                                chmielenie
                                0min-goryczkowy junga szyszka 20g
                                45min-aromat lubelski szyszka 40g
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...