Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Marcin_wc
    replied
    W czym to jest lepsze od wężyka z wetkniętym drutem do środka? Bo roboty jest na pewno więcej.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    wyjście do kranika?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-01-19, 01:17.

    Leave a comment:


  • Radek70
    replied
    hmmm bardzo cwane i bardzo fajne...rozumiem że tylna częśc jest delikatnie wyzej,czy nie ma to znaczenia?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    W związku z pytaniami o mój sposób filtracji zamieszczam zdjęcia
    Attached Files

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 258

    warka 258
    skład
    • Pilzneński 2000g
    • Pszeniczny 3000g
    • Herkules 15g
    • Nelson Sauvin 25g
    • Drożdże Windsor
    Zacieranie
    • 62'C 20min
    • 72'C 40min
    • 78'C 10min
    Gotowanie 60min
    • od początku Herkules
    • po wyłączeniu palnika Nelson
    Wyszło 27l 13blg
    Miało być klasyczne pszeniczne ale przegapiłem przerwę goździkową więc zmiana planów i jest bezstylkowiec

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
    To się dzisiaj doczekało, zabutelkowane z 230g cukru blg 3.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
    Zaczyna sie robić kristal, ale musi poczekac do przyszłego tygodnia
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi

    Marek, miło Cie widzieć, pozdro.
    Andrzej, sorrki za offa.
    Marku również pozdrawiam, Darku możesz pisać

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Napisałem do Arta w tej sprawie bo zdałem sobie sprawę, że mi tego brakuje. To chyba był jeden z powodów zaprzestania zapisków w moim temacie warzelniczym. Nic z nich nie wynikało dla czytających a i dla siebie musiałem dodatkowe kajeciki prowadzić.

    Marek, miło Cie widzieć, pozdro.
    Andrzej, sorrki za offa.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Tak całkiem się nie da, a może choć dla premium. A może fizycznie jest to niemożliwe dla tego vBulletin ©2000 - 2013, Jelsoft Enterprises Ltd. Anteksa będę czytał chyba zawsze, a pomysł z opisem gotowego piwa jest bezcenny.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.
    A ja wróciłem tutaj, do korzeni
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-11-22, 19:54.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A właśnie, że to jest bardzo dobry pomysł aby podsumować dane piwo choć wiem, że przy braku możliwości edytowania zapisków jest to bardzo trudne do zrealizowania. Zmienność piwa w czasie to wiele rozrzuconych postów i cała robota kronikarska na nic.

    Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
    To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
    Postaram się, kiedyś jak wysyłałem piwa na konkursy to pisałem o zajętych miejscach. Może zacznę wysyłać i będę wklejać metryczki?
    ps to chyba zły pomysł
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-11-19, 22:01.

    Leave a comment:


  • jacekan
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
    Co to jest? I w jakim celu?
    I mimo wszystko mógłbyś podawać przybliżony styl ważonego piwa
    To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).

    Leave a comment:


  • bart3q
    replied
    Jakie skutki przynosi takie eksperymentowanie z przerwami w pszenicznym? Widziałem że to z 120 min białkową ma betonową pianę. Jak dzisiaj byś polecił zacierać pszeniczne?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 256 27.10.13 przelana na cichą. Dodane po 20g centennial, mosaic oraz galaxy
    Butelkowanie chyba dopiero po niedzieli więc sypnąłem jeszcze po garści galaxy i pacific jade

    Leave a comment:

Przetwarzanie...