w związku ze świątecznym zamieszaniem dopiero dzisiaj zabrałem się za grodziskie ,i do okoła fermentatora pojawila sie jakby pleśń ,zabutelkowane mimo wszystko blg spadło z 10 do 3 zapach lekko kwaskowy w smaku też lekko kwaśne .zobaczymy co z tego wyjdzie
pracowity dzisiaj był dzień mialo być warzenie ostaniego w tym roku piwka -portera ale nie wyszło(warzenie zaraz po nowym roku) i tak zakończyłem rok .czas na podsumowanie wyniki niebawem
zalegly porter zostal dziś uwarzony oto skladniki
wiedeński 2kg
pilzneński 1,4 kg
karmel jasny 0,4kg
cararoma 0,2kg
caramunich III 0,2kg
palony 0,1kg
woda 13l
na początku gotowania 40g goryczki 20 min przed końcem 20 aromatu
oraz 1,2 kg WESowsego ekstraktu
wyszło 18l brzeczki o gęstości 19,4blg
zadane drożdżami 2206 z odzysku
dzisiejsze śrutowanie wg planu warzelniczego na styczeń i luty
od lewej
piwo wg przepisu krzysia na giełdę świdnicką
niżej pils
obok IPA
i z prawej koźlak
coś na modłę świdnicką jak to napisał Art
pilzneński 0,8 kg
monachijski 1,65kg
karmel jasny 0,35kg
zacieranie 10min 55oC
25min 64oC
40min 72oC
gotowanie 90min -15g goryczkowego na początku
wyszło 15l - 12blg ciemno bursztynowego piwa
zadane drożdżami wyeast 2278
w tej chwili jest już 2 cm piana i czas przenieść fermentator do "chłodni"
piwo zamiast nut gożdzikowo-bananowych ma za...y smak cytrynowy i to obie warki 29a i29b,czyżby obie skwaśniały
Też czekam na wypowiedź kogoś kto zna się bardziej Mi na 5 warek pszenicznych tylko dwie wykazują zdrowe zachowanie. Pozostałe trzy są albo kwaśne (do wywalenia) albo kwaskowe (jednak ich spożycie nie należy do przyjemności). Używałem dokładnie tych samych drożdży co Ty (3068, 3056). Nie wydaje mi się, żebym zaniedbał zagadnienia higieny (żadne piwa górnej fermentacji inne niż pszeniczne ani dolnej fermentacji nie wyszły mi kwaśne). Po prostu wychodzi na to, że ten typ tak ma... Jeśli tak jest to mi to nie pasuje. Chyba, że mój gust jest aż tak mocno ukształtowany przez przemysłowe pszeniczniaki...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
...Czekam jednak na wypowiedź kompetentej osoby
To pewnie nie o mnie chodziło, ale akurat jestem na sieci ...
Smak a skład chemiczny to mogą być różne rzeczy. Piwa pszeniczne bywają kwaskowe w smaku, nawet te bawarskie koncerniaki, którymi niektórzy się tak podniecają na forum. Aby sprawdzić, czy piwo nie skwaśniało, wystarczy sprawdzić odczyn za pomoca papierka lakmusowego czy innego takiego chemicznego wskaźnika. Prawidłowy odczyn zacieru i brzeczki przedniej to 5,2 do 5,5. Odczyn neutralny to 7. Jeżeli pH jest poniżej 4, to możesz z dużym prawdopodobieństwm przyjąć, że piwo kwaśnieje. pH = 2 to odczyn roztworu nasyconego kwasu cytrynowego.
Comment