To pewnie nie o mnie chodziło, ale akurat jestem na sieci ...
A widzisz Krzysiu, jednak o Ciebie chodziło Wielkie dzięki za informacje. Pomiar pH oczywiście coś powie o stanie piwa ale jeśli od napoju zdecydowanie "odrzuca" to pomiar nie podniesie mnie na duchu Daleki jestem od bezkrytycznego zachwycania się koncernowymi piwami jednak jest do dla mnie jedyny punkt odniesienia...
warka po długim czasie -28dni burzliwej i 24 cichej została zabutelkowana,testowe butelki napełnione po burzliwej zostały zdegustowane i ....wypas mocno chmielone, dobrze nagazowane OK
końcowe blg 5 wyszlo w sumie 14l
jutro zlewam na cichą piwko na modłę świdnicką i możę uwarzę koźlaczka .temp w fermentatorowni spadła do 0oC
warka 39 porter
porter po 3 tygodniach powędrował na cichą blg spadlo do 5, testowo rozlałem do butelek 5 l warka 40
piwko świdnickie także poszło na cichą słabo odfermentowało bo z 12 do 5 (ale prawie wszystkie moje piwa do tylu odfermentowują) 5l zabutelkowane reszta się klaruje
z obu warek drożdże zebrane do słoików
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2006-01-25, 20:34.
warka 41-koźlak
skladniki
pilzneński 2000g
monachijski 1500g
cararoma 200g
caramunich I 200g
karmel j (strzegom) 250g
woda 12,5l
zacieranie 62oC 40min
72oC 30min
wysładzanie 15 l wody
gotowanie goryczkowy szyszka(mieszanka Marynki i Izabeli)40g na początku
aromat lubelski szyszka 20g 15 przed końcem i w studzeniu
zrezygnowalem z chłodnicy i studziłem na balkonie -15oC
wyszło 19l - 15blg więc dodałem 0,5kg WESowego ekstraktu
całość ma 21l-17blg
brzeczka wlana do fermentatora z którego wcześniej zlałem portera na cichą(drożdże 2206 bawarian lager ) fermantacja ruszyła prawie natychmiast ,przeniesione do fermantatorowni ,dzisiaj temp wynosi 2oC
d
warka 42 składniki
pilzneński 2000g
pale ale 1200g(z braku pilzneńskiego)
nonachijski 400g
caramunich 200g
carapils- 200g
-----------4000g
woda 13l
zacieranie 62oC 40min
72oC 30min
78oC 5min
goryczka magnum 13,7% 40 g na początku
aromat lubelski 2,7% 30g 20 min przed końcem
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2006-02-03, 18:34.
słody ześrutowane na 2 warki -oktoberfestbier i porter .słód pilneński sie skończył i trzeba odwiedzić wujka WESa co by uwarzyć coś" wrocławskiego "( o ile uzgodnią co to ma być)
słody ześrutowane na 2 warki -oktoberfestbier i porter .słód pilneński sie skończył i trzeba odwiedzić wujka WESa co by uwarzyć coś" wrocławskiego "( o ile uzgodnią co to ma być)
Comment