Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    warka 33 maliniak

    dzisiaj rozlew po 20 dniowej cichej- super klarowne
    wyszło w sumie 15,8l o zawartości 5,5%alk
    smak zielonego piwka nawet malinowy
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

      warka 35

      wieści z fermentatora temp 14oC (może za niska ?)blg spadło do 6
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

        warka 34

        kożlak zlany na cichą blg spadło do 4,5 testowo zabutelkowano kilba buteleczek
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10782

          warka 36 Porter

          składniki Portera
          wiedeński 2kg
          pilznański 1,4kg
          karmel ciemny(strzegom) 0,1kg
          caramunichIII 0,5kg
          cararoma 0,2kg
          palony do portera 0,1kg
          zacieranie 90min 68-70oC teraz filtracja
          Last edited by anteks; 2005-11-16, 10:38.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            warka 36

            wyszlo 16l 20 blg oczywiśce po dodaniu 1,2 kg WESowego ekstraktu i 1 łyżki barwiącego
            goryczka 40g na początku i 15 aromatu na końcu
            drożdże WYEAST 2278 czech pils z odzysku
            po 12 godz piana na 5 palcy
            przeniesione do chłodniejszego pomieszczenia
            Last edited by anteks; 2005-11-17, 08:12.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              warka 36porter

              wieści z fermentatora

              po 4 dniach piana opadła (było okolo 10cm ) temp.wacha się w granicach 10oC
              blg spadło do 12-13
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                oto plon wczorajszej wizyty w WESie ,trzeba coś teraz uwarzyć
                Attached Files
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  warka 36 porter

                  prawie 2 tygodnie fermentacji temp.cały czas 8-10oC blg spadło z 20 do 8 poczekam jeszcz troche i na cichą
                  Last edited by anteks; 2005-11-29, 12:56.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10782

                    warka 37 pilsner

                    dzisiaj mam wolne a ja wstalem w środku nocy (czytaj o 7 ) i zabrałem się za warzenie
                    skladniki
                    pilzneński 2,5kg
                    carapils 0,3kg
                    caramunich I 0,2 kg
                    melanoidynowy 0,1kg
                    woda 12l podgrzana do 60 oC wsypane słody -przrwa 15min
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10782

                      gotowanie
                      na początku goryczka szyszka 40g
                      15 przed końcem aromat szyszka 20g
                      wyszlo tego 14l- 15blg
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

                        warka 37

                        zadane drożdżami WYEAST 2206 bavarian lager, które od kilbu dni budziły się do życia
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          warka 34 koźlak

                          koźlak po 3 tygodniach cichej poszedł do butelek w sumie wyszlo piwka jakieś 13l, blg początkowe 16 końcowe 4,5 potencjalna zawartość alkoholu 5,9%teraz leżakowanie przez 6 miesięcy
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10782

                            warka 36 porter

                            porter po prawie 3 tygodniach fermentacji poszedł na cichą blg spadło z 20 do 7.5 tem. prawie caly czas poniżej 10oC
                            Ruszyły przygotowania do testowej warki 38>grodziskiego< na razie próbuje rozruszać drożdze wyeast 2565 kolsch
                            Last edited by anteks; 2005-12-08, 11:56.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10782

                              warka 38 wariacja grodziska

                              składniki
                              pszeniczny 1kg
                              wędzony 1 kg
                              woda mineralna grodziska !!
                              zacieranie wg mapajaka i instrukcji technologicznej http://www.browar.biz/forum/showpost...2&postcount=20 z pewnymi zmianami
                              chmielenie 30g na początku i 20g 30 min przed końcem , dodano też mech irlandzki,
                              wyszło 16l w 10blg trochę mocne ale niechcialo mi się już rozcieńczać z braku miejsca w fermentatorze
                              drożdże 2565kolsch ,musiałem robić szybko drugi starter bo mierwszy jakoś dziwnie pachniał winem
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10782

                                warka 35

                                dzisiaj odkryłem że na cichej leżakuje sobie jeszcze warka 35 ciemniak zapomniany. tak sobie leżakuje na cichej już od ponad miesiąca ale zabutelkuje go dopiero po świętach
                                Last edited by anteks; 2005-12-23, 11:44.
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X