Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    warka 38

    grodziskie przez 4 dni odfermentowało do 5blg zapach jakby porzeczkowy ??
    Attached Files
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      warka 35 ciemniak zapomniany

      dzisiaj butelkowany ciemniak od warzenia mnięły prawia 2 miesiące a blg spadło z 12 do 6 super klarowne (1,5 miesiąca cichej) wyszło 14,5l
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        warka 38 wariacja grodziska

        w związku ze świątecznym zamieszaniem dopiero dzisiaj zabrałem się za grodziskie ,i do okoła fermentatora pojawila sie jakby pleśń ,zabutelkowane mimo wszystko blg spadło z 10 do 3 zapach lekko kwaskowy w smaku też lekko kwaśne .zobaczymy co z tego wyjdzie
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          warka 37

          pils przelany dzisiaj na cichą blg spadło z 15do5 .piwko klarowne, mocno nachmielone o wspaniałym aromacie.napełniłem 10 butelek 0,5l do testów
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            pracowity dzisiaj był dzień mialo być warzenie ostaniego w tym roku piwka -portera ale nie wyszło(warzenie zaraz po nowym roku) i tak zakończyłem rok .czas na podsumowanie wyniki niebawem
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              warka 39 porter noworoczny

              zalegly porter zostal dziś uwarzony oto skladniki
              wiedeński 2kg
              pilzneński 1,4 kg
              karmel jasny 0,4kg
              cararoma 0,2kg
              caramunich III 0,2kg
              palony 0,1kg
              woda 13l
              na początku gotowania 40g goryczki 20 min przed końcem 20 aromatu
              oraz 1,2 kg WESowsego ekstraktu
              wyszło 18l brzeczki o gęstości 19,4blg
              zadane drożdżami 2206 z odzysku
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                dzisiejsze śrutowanie wg planu warzelniczego na styczeń i luty
                od lewej
                piwo wg przepisu krzysia na giełdę świdnicką
                niżej pils
                obok IPA
                i z prawej koźlak
                Attached Files
                Last edited by anteks; 2006-01-09, 21:08.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  warka 40

                  coś na modłę świdnicką jak to napisał Art
                  pilzneński 0,8 kg
                  monachijski 1,65kg
                  karmel jasny 0,35kg
                  zacieranie 10min 55oC
                  25min 64oC
                  40min 72oC
                  gotowanie 90min -15g goryczkowego na początku
                  wyszło 15l - 12blg ciemno bursztynowego piwa
                  zadane drożdżami wyeast 2278
                  w tej chwili jest już 2 cm piana i czas przenieść fermentator do "chłodni"
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • albeertos
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 2313

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    dzisiejsze śrutowanie wg planu warzelniczego na styczeń i luty
                    od lewej
                    piwo wg przepisu krzysia na giełdę świdnicką
                    Czyżbyś wybierał się do Świdnicy w tym roku?
                    (_)>
                    Nigdy się nie poddawaj!!!
                    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                    Lech jest tam gdzie jego wiara
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
                      Czyżbyś wybierał się do Świdnicy w tym roku?
                      nie ale piwko zrobię
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        pszeniczny 2 kg
                        pilzneński 1,kg
                        zacieranie 62C 30min
                        75 40min
                        teraz trwa filtracja w nowym filtratorze
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        wyszło tego 15l- 12,5blg
                        A-7l zadano 3068
                        B-8l zadano 3056
                        zobaczymy jakie będą efekty
                        piwo zamiast nut gożdzikowo-bananowych ma za...y smak cytrynowy i to obie warki 29a i29b,czyżby obie skwaśniały
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • banaszek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.02
                          • 617

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          piwo zamiast nut gożdzikowo-bananowych ma za...y smak cytrynowy i to obie warki 29a i29b,czyżby obie skwaśniały
                          Też czekam na wypowiedź kogoś kto zna się bardziej Mi na 5 warek pszenicznych tylko dwie wykazują zdrowe zachowanie. Pozostałe trzy są albo kwaśne (do wywalenia) albo kwaskowe (jednak ich spożycie nie należy do przyjemności). Używałem dokładnie tych samych drożdży co Ty (3068, 3056). Nie wydaje mi się, żebym zaniedbał zagadnienia higieny (żadne piwa górnej fermentacji inne niż pszeniczne ani dolnej fermentacji nie wyszły mi kwaśne). Po prostu wychodzi na to, że ten typ tak ma... Jeśli tak jest to mi to nie pasuje. Chyba, że mój gust jest aż tak mocno ukształtowany przez przemysłowe pszeniczniaki...

                          Czekam jednak na wypowiedź kompetentej osoby.


                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                            piwo zamiast nut gożdzikowo-bananowych ma za...y smak cytrynowy i to obie warki 29a i29b,czyżby obie skwaśniały
                            to była jedna warka tylko podzielona na 2 części i jedna zadana 3068 a druga 3056
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              warka 40

                              drożdże chyba przerobiły bo brak oznak fermentacji blg 5 temp 5oC
                              postoją jeszcze trochę i na cichą
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
                                ...Czekam jednak na wypowiedź kompetentej osoby
                                To pewnie nie o mnie chodziło, ale akurat jestem na sieci ...

                                Smak a skład chemiczny to mogą być różne rzeczy. Piwa pszeniczne bywają kwaskowe w smaku, nawet te bawarskie koncerniaki, którymi niektórzy się tak podniecają na forum. Aby sprawdzić, czy piwo nie skwaśniało, wystarczy sprawdzić odczyn za pomoca papierka lakmusowego czy innego takiego chemicznego wskaźnika. Prawidłowy odczyn zacieru i brzeczki przedniej to 5,2 do 5,5. Odczyn neutralny to 7. Jeżeli pH jest poniżej 4, to możesz z dużym prawdopodobieństwm przyjąć, że piwo kwaśnieje. pH = 2 to odczyn roztworu nasyconego kwasu cytrynowego.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X