Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
    Skład
    • Pszeniczny 3500g
    • Pilzneński 1500g
    • Hallertau Tradition 18g
    Zacieranie
    • 44'C 120 min ( część zacieru podgrzana do 72'C- 20min następnie gotowanie 10min)
    • Wlanie do zacieru i ustalenie temp na 62'C 30min( cześć zacieru gotowana-10min)
    • wlanie do zacieru i ustalenie temp 72'C 30min
    Gotowanie 60 min
    • od początku Hallertau 18g
    Wyszło 28l 11 blg, zadane kangurami pszenicznymi

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    256

    Warka 256 27.10.13 przelana na cichą. Dodane po 20g centennial, mosaic oraz galaxy
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-10-29, 03:00.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 255 Pszeniczne 09.10.13
    Skład
    • Pszeniczny 2500g
    • pilzneński 1500g
    • Marynka 10g
    • Tradition 10g
    Zacieranie
    • 52'C 120min- 10l odlane 72'C 30min- gotowanie 10 min
    • 62'C 15min- 8l odlane 10min gotowanie
    • 72'C 30min
    Gotowanie 60min
    • 0' marynka
    • 60' traditon
    blg 12, zadane WB06
    Zabutelkowane 25.10.13 blg nie zmierzone

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 252 rozlana, do kega poszło z woreczkiem zawierającym po garści Amarillo i Citry
    warka 254 zlana na cichą blg2, dodane Centennial, Galaxy i Mosaaic po 20g granulatu

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Po kilku latach warzenia zwykle już się wie co smakuje i można się skupić na przyjemnościach zamiast eksperymentować na sobie, rodzinie i znajomych. Też mam może z 10 receptur które powtarzam, bo pasują wszystkim.

    Z piwnego ADHD się wyrasta.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Nie, najczęściej warzę piwa które już warzyłem i smakowały. Nie warze piw w wielu stylach,nie wydziwiam. Jesli napisze że piwo jest w jakim stylu to okaże sie że cos w nim jest nie tak(kolor,goryczka, blg) Ostatnie jak można przeczytać to jakieś Pale Ale(APA, IPA czy inna CIPA ) NIe jestem Kopyr by pić co dzień jedno, inne piwo, wracam do tych piw i nie martwię sie że za 30 lat zapali sie kontrolka "rezerwa" i koniec

    Leave a comment:


  • LeoxxX
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce

    Czyli na czuja dodajesz słody, które uważasz, że będą do siebie pasować aby osiągnąć dobre piwo?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Rozlewałem dzisiaj warkę 252 (prawie jak AIPA), na cichej dodane było troche chmielu.

    Szkoda było go wyrzucić więc w ramach testu dodałem na koniec gotowania do brzeczki. Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce

    Leave a comment:


  • LeoxxX
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    • błotko chmielowe po cichej fermentacji z warki 252
    Co to jest? I w jakim celu?

    I mimo wszystko mógłbyś podawać przybliżony styl ważonego piwa

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Gratki, okrągły numerek.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    256

    Warka 256
    skład
    • Pale Ale 5000g
    • Pilzneński 1000g
    • Biscut 80g
    • Chinok 30g
    • Pacyfic Gem 20g
    • Zeus 20g
    • Galaxy 20g
    • Citra 20g
    • Mosaic 20g
    • Centenial 20g
    Zacieranie
    • 55'C 10min
    • 65'C 50min
    • 77'C 10min
    Gotowanie 60min
    • 0' Chinaok 30g
    • 30' pacyfic 20g
    • 30' zeus 20g
    • 45' Galaxy 20g
    • 45'Citra 20g
    • 60' Misaic 20g
    • 60' centenial 20g
    • błotko chmielowe po cichej fermentacji z warki 252
    zadane gęstwo BRY97
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-10-15, 18:44.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 252

    Warka 252 na zimno dodane
    03.10.13 citra i amarillo po 20g
    08.10.13 galaxy, ahtanum, centennial po 10g
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-10-11, 20:47.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy używasz go po normalnym chmieleniu?
    Nie, ale może pomyslę o tym przy następnym warzeniu

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Tak to druciak, używam do dekantacji po cichej piw chmielonych na zimno.Jak widać na zdjęciu ściąga do oporu.
    Czy używasz go po normalnym chmieleniu?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Czas na wiadomości piwowarskie
    Warka 254 amerykańska 03.10.13

    Skład
    • Pale Ale 5000g
    • Pilzneński 500g
    • biscut 130g
    • Amarillo szyszka 2 spore garście
    • Pacylic Gem gran 20g
    • Amarillo gran 40g
    • Simonce gran 20g
    • Pacyfic Jade 10g
    • Cetenial 15g
    Zacieranie
    • 62'C 40min
    • 72'C 50 min
    Gotowanie
    • 0' Pacylic Gem 20g
    • 30' Amarillo 20g
    • 30' simonce 20g
    • 60' Pacyfil jade 10g
    • 60'amarillo 20g
    • 60' cetenial 15g
    Zadane gęstwą BRY 97

    Leave a comment:

Przetwarzanie...