warka 43B15blg zadana drożdżami 2278 fermentacja ruszyła po 5 godz jutro jazda do fermentatorowni
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
warka 43-piana w obu fermentatorach opadła do 1 cm ale z dna w dużych ilościach unoszą się bąbeli,temp.fermentacji 8 C
zostały ześrutowane słody na warką 44 ciemniak wrocławski jutro warzenie (chyba )Mniej książków więcej piwaComment
-
warka 39 Porter Opalenicki
dzisiaj rozlew warki 39 Porter Opalenicki blg wyniosło 5, do refermentacji 90g suchego WESkraktu na 13l piwaMniej książków więcej piwaComment
-
Warka 44 Ciemniak Wrocławski
dzisiaj warzenie warki 44 Ciemniaka Wrocławskiego
surowce i gotowanie jak w w temacie wyszlo 19,5l 13blg zadane drożdżami 2278
po 3 godz pojawiła sie delikatna pianka rano przed pójściem do pracy tak około 4 przeniesienie do fermentatorowni temp 6CMniej książków więcej piwaComment
-
warka 45
warka 45 marcowe po prawie miesięcznej przerwie powrót do warzenia
skład- pilzneński z WESa3600g
- monachijski II 200g
- karmel j 200g
- carared 300g
woda 11l
zacieranie- 62oC 45min
- 72oC 20min
wysładzanie 3x5l
gotowanie- 30g goryczkowy szyszka 30min
- 20g aromat szyszka 60min
- 10g aromat szyszka w studzeniu
Mniej książków więcej piwaComment
Comment